Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Μανιταρόπιτα με κοτόπουλο και φέτα σε φύλλα ΠΕΡΕΚ

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Μανιταρόπιτα με κοτόπουλο και φέτα σε φύλλα ΠΕΡΕΚ


Υλικά (για στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 26 εκ.)

1 πακέτο φύλλα ΠΕΡΕΚ (Φυλλωτά) 4 τεμ (Με τα 6 γίνεται λίγο πιο παχιά).
300 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια ανάμεικτα, της αρεσκείας μας, όπως λευκά, πλευρώτους, πορτομπέλο κ.ά., χωρίς τα κοτσάνια, σε λεπτές φέτες
4 αυγά
150 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, χοντροθρυμματισμένη
150 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
100 ml φρέσκο γάλα
50 ml κρέμα γάλακτος
1/5 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
60 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για άλειμμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα σε ένα ξύλο κοπής και το ψιλοκόβουμε.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια (κατά προτίμηση σε δόσεις, για να μη βγάλουν πολλά υγρά και βράσουν αντί να σοταριστούν) για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τα τυριά, τα μανιτάρια, το κοτόπουλο, τον άνηθο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί. Απλώνουμε δύο φύλλα ΠΕΡΕΚ στο ταψί,αφού πρώτα τα έχουμε ραντίσει με νερό να μαλακώσουν, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα με τέτοιο τρόπο ώστε να περισσεύει λίγο έξω από το ταψί. Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα ή με τη ράχη ενός κουταλιού.

Καλύπτουμε με άλλα 2 φύλλα ΠΕΡΕΚ, κόβουμε τα περισσεύματα του επάνω φύλλου και γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου της βάσης, πιέζοντάς τες με τα δάχτυλά μας στην ένωση των δύο φύλλων, ώστε να σφραγίσουμε τη γέμιση. Αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια της πίτας με λίγο λάδι και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για περίπου 45 - 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα στην επιφάνεια αλλά και να σφίξει η γέμιση (σκεπάζουμε την πίτα με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί).

Τι δεν λείπει ποτέ από ένα ελληνικό, γιορτινό τραπέζι; Μα φυσικά πίτες! Οι πίτες μας κρύβουν ένα μυστικό.  Ένα μυστικό που περνά από τη Μητέρα στη κόρη και από τη Γιαγιά στην εγγονή. Ένα μυστικό που τις κάνει ακαταμάχητες στο πέρασμα των χρόνων σαν τη μοναδική διατροφική επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας. Το μυστικό αυτό κρύβεται πίσω από τα αγνά και φρέσκα υλικά της Ελληνικής γης, τις παραδοσιακές χωριάτικες συνταγές αλλά και το ανοιγμένο στο χέρι φύλλο. 
Πίτες χειροποίητες, με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι και γέμιση φα-ντα-στι-κή! Σε πάρα πολλές εκδοχές στο κατάστημα ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΚΑΡΥΑΣ (Μυσίας 37 στο Βύρωνα)



Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: