Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Νοεμβρίου 2014

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Κάστρο Καρυάς στον Ιερό Ναό της Παναγίας

Η Καρυά είναι ένα γραφικό και όμορφο ορεινό χωριό της Αργολίδας, σε υψόμετρο 720 μέτρα, 20 μόλις χιλιόμετρα από το Άργος.

Από την Καρυά ξεκινάει ένας ορεινός δρόμος που οδηγεί στη Νεστάνη Αρκαδίας μέσα από το Αρτεμίσιο. 
Επάνω σε αυτόν το δρόμο λίγα χιλιόμετρα μετά το χωριό και σε υψόμετρο 900 μέτρα περίπου υπάρχει η παλιά μονή της Παναγιάς της Καρυάς που λειτουργούσε σαν μοναστήρι μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.
Σήμερα εκεί υπάρχει σταυρόσχημος ναός που αντικατέστησε βυζαντινό ναό του 14ου αιώνα που είχε κτιστεί στα ερείπια αρχαίου ιερού της Αρτέμιδος.
Πάνω από το μοναστήρι της Παναγίας, σε βραχώδες ύψωμα βρίσκεται το Κάστρο της Καρυάς, το οποίο από τους ντόπιους ονομάζεται και «Καστράκι»ή «Βενετσιάνικο κάστρο».
Πρόκειται για μικρό κάστρο σε ερειπιώδη κατάσταση, με κτίσματα που ανήκουν σε διαφορετικές περιόδους. Από το σημείο αυτό η θέα είναι υπέροχη προς τον αργολικό κάμπο, το κάστρο του Άργους και τον αυχένα Αρτεμισίου-Ξηρομερίου.

Ιστορία

Η ιστορία του κάστρου δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν όμως ίχνη κτισμάτων από την αρχαιότητα, τη βυζαντινή και την υστεροβυζαντινη περίοδο, μέχρι την πρώτη περίοδο της Ενετοκρατίας.
Από τα οικοδομικά στοιχεία εντός του κάστρου φαίνεται ότι στην κορυφή υπήρχε αρχαία φρυκτωρία. Ένα από τα κτίσματα είναι παρόμοιο με κτίσμα στον γειτονικό Γουλά Νεστάνης που είναι υστεροβυζαντινός. Τέλος τα θεμέλια ενός κυκλικού πύργου και η πρόχειρη ξηρολιθοδομή του τείχους παραπέμπουν σε φράγκικη κατασκευή του τέλους του 14ου αιώνα.
Την εποχή αυτή -το τέλος του 14ου αιώνα- οι «Φράγκοι» στην Αργολίδα ήταν Ενετοί. Η Βενετία είχε εγκρίνει την κατάληψη της Αργολίδας από τον Πέτρο Κορνάρο (Ενετό από το Ναύπλιο) ο οποίος υφάρπαξε την περιοχή από τους άλλους «Φράγκους» που την κατείχαν ως τότε, τους Καταλανούς του παραπαίοντος Δουκάτου των Αθηνών. Επομένως ο χαρακτηρισμός «Βενετσιάνικο κάστρο» που φαίνεται καταρχήν υπερβολικός (οι Ενετοί δεν έκτιζαν κάστρα στα βουνά και μάλιστα με ξηρολιθοδομή) είναι τελικά ακριβής.
Παρατήρηση: Οι «Ενετοί» σε αυτήν την πρώιμη περίοδο δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τους Ενετούς που κατασκεύασαν αργότερα τα διάφορα μεγαλόπρεπα και ισχυρά κάστρα σε όλην την Ελλάδα. Εδώ πρόκειται απλά για Φράγκους -με την ευρύτερη έννοια- που είχαν τις ευλογίες της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας.



Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Στην επίπεδη κορυφή του βραχώδους υψώματος μια σειρά από ευμεγέθεις λίθους χωρίς συνδετικό κονίαμα διαγράφουν αρχαίο κτίσμα διαστάσεων 6,0x4,70μ. Σε παρακείμενη πλατιά οριζόντια επιφάνεια ενός βράχου υπάρχει σφαιρική κοιλότητα, πού έχει διάμετρο 1,20μ. και βάθος 0,30μ. στο κέντρο. Συμπεραίνεται ότι εδώ υπήρχε κατά την αρχαιότητα φρυκτωρία των Αργείων.
Δίπλα σε αυτό το αρχαίο κτίσμα υπάρχει άλλο, νεώτερο, διαστάσεων 6,0x4,30μ με δίκλινη στέγη. Εδώ έγινε χρήση ασβεστοκονιάματος. Από το κτίριο αυτό σώζονται ακόμα οι δύο τοίχοι, ενώ οι άλλοι έχουν καταρρεύσει από το βάρος της στέγης. Παρόμοιο κτίσμα διαστάσεων 6,50x4,30μ. υπάρχει στη θέση Βίγλα του Γουλά Νεστάνης (Τσιπιανών). Και τα δύο κτίσματα είναι της υστεροβυζαντινής περιόδου.
Στους δυτικούς πρόποδες του βράχου υπάρχει ξηρολιθοδομή πάχους 0,80μ που ήταν τα θεμέλια κυκλικού πύργου εξωτερικής διαμέτρου 2,50μ. Ο πύργος ήταν μάλλον παρατηρητήριο και βίγλα από τη φράγκικη περίοδο του κάστρου.

Πηγές

  • Ιστοσελίδα moriasnow - Καρυά
  • Ιστοσελίδα ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - Κάστρο Καρυάς
  • Ιωάννου Ε. Πέππα, « Μεσαιωνικές σελίδες της Αργολίδος, Αρκαδίας, Κορινθίας, Αττικής », Αθήνα 1990.
  •  http://www.kastra.eu/


Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 30/11/14 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΗΣ ΑΚΟΒΑΣ

Ανακοινώθηκε συλλαλητήριο για την ΓΕΦΥΡΑ της ΑΚΟΒΑΣ

Συλλαλητήριο προετοιμάζεται για τις 30 Νοεμβρίου ημέρα Κυριακή στις 11 το πρωί, στο συνεταιρισμό του Αεροδρομίου Άργους, δίπλα από την σωριασμένη γέφυρα της Άκοβας.
Η πτώση της πέτρινης γέφυρας της Άκοβας στις περσινές πλημμύρες του Άργους, η οποία δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, έχει εξοργίσει τους κατοίκους της περιοχής που είναι υποχρεωμένοι, εδώ και ένα χρόνο, να ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές μέσω άλλων δρόμων (Φιστικιές) ή περνώντας μέσα από το ρέμα.
Παρά τις παραινέσεις των φορέων και κατοίκων της περιοχής για την απαιτούμενη ανακατασκευή της γέφυρας, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Γι' αυτό το λόγο την Κυριακή 30 Νοεμβρίου, ένα χρόνο ακριβώς μετά την καταστροφή της γέφυρας, διοργανώνεται συλλαλητήριο (στις 11 πμ) στο χώρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αεροδρομίου.
Η πρόσκληση για το συλλαλητήριο αναφέρει:
"Πέρασε ένας χρόνος από τη μεγάλη νεροποντή που γκρέμισε τη γέφυρα της Άκοβας, που είχε φτιαχτεί προπολεμικά με έρανο των Καρυωτών μεταναστών της Αμερικής, όταν η χώρα μας παρομοιαζόταν με την ξεπεσμένη «Ψωροκώσταινα»…
Κατά τη διάρκεια του χρόνου συνεχείς ήταν οι παραστάσεις προς τα όργανα της πολιτείας, γραπτές και προφορικές, όλων των φορέων της περιοχής (Συνεταιρισμών, Συλλόγων, Τοπικών Συμβουλίων, Επιχειρήσεων κ.ά.) αλλά και των μεμονωμένων κατοίκων.
Δυστυχώς δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική ανταπόκριση ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε από την Περιφέρεια, ούτε από το Δήμο.
Παρελκυστική ήταν η τακτική τους, μισόλογα, ατελείωτο ψάξιμο για το ποιος έχει την αρμοδιότητα για το έργο, διάφορες ψεύτικες υποσχέσεις ήταν οι απαντήσεις των αρμοδίων.
Στο μεταξύ ο καιρός περνάει και οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται, υποφέρουν, κινδυνεύει και η ίδια η ζωή τους.
Δεν μπορούν να πάνε στα ίδια τα σπίτια τους, τα κτήματά τους, στις επιχειρήσεις τους.
Αναγκάζονται να περνούν από παράπλευρους δύσβατους δρόμους μέσα από το ρέμα, με κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους είτε από δυστύχημα είτε από νέα πλημμύρα (όπως συνέβη πέρσι σε ρέμα της Ρόδου).
Και όταν δεν επιλέγουν την επικίνδυνη διέλευση μέσα από το ρέμα υποχρεώνονται να διανύσουν διπλάσια και τριπλάσια χιλιόμετρα, με μεγάλο κόστος σε χρόνο και χρήμα, για να φτάσουν στον προορισμό τους.
Επιπρόσθετα σημειώνουμε ότι η ευρύτερη περιοχή της Άκοβας είναι ένας αναπτυγμένος αγροτικός τόπος, στον οποίο παράγονται χιλιάδες τόνοι προϊόντων (εσπεριδοειδή, βερίκοκα, ελιές, κηπευτικά κ.ά.).
Ακόμη στην περιοχή είναι εγκατεστημένες πολλές επιχειρήσεις οι οποίες λόγω του αποκλεισμού και της γενικότερης κρίσης κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Συνεπώς η άμεση κατασκευή της γέφυρας είναι ζωτικής σημασίας έργο όχι μόνο για την στοιχειώδη επικοινωνία και συγκοινωνία των ανθρώπων αλλά για την ίδια την επιβίωσή τους…
Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μεγάλο συλλαλητήριο, την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου, 11 το πρωί, ένα χρόνο ακριβώς μετά την καταστροφή της γέφυρας, στον χώρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αεροδρομίου, για να βροντοφωνάξουμε τα αιτήματά μας στους αρμόδιους:
-ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ
-ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ – ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΕ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ -ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ
-ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ,ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ, ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ, ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
(ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6977 098886 – 6948 301381)"




Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Το γάλα του Μοριά...το γάλα του τόπου μας..!!


Σαρώνει το Γάλα του Μοριά..!!

      Με πρωταρχικό στόχο την αυτονομία από τις μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος η οικογένεια Αντωνάκου μαζί με άλλους κτηνοτρόφους της περιοχής της Αργολίδας δημιούργησε πριν τρία χρόνια το Συνεταιρισμό Αγεδαλοτρόφων Αργολίδας, ο οποίος ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε στην αγορά, χωρίς μεσάζοντες, το φρέσκο «Γάλα του Μοριά».
 
       «Προσπαθούμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει τη διαφορά του φρέσκου γάλακτος με το μακράς διαρκείας, στο οποίο έχουν στραφεί οι μεγάλες βιομηχανίες και ο κόσμος φαίνεται πολύ ευχαριστημένος», πρόσθεσε ο κ. Αντωνάκος.
Το γάλα είναι πράγματι φρέσκο, καθώς, σύμφωνα με το Συνεταιρισμό, το πρωί αρμέγεται και την επομένη διακινείται, σε αντίθεση με το γάλα μίας μέσης βιομηχανίας γάλακτος πανελλαδικής εμβέλειας, το οποίο διακινείται 5 μέρες μετά το άρμεγμα και αυτό των πολυεθνικών, για τη συλλογή του οποίου χρειάζονται 3 μέρες. Επιπλέον, το «Γάλα του Μοριά» υφίσταται την πιο ήπια επεξεργασία διατηρώντας τα θρεπτικά του συστατικά.
   
  Η ΣΧΕΣΗ του Γιάννη Αντωνάκου, από το Κεφαλάρι Αργολίδας, με τις αγελάδες είναι τρόπος ζωής. Μ' αυτές μεγάλωσε. Αγελαδοτρόφοι ήταν κι ο πατέρας του κι ο παππούς του. Και ο ίδιος έχει σήμερα 150 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής της φυλής Χολστάιν.

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΑΣ


     1.ΜΟΝΑΔΑ  ΙΩΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ. (Τέταρτη γενιά κτηνοτρόφων. Από το 1930)
ΘΕΣΗ: στο Κεφαλάρι Αργολίδας στη θέση Καραμουντζά.
ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ: 150 αγελάδες.
ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: 1000 τόνοι.


2. ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ. (Τέταρτη γενιά κτηνοτρόφων. Από το 1930)
ΘΕΣΗ: στο Κεφαλάρι Αργολίδας στη θέση Μαυρόγειο.
ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ: 150 αγελάδες.
ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: 1000 τόνοι.

3.ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ. (Δεύτερη γενιά κτηνοτρόφων. Από το 1980)
ΘΕΣΗ: στη Νέα Κίο  Αργολίδας.
ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ: 50 αγελάδες.
ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: 400 τόνοι.






