Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Ιανουαρίου 2014

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Τα 10 προϊόντα για τα οποία φημίζεται η Ελλάδα.

Η Ελλάδα φημίζεται για τα προϊόντα της, στα οποία βασίζεται κι ως επί το πλείστον η μεσογειακή διατροφή. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι απλά νόστιμα, αλλά έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Αν και πολλά από αυτά παράγονται σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, είναι μερικά που έχουν μόνο μία ονομασία προέλευσης, όπως για παράδειγμα η Μαστίχα Χίου. Αν και κάθε προϊόν έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στην ελληνική κουζίνα, εμείς ξεχωρίσαμε τα πιο αγαπημένα.
1. Πορτοκάλια
Αν και πρώτη σε παραγωγή πορτοκαλιών είναι η Βραζιλία, στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 160 ποικιλίες. Πιο γνωστές από αυτές είναι η Βαλέντσια και το Σαγκουίνι, οι οποίες είναι ξενικής προέλευσης, η Χίου και η Άρτας. Στην Ελλάδα, ένα από τα μέρη που φημίζεται για τα πορτοκάλια του, είναι η Πελοπόννησος(Ο χρυσός της Αργολίδας,με το ποιο ζωντανό παγκοσμίως χρώμα πορτοκαλιού στο Άργος). Τα πορτοκάλια δεν είναι διάσημα μόνο για τον χυμό και την ζουμερή σάρκα τους, αλλά και για τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Το πορτοκάλι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ περιέχει επίσης κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο.
2. Κρόκος Κοζάνης
Αυτό το πολύτιμο φυτό συγκαταλέγεται στα πιο πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, τόσο για το άρωμα, το χρώμα και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Αν και οι απόψεις σχετικά με την προέλευσή του διίστανται, η σημερινή καλλιέργεια του Κρόκου στην περιοχή της Κοζάνης, εισήχθη από την Αυστρία τον 17ο αιώνα. Ο κρόκος φημίζεται για τις διεγερτικές ιδιότητές του, αλλά και για το γιάτρεμα σπυριών, και φλεγμονών.
    Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο και δικαίως αποκαλείται «το λουλούδι της μεσογειακής κουζίνας»
3. Χαμομήλι
Κάθε πρωί που πήγαινα σχολείο στο χωριό περπάτούσα μέσα στη μέση του χωματόδρομου κλωτσώντας τα αμέτρητα λουλούδια των χαμομηλιών και εξαγριώνοντας τα αγριομελισσάκια..!!
Είναι τόσες πολλές οι χρήσεις του, που πραγματικά είναι ένας φυσικός θησαυρός. Εκτός από την παρασκευή αφεψήματος, το οποίο μας βοηθάει να χαλαρώσουμε, το χαμομήλι, έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Το χαμομήλι είναι επίσης διάσημο και στην κοσμετολογία, αφού το εκχύλισμά του χρησιμοποιείται σε διάφορα καλλυντικά και σαμπουάν (θαυματουργό σαν μάσκα ματιών, επίσης).
4. Κάππαρη
Η όξινη γεύση της δένει ιδανικά με τις σαλάτες και νοστιμίζει τις κόκκινες σάλτσες. Επίσης, η κάππαρη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και σε μορφή τουρσί, ένα ιδανικό συνοδευτικό στους διάφορους μεζέδες του ούζου, του τσίπουρου και του κρασιού.
5. Φέτα
Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά προϊόντα και μάλιστα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.), η οποία έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βασικές περιοχές παραγωγής φέτας θεωρείται η Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος. Η ιστορία θέλει τη φέτα να έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα, με αναφορές του Ομήρου στην Οδύσσεια. Τόσο η γεύση όσο και η υφή της φέτας διαφέρει ανάλογα με τον τόπο παραγωγής της. Το σίγουρο όμως είναι ότι αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας, και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα προϊόντα στην ελληνική κουζίνα.
6. Λάδι
Το πιο αγαπημένο ελληνικό προϊόν, με διεθνή καταξίωση, αφού αποτελεί το βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Παρόλο που η Ισπανία και η Ιταλία παράγουν ελαιόλαδο, με την Ισπανία μάλιστα να κατέχει την πρωτιά στην παραγωγή, η χώρα μας παράγει πιο ποιοτικό ελαιόλαδο από τις άλλες δύο. Τα οφέλη του ελαιόλαδου είναι αμέτρητα. Εκτός από πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, παρουσιάζει επίσης αντι-φλεγμονώδεις και χημειο-προστατευτικές ιδιότητες.
7. Ελιά
Σύμβολο της θεάς Αθηνάς, η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιοτάτους χρόνους. Η ελιά κατείχε ανέκαθεν σημαντική θέση στο ελληνικό τραπέζι, αποτελώντας μέχρι σήμερα κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Τόσο ο καρπός της όσο και τα φύλλα της χρησιμοποιήθηκαν αρκετά και ως σύμβολα στον αθλητισμό, τη διακόσμηση και τις τέχνες.
8. Σταφίδα
Εκτός από θρεπτική είναι και νόστιμη. Συνοδεύει άριστα τα γλυκά, αλλά και τα αλμυρά πιάτα, αλλά τρώγεται σκέτη και σαν γλυκό. Η σταφίδα διακρίνεται σε δύο είδη: τη μαύρη και την άσπρη, και η πιο γνωστή ποικιλία μαύρης σταφίδας είναι η κορινθιακή. Μία μικρή χούφτα αποτελεί το ιδανικό σνακ και υπόσχεται να σας γλυκάνει και ταυτόχρονα να σας δώσει ενέργεια.
9. Μαστίχα
Δεν είναι μονάχα το σπουδαιότερο προϊόν που παράγει το νησί της Χίου, αλλά πραγματικά ένα ελληνικό θαύμα. Από το δέντρο που «δακρύζει» έως και την παραδοσιακή περισυλλογή του, η μαστίχα είναι πραγματικά ένα υπέροχο προϊόν, με πολλές χρήσεις. Δοκιμάστε να μασήσετε τα κομματάκια μαστίχας που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία.
10. Παραδοσιακό Γιαούρτι
Χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε ασβέστιο, το γιαούρτι μεταξύ άλλων, βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συμβάλει στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες τροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας και μία από τις πιο υγιεινές. Εκτός από σκέτο, το γιαούρτι ταιριάζει τέλεια με μέλι και καρύδια, γλυκό του κουταλιού, φρέσκα φρούτα και δημητριακά. Παράλληλα αποτελεί ιδανικό συστατικό για σος.Η καριέρα του στην Αμερική έχει απογειωθέι και τραβάει επισκέπτες στην Ελλάδα που ψάχνουν να βρούν την αυθεντηκη του γεύση.(Rebecca Mead, the new Yorker - Το καλύτερο γιαούρτη του κόσμου... http://galaktokomika.blogspot.gr/2013/11/new-worker.html)
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

ΦΈΤΑ ΨΗΤΉ (μια εύκολη συνταγή με ΒΑΡΕΛΊΣΙΑ ΚΑΡΥΆΣ)

Υλικά

 Μία φέτα Βαρελίσια "Καρυάς"
 Μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
 1 πράσινη πιπεριά κομμένη λεπτές ροδέλες
 1 ντομάτα κομμένη ροδέλες
 Λίγη ρίγανη
 Λίγο ελαιόλαδο "Καρυάς"






Εκτέλεση

 Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και το απλώνουμε με τη γυαλιστερή μεριά από πάνω. Βάζουμε πάνω στο αλουμινόχαρτο μερικές ροδέλες ντομάτα, αρκετές για να μπορούμε να ακουμπήσουμε πάνω μία φέτα Βαρελίσια "Καρυάς".

 Πάνω στη ντομάτα βάζουμε το τυρί και από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη ντομάτα μαζί με το ζουμί της και τις ροδέλες της πιπεριάς και ρίχνουμε λίγη ρίγανη.

Τέλος, ρίχνουμε πολύ λίγο λάδι (μια κουταλιά του γλυκού είναι αρκετή).
Κλείνουμε καλά το αλουμινόχαρτο και το βάζουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας να ψηθεί για 20 λεπτά στο 1-2.
Σερβίρουμε στο πιάτο με το αλουμινόχαρτο κλειστό για να μην κρυώσει.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

ΚΑΝΤΑΙΦΙ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ "ΚΑΡΥΆΣ" ΚΑΙ ΜΕΛΙ


Υλικά

    1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
    μισό κιλό ανθότυρο "ΚΑΡΥΆΣ"
    250 γραμμ. φρέσκο αιγοπρόβειο βούτυρο             "ΚΑΡΥΆΣ"
      2 κουταλιές σούπας μέλι ( Ελατίσιο απο το           Αρτεμίσιο..!)



Για το σιρόπι

 1,5 ποτήρι νερό ( απο το Μπρακατσάκι.!! )
 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού Αργείτικου.
 2 ποτήρια Ελληνική ζάχαρη
 1 ξυλαράκι κανέλας

    Εκτέλεση

     Λιώνουμε το βούτυρο , χωρίς να κάψει, και το αφήνουμε να κρυώσει. Ανοίγουμε το φύλλο με τα δάχτυλά μας να ξεχωρίσει, το χωρίζουμε στα δύο και το ραντίζουμε με το βούτυρο.

   Προσοχή όμως, το βούτυρο δεν πρέπει να είναι καυτό όταν περιχύνουμε το φύλλο, γιατί θα μας λασπώσει. Απλώνουμε το μισό σε ταψί των 28 εκατοστών και το πιέζουμε με τα δάχτυλά μας, ώστε να το στρώσουμε στον πάτο του ταψιού. Χτυπάμε το ανθότυρο και το μέλι μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας και το ρίχνουμε πάνω στο φύλλο. Απλώνουμε το υπόλοιπο φύλλο από πάνω και το πιέζουμε ελαφρά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C και για μισή ώρα.

 Στο μεταξύ βράζουμε το σιρόπι για 5-6 λεπτά. Αφαιρούμε την κανέλα και, όταν το γλυκό είναι χλιαρό, το περιχύνουμε με το σιρόπι.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Κολοκοτρωνίτσι - Καρυά , Αργολίδας ... Ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός..!!

Ο Παραδοσιακός οικισμός Καρυάς είναι ένα γραφικό χωριό στους πρόποδες της οροσειράς του Αρτεμισίου στον ορεινό όγκο Ξεροβούνι. Απέχει μόλις 20 χλμ από την πρωτεύουσα του Δήμου Άργους-Μυκηνών , Άργος και 137 χλμ από την Αθήνα ενώ η απόσταση του από τις περίφημες Μυκήνες και το κοσμοπολίτικο Ναύπλιο είναι μόλις 30 χλμ.
Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή ανάγεται στους αρχα'ι'κο'υς χρόνους.Γραπτό ντοκουμέντο από τα αρχεία τον Ενετών το 1699 αναφέρει τα εξής.
Στα Βυζαντινά χρόνια υπήρχε οικισμός Βόρεια κοντά στη κορυφή του Αρτεμισίου με την ονομασία Μαλεβό (που το μνημονεύει και ή Βενετσιάνικη απογραφή του 1700) οι κάτοικοι του οποίου έζησαν το τρόμο του Ιμπραήμ καθώς κάηκε ολοσχερώς ολόκληρη η περιοχή και τα δάσοι, υπάρχουν ακόμη ερείπια του Άη Δημήτρη και ίχνη οικισμού.Στη συνέχεια μετακινήθηκαν στη θέση Αέρας, απ’ όπου, λόγω των ισχυρών ανέμων, πάλι μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν τελικά στη σημερινή θέση. Εφ’ όσον η εγκατάσταση Μαλεβός μνημονεύεται το 1700, άρα ή “παλαιά Καρυά” θα πρέπει να είναι προ του 1700.
Δικό του παιδί το πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη ''ΚΑΠΕΤΆΝ ΓΙΑΝΝΆΚΟΣ ΔΑΓΡΈΣ''.

     Στην αρχή της δεκαετίας του 50, η πατρίδα δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά της. Έτσι και από τη Καρυά πολλά νέα παιδιά, στο άνθος της ηλικίας τους, σπρωγμένα από την σκληρή ζωή και την ανάγκη, παίρνουν τον τραχύ δρόμο της ξενιτιάς. Άλλοι για την Αυστραλία (οι περισσότεροι), άλλοι για την Αμερική, άλλοι για τον Καναδά, άλλοι για την Γερμανία άλλοι για άλλες χώρες, στα πέρατα του κόσμου.
Προτομή Γιαννάκου Δαγρέ στην Καρυά
     Σημαντικό αξιοθέατο και ιερό σύμβολο του χωριού,είναι ο Ιερός Ναός του''ΆΓΙΟΥ ΙΩΆΝΝΗ '' Τα πρώτα στοιχεία για το Ναό έρχονται στην επιφάνεια το 1699 με την απογραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας δίνοντας την περιγραφή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εκκλησία, και τον πληθυσμό του χωριού.
   
 Επίσης το χωριό κοσμεί και το Ξωκλήσι της ''Παναγίας'' το οποίο λειτούργησε ως τον τελευταίο πόλεμο και σαν μοναστήρι.
       Ο παραδοσιακός οικισμός διατηρεί σήμερα τον μορφωτικό σύλλογο ''ΤΟ ΑΡΤΕΜΊΣΙΟ''.
    Το χωριό αριθμεί περίπου 350 κατοίκους οι περισσότεροι απο τους οποίους ασχολούνται με την γεωργία,την κτηνοτροφία .  
Η ευρύτερη περιοχή της Καρυάς είναι κατάλληλη για μια μεγάλη ποικιλία απο υπαίθριες δραστηριότητες όπως:περιπάτους στο δάσος,ορειβασία,ποδηλασία ,διαδρομές με 4χ4 στο βουνό, κυνήγι,μπάσκετ,ποδόσφαιρο.
        Ο συνδυασμός της γεωγραφικής του θέσης καθώς και ο αναρίθμητος φυσικός του πλούτος κάνουν τη Καρυά ένα μοναδικό στολίδι για την περιοχή και ταυτόχρονα το συγκαταλέγουν στη λίστα των πιο περιζήτητων προορισμών εναλλακτικού τουρισμού.

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Δοκιμάσαμε το καλύτερο γιαούρτι του κόσμου που παράγεται στο Άργος..!!


www.popaganda.gr
Έτσι περιέγραψαν στο περιοδικό New Yorker το γιαούρτι που παράγει μία μικρή, οικογενειακή βιοτεχνία από την ελληνική επαρχία.

Φωτογραφίες: Αγγελική Παναγιώτου/ FOSPHOTOS

 Ελένη Κυριακίδου για το Popaganda 29.11.2013

    
        
Μόλις μπήκα στο κατάστημα γαλακτοκομικών της οικογένειας Μαυρόγιαννη στο Βύρωνα προσπάθησα να φανταστώ πως ένιωσε η δημοσιογράφος του New Yorker όταν επισκέφτηκε τον περασμένο Αύγουστο την παραγωγική μονάδα στην Καρυά του Άργους. 




Με το καλωσόρισμα προσφέρθηκαν να φτιάξουν καφέ, ένα κουταλάκι μπήκε σχεδόν αυτόματα σε ένα πλαστικό κεσεδάκι με πρόβειο γιαούρτι και μερικά κομμάτια γραβιέρα με κριτσίνια τοποθετήθηκαν πάνω στη ζυγαριά.
Όλα ήταν αψεγάδιαστα και το γιαούρτι ήταν ακριβώς όπως έγραψε η δημοσιογράφος του New Yorker, Rebecca Mead, “το καλύτερο που έφαγα ποτέ”.
“Δροσερό, γλυκό, με ήπια γεύση και υφή σαν αυτή της πανακότας που κρατάει το σχήμα της σαν ένα πολύ μαλακό ζελέ, αλλά παραμένει κρεμώδες στο στόμα”, γράφει η Mead προσπαθώντας να περιγράψει τη γευστική της εμπειρία δοκιμάζοντας το γιαούρτι του Θεοδόσιου Μαυρογιάννη. Γιος κτηνοτρόφου, εργάστηκε πολλά χρόνια σε τοπικά τυροκομεία και αφού έμαθε τα μυστικά του επαγγέλματος αποφάσισε πριν έξι χρόνια να στήσει τη δική του μονάδα και λίγο αργότερα να ανοίξει και ένα παράρτημα εκτός από το Άργος και στον Βύρωνα για να βοηθήσει τους τέσσερις γιους του.

Στο κατάστημα τους, στην οδό Μυσίας 37, συναντήσαμε τους τρεις από αυτούς. Τους δύο μεγαλύτερους που το κρατάνε και τον τρίτο, τον Γιώργο, που ήρθε για να φέρει το εμπόρευμα απευθείας από το χωριό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κώστας μου περιέγραψε με πόσους κόπους στήθηκε η επιχείρηση. Χρειάστηκαν γύρω στα δύο χρόνια, η εμπιστοσύνη όμως των κτηνοτρόφων του χωριού και η άμεση ανταπόκριση των κατοίκων του Άργους και του Ναυπλίου ήταν η επιβράβευση της προσωπικής τους δουλειάς.

 
Το κατάστημα γαλακτοκομικών στο Βύρωνα άνοιξε κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά στην περίπτωσή τους όλα πάνε από το καλό στο καλύτερο. “Ο κόσμος του Βύρωνα είναι δύσκολος. Θέλει το προϊόν να είναι καλό και σε σταθερή τιμή. Εμάς μας ενδιαφέρει να φεύγει το προϊόν κι ας ξεμένουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεβάσουμε την τιμή όσο κι αν ανέβει η ζήτηση”, λέει ο  Κώστας και μου εξηγεί ότι το μέγεθος της επιχείρησής τους τούς ικανοποιεί. Δε θέλουν κάτι περισσότερο.


“Το ότι έγραψε ο New Yorker για το γιαούρτι μας είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση κυρίως για τον πατέρα μας που εργάστηκε σκληρά”, λέει ο Κώστας, και συνεχίζει λεγοντάς μου ότι χάρη στο άρθρο του γνωστού περιοδικού έχουν επισκεφθεί το κατάστημα στον Βύρωνα ακόμα και ξένοι μουσικοί που εργάζονται σε καράβια, όταν μπάρκαραν στον Πειραιά.


Στη μονάδα στην Καρυά του Άργους, η οικογένεια Μαυρόγιαννη παράγει πρόβειο γιαούρτι, βαρελίσιο τυρί, γραβιέρα, μυζήθρα, κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα και ανθότυρο, ενώ στα δυο καταστήματα μπορεί να βρει κανείς και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, όπως ζυμαρικά, λάδι, γλυκά του κουταλιού, σε πολύ λογικές τιμές.



Γαλακτοκομικά Καρυάς-Θ. Μαυρόγιαννης
                  www.χωριό.gr
Τυροκομείο – Πρατήριο:
3ο χλμ Καρυάς – Άργους. 
Τηλ.6944464639     

Κεντρικό Κατάστημα:
Τσώκρη 2, Άργος.
Τηλ.2751022461

Υποκατάστημα:
 Μυσίας 37, Βύρωνας
Τηλ.2130409474







Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Τοπικά φαγητά Ελλήνων..!

      Η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε το σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Στη Βόρεια Ελλάδα (Ήπειρος, Μακεδονία και Θράκη), τα τοπικά φαγητά και η μαγειρική της υπαίθρου καθρεφτίζουν τις παραδόσεις των βοσκών, όπου τα ντόπια ελληνικά τυριά και το ελληνικό γιαούρτι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή.
     Οι αλμυρές πίτες, που διατηρούνται αρκετά και προσφέρονται για ταξίδια –ιδεώδεις για τους περιπλανώμενους βοσκούς– αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής μαγειρικής. Τα τουρσιά με λάχανο και πιπεριές, σε κάθε σχήμα, καυστικότητα και προετοιμασία είναι μερικά ακόμα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας.
     Η μαγειρική της Μακεδονίας και της Θράκης έχει επηρεαστεί σε τεράστιο βαθμό από τους Έλληνες πρόσφυγες που μετανάστευσαν μαζικά εδώ, μετά από την καταστροφή της Μικράς Ασίας (1922), ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο. Μαζί τους έφεραν τις γεύσεις της Ανατολής και την αισθητική ενός πιο αστικού, εκλεπτυσμένου τρόπου μαγειρέματος, που ήταν διανθισμένο με πολλές γαλλικές επιρροές. Πιάτα που σήμερα θεωρούμε δεδομένα, όπως ο μουσακάς και το σαγανάκι, έφθασαν στην Ελλάδα μαζί με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, όντας μέσα στα τοπικά φαγητά τους.
    Στη μαγειρική των Επτανήσων, η ενετική επιρροή είναι απτή, στα αναρίθμητα πιάτα με ιταλικά ονόματα (μπιάνκο, μπουρδέτο, πολπέτες, κ.λπ.), στην προτίμηση στα ζυμαρικά και σε πολλά ακόμη.                                                                                                                                                                                          Η κουζίνα του Αιγαίου πελάγους είναι απλή.
Τα ρεβίθια και η κίτρινη φάβα, οι τηγανίτες λαχανικών, οι τηγανητές πίτες λαχανικών, το ψητό κατσικάκι στο φούρνο και το ψητό ψάρι στη σχάρα είναι μερικά από τα κλασικά πιάτα της.

          Η Πελοπόννησος είναι η πατρίδα μιας κουζίνας όπου το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα της περιοχής, ρέει άφθονο σχεδόν σε κάθε τοπικό φαγητό, ιδίως στις σούπες με όσπρια και στα πιάτα με λαχανικά. Εδώ, όμως, μεγάλη σπεσιαλιτέ είναι και το χοιρινό (γουρουνοπούλα). Οι ελιές Καλαμών, οι πιο ονομαστές στον κόσμο, προέρχονται από την Πελοπόννησο.
             Η κουζίνα της Πελοποννήσου είναι η μητέρα της μεσογειακής διατροφής. Τα τοπικά φαγητά της είναι μοναδικά!
Τα αγριόχορτα συνδυάζονται με τα πάντα, από κρέας έως ψάρι και σαλιγκάρια, καθώς και με όσπρια, σε πλήθος απλών, θρεπτικών, απολαυστικών πιάτων, τα οποία συμπληρώνει το άριστο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Επίσης, παράγει αναρίθμητα τυριά και το ονομαστό ελατίσιο μέλι Βυτίνας , καθώς και λαχανικά και εσπεριδοειδή που έχουν κατακτήσει της λαϊκές και εξάγονται σε όλο τον κόσμο.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

Οι Μουσικοί του κρουαζιεροπλοίου...

Στον απόηχο του άρθρου στην Αμερική...
¨Ένα μεσημέρι καθώς εξυπηρετούσα κάποιους πελάτες στο μαγαζί μπαίνουν δύο κύριοι και παρατηρούσαν με πολύ ενδιαφέρον όλα τα προϊόντα
¨Όταν ήρθε η σειρά τους μου δείχνουν μία φωτογραφία που είχαν βγάλει με το κινητό τους.Ήταν μια φωτογραφία με το γιαούρτι μας από ένα αμερικάνικο άρθρο και μου ζήτησαν να τους δείξω ποιο είναι,πήραν δυο γιαουρτάκια και με ρωτούσαν για τα άλλα προϊόντα μας.Με τα σπαστά αγγλικά μου δε μπορούσα να τους κατατοπίσω ακριβώς,με ρωτούσαν τι είναι αυτό δείχνοντας το βούτυρο και τούς έλεγα "this is only fat..!!" ψώνισαν και γραβιέρα καθώς και ένα κρασί από το Μαλανδρένι.
 Με την βοήθεια μιας πελάτισσας που μόλις είχε μπει τους έδειξα που θα βρουν ζεστό ψωμί στη γειτονιά και έφυγαν.Έρχεται ο αδερφός το απόγευμα και του λέω το σκηνικό.Ήρθαν δύο ξένοι με μία φωτογραφία στο κινητό από το γιαούρτι και μας έψαχναν αλλά δε μπορέσαμε να συνεννοηθούμε καλά για τα προϊόντα μας,"Νικήτα κρίμα που δεν ήσουν εσύ που ξέρεις του λέω"...δε προλαβαίνω να τελειώσω και μπαίνουν στο μαγαζί.Ήρθαν από το Πειραιά πίσω να μας επιβεβαιώσουν αυτό που έγραψε η κ.Ρεμπέκα στο "NEW YORKER"..!!δεν είχαν γευτεί στο παρελθόν κάτι τόσο νόστιμο..!!Μας είπαν ότι διάβασαν για εμάς από το περιοδικό που βρήκαν στο καράβι και αποφάσισαν ότι αυτό πρέπει να το βρουν και να το δοκιμάσουν και το βρήκαν μετά από πολύ περιπέτεια..!!Ήταν άνθρωποι με πολύ χαρά και ζωντάνια και κλείσαμε ραντεβού να τα ξαναπούμε όταν έρθουν πάλι στην Ελλάδα..!

Καθημερινά ακούμε ή ζούμε διάφορες ιστορίες που έχουν να κάνουν με εμάς και τα προϊόντα μας.Με την ευκαιρία που μου δίνει το blog μπορούμε μαζί να τις καταγράψουμε.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...