   Ο Συνεταιρισμός παράγει, επίσης, γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το «Γάλα του Μοριά». Παραγωγή στον τόπο της..!!
Είμαστε τα μέλη του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Αργολίδας, είμαστε μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της περιοχής, που αγωνιζόμαστε χρόνια στο επάγγελμα αυτό, έχοντας υποστεί την στυγνή εκμετάλλευση από τις βιομηχανίες. Γι αυτό και αποφασίσαμε να πάρουμε την τύχη του προϊόντος στα χέρια μας.Στόχος μας είναι η αυτονομία από τους εκμεταλλευτές μας και η προσφορά ποιοτικότατων προϊόντων στους συμπολίτες μας . Έχουμε δεσμευθεί ότι το κέρδος μας να είναι το ΕΛΑΧΙΣΤΟ, και αυτό θα το κάνουμε πράξη και θα το αποδεικνύουμε συνεχώς.:

"Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο"

Σε συνεννόηση με το Δήμο Άργους – Μυκηνών προσφέρονται από εμάς σε σταθερή εβδομαδιαία βάση γαλακτοκομικά προϊόντα στο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ του Δήμου μας. 
  Προσπαθούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να προσφέρουμε και εμείς για την βελτίωση της ποιότητας  ζωής των οικονομικά αδυνάτων συμπατριωτών μας."




Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Οι «μαγικές», θεραπευτικές ιδιότητες του Ελληνικού ελαιόλαδου

Στην αρχαία Ελλάδα, όταν ήκμαζαν, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, και γεννιόταν η ιατρική επιστήμη, οι άνθρωποι είχαν εντοπίσει, εκτός των άλλων, και τις φαρμακευτικές δράσεις του ελαιόλαδου. Το λάδι κατείχε ξεχωριστή θέση στη διατροφή, αλλά και θεωρούνταν και φάρμακο από τους αρχαίους Έλληνες. Και όχι μόνο αυτό, είχαν εμβαθύνει τόσο πολύ, που γνώριζαν, ποιος τύπος λαδιού, έχει περισσότερες δραστικές φαρμακευτικές ιδιότητες στην προστασία της υγείας, και ποιος όχι.  Σήμερα 2.500 χρόνια μετά, ο κόσμος ανακαλύπτει πάλι αυτές τις ιδιότητες…

Ήδη στις ΗΠΑ, το λάδι θα αρχίσει να βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων, καθώς οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερο, ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες που διαθέτει το πολύτιμο, εθνικό μας προϊόν. «Εξειδικευμένα ελαιόλαδα», βρίσκονται λοιπόν, στις προθήκες των φαρμακείων στις ΗΠΑ.
Μελέτη ελληνικής, ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Αθήνας, που ξεκίνησε με κίνητρο τις αναφορές στις φαρμακευτικές ιδιότητες του λαδιού στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και στις ιδιότητες που αναφέρονται στις μετέπειτα λαϊκές παροιμίες, απέδειξε ότι το ελαιόλαδο, εκτός από τις αντιοξειδωτικές, νευροσπαστικές, καρδιοπροστατευτικές και πλήθος άλλων ιδιοτήτων που διαθέτει, διαθέτει και 2 ουσίες που επιδρούν καθοριστικά υπέρ της υγείας μας. Την ουσία ελαιοκανθάλη. Μια ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, εφάμιλλη με εκείνες που περιέχουν τα σύγχρονα φάρμακα. Και την ελαιασίνη, που είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιόλαδου. Δηλαδή, το ελαιόλαδο έχει και αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, απίστευτα ισχυρές.
Και μην σας κάνει εντύπωση, όλοι έχουμε γευτεί την… ελάιοκανθάλη. Είναι η ουσία που ευθύνεται για το κάψιμο που νιώθουμε στον λαιμό, όταν καταπίνουμε φρέσκο, «ωμό» λάδι. Οι έμπειροι ελαιοκαλλιεργητές μάλιστα, καταλαβαίνουν ότι ένα λάδι είναι καλό, από αυτό το κάψιμο.
Ο επικεφαλής της έρευνας, επίκουρος καθηγητής φαρμακογνωσίας, κ. Προκόπης Μαγιάτης και η συνεργάτιδα του κ. Ελένη Μέλλιου, πραγματοποίησαν έρευνα σε 150 δείγματα ελαιόλαδου, σχεδόν από ολόκληρη την Ελλάδα, από την Πελοπόννησο, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Ηλεία, την Κορινθία, την Αργολίδα, την Αττική, τη Βοιωτία την Εύβοια, τη Χαλκιδική, τα νησιά του Ιονίου, την Πρέβεζα τη Θάσο και τη Λέσβο. Ανέλυσαν επίσης δείγματα από ελαιόλαδο από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το συμπέρασμα ήταν, ότι η ποσότητα των αντιφλεγμονωδών ουσιών στο λάδι, της Κορωνέικης ελιάς, είναι αρκετά υψηλή. Επίσης η ποσότητα των ουσιών αυτών μέσα στο λάδι της Μεσσήνης είναι πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο.
Η μελέτη αυτή σε καμία περίπτωση δεν αφορά τη γευστική ποιότητα του λαδιού, αλλά μόνο την προοπτική αξιοποίησης του, ως προς τον προστατευτικό, φαρμακευτικό χαρακτήρα του λαδιού. «Είναι βέβαιο ότι και άλλες περιοχές της Ελλάδας, διαθέτουν παρεμφερή χαρακτηριστικά στο λάδι τους. Μεμονωμένα δείγματα από Λακωνία, Θάσο και Κρήτη, έδειξαν τέτοια δυναμική.» τονίζει ο κ. Μαγιάτης.
Το ελαιόλαδο είναι ένα εθνικό προϊόν και πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδα, κατάληξε χαρακτηριστικά: «Όνειρο μας είναι η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού κέντρου Ελαιόλαδου, που θα ασχολείται με τη μελέτη του Ελληνικού λαδιού και τη συνεισφορά του στην υγεία του ανθρώπου»
Εξάλλου όπως λένε, δεν είναι μακριά η ημέρα που θα δούμε επεξεργασμένα ελαιόλαδα να περνούν το κατώφλι του φαρμακείου…


Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Οι “σούπερ” τροφές που πρέπει να δοκιμάσουν οι γυναίκες

Υπάρχουν πολλές περισσότερες σούπερ τροφές εκεί έξω απ’ όσες νομίζετε.
Γιατί να μην δοκιμάσετε ορισμένες αυτή τη χρονιά;
Βατόμουρα, μπρόκολο, βραζιλιάνικα φιστίκια και εεε, κόκκινο κρασί.
Αυτές ήταν οι σούπερ τροφές που γνωρίζαμε και (πρέπει) να αγαπάμε.
Όμως ενώ είναι σπουδαία ιδέα να τρώμε αυτά τα υπερ-υγιεινά σνακ όσο πιο
συχνά μπορούμε, υπάρχει μία πολύ ευρύτερη επιλογή από superfoods που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.
Από πλούσιους σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 σπόρους μέχρι μπαχαρικά που πολεμούν τον καρκίνο, ρίχνουμε μία ματιά σε λιγότερο γνωστά τροφές που πρέπει να βάλετε στο καλάθι σας

Κανέλα
Η λέξη “αντιοξειδωτικό” μας κάνει να σκεφτούμε τα μούρα, τη μαύρη σοκολάτα και τα μήλα.
Όμως μία πηγή, που την έχουμε σε λιγότερη εκτίμηση, αυτών των σημαντικών θρεπτικών ουσιών είναι η κανέλα, που με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, λειτουργεί ως ένα φίλτρο κατά της γήρανσης, διώχνοντας τις ρυτίδες και γεμίζοντάς σας με ζωντάνια.
Η κανέλα επίσης κρατάει χαμηλά τα επίπεδα του σακχάρου, αποτρέποντας την λαιμαργία και την αύξηση του βάρους, και προστατεύοντας το σώμα από καταστάσεις όπως ο διαβήτης.
Χρυσόρριζα
Υπάρχουν πολλά περισσότερα σ’ αυτό το μπαχαρικό από το μοναδικό του χρώμα.
Όπως η κανέλα έτσι και η χρυσόρριζα ή κουρκούμη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που καταπολεμά τις ελεύθερες χημικές ρίζες που επιτίθενται στον οργανισμό και αποτρέπουν καταστάσεις όπως ο καρκίνος και η καταστροφή οργάνων.
Η χρυσόρριζα παίρνει την ιδιαίτερη απόχρωσή της από χρωστικές ουσίες, ένα αντιοξειδωτικό που δουλεύει παράλληλα με την πρωτείνη της χρυσόρριζας που συγκεντρώνει τις χημικές ρίζες και διατηρεί το σώμα σας σε εξαιρετική κατάσταση.
Νεροκάρδαμο
Ένα συχνά παραγνωρισμένο “superfood”, το νεροκάρδαμο όταν μπαίνει στη σαλάτα ή σε μία υπέροχη πράσινη σούπα γεμίζει το σώμα σας με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
Γραμμάριο προς γραμμάριο, το νεροκάρδαμο είναι μία πιο άφθονη πηγή βιταμινών C, B, K, E, σιδήρου, κάλσιου και ψευδάργυρου συγκριτικά με τα μήλα και τις ντομάτες.
Μόνο το μπρόκολο που καταπολεμά τον καρκίνο, είναι το superfood που έχει περισσότερη βιταμίνη C.
To νεροκάρδαμο είναι επίσης γεμάτο από αντιοξειδωτικά όπως λουτείνη, ζεαξανθίνη και κερσετίνη, και πιστεύεται πως -κατά μεγάλη ειρωνεία λόγω του ονόματός του- αποβάλλει από το σώμα τα υπερβολικά υγρά.
Σπόροι chia
Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι οι πιο γνωστές πηγές των σημαντικών λιπαρών οξέων ωμέγα-3, που το σώμα χρειάζεται για να αποτρέψει ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος, διατηρώντας τα επίπεδα ενέργειας ψηλά και βελτιώνοντας τη διανοητική λειτουργία.
Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε λιπαρά ψάρια 2-3 φορές την εβδομάδα, αλλά αυτή δεν πρέπει να είναι η μόνη σας πηγή αυτών των σημαντικών οξέων.
Οι σπόροι chia, που τους βάζετε στις σαλάτες, στις σούπες, στα λαχανικά και στο μούσλι, είναι σχετικά άγευστοι, αλλά προσθέτουν μία ικανοποιητική τραγανή αίσθηση, όπως και μία υγιεινή δόση από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ίνες διαίτης, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες χαμηλού “γλυκαιμικου” δείκτη, που σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο, βάζοντας ένα τέλος στη λαιμαργία.
Μαύρο ρύζι
Άσπρο ρύζι – κακό. Ολικής άλεσης – καλό.
Μαύρο ρύζι – ακόμα καλύτερο.
Γνωστό ως το «απαγορευμένο ρύζι» επειδή οι αρχαίοι Κινέζοι ευγενείς το κράταγαν για τον εαυτό τους και μακριά από τους «κοινούς θνητούς», μία κουταλιά μαύρο ρύζι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά ανθοκυανινών από την ίδια ποσότητα blueberries, ενώ περιέχει περισσότερες ίνες και βιταμίνες.
Είναι επίσης χαμηλό σε λιπαρά και ζάχαρα και μπορεί επίσης να βοηθήσει το χάσιμο βάρους.
Ποπ κορν
Μην ξεγελιέστε από την ιδέα πως το ποπ κορν είναι ένα “junk food”.
Η γεμάτη ζάχαρη (ή ακόμα χειρότερα, βούτυρο) εκδοχή του, σερβιρισμένο σε τεράστιους «κουβάδες» στο τοπικό σας σινεμά, μπορεί να ξεχειλίζει από θερμίδες, όμως συνήθως, το απλό ποπ κορν είναι ίσως η πιο απρόβλεπτη πηγή από σούπερ υγιή αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με ερευνητές. Πέρα του ότι περιέχει πολύ μεγάλα ποσοστά φυτικών ινών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το ποπ κορν περιέχει επίσης υψηλά ποσοστά πολυφαινόλης, που μπορεί να σας προστατέψει εναντίον των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της γήρανσης.
Αγριολούλουδα και βοτανολούλουδα
Είμαστε όλοι περισσότερο από χαρούμενοι να τρώμε βότανα ως μέρος μίας ισορροπημένης, υγιής δίαιτας, όμως… λουλούδια;
Συχνά ξεσκαρταρισμένα πριν τα βοτάνια φτάσουν στο τοπικό σας μανάβικο ή σούπερ μάρκετ, τα βοτανολούλουδα είναι γευστικότατα ενώ κάνουν και απίστευτα καλό στην υγεία σας.
Σκόρδο, ρόδα, λεβάντα, θυμάρι, πρασουλίδα, άνηθος και άγριο ραδίκι κάνουν καλό σε αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες και μπορούν να περιορίσουν το ρίσκο της καρδιακής ανεπάρκειας.
Επίσης δείχνουν όλα υπέροχα μέσα στις σαλάτες.
Aronia berries
Μύρτιλλα, βατόμουρα, φράουλες, goji berries… όλα φέρουν, και το έχουν κερδίσει επάξια, το όνομα του “superfood”.
Τώρα προσθέστε την μικροσκοπική aronia berry, που εάν λαμβάνετε μία χούφτα κάθε μέρα, πιστεύεται πως έχει μία θετική επιρροή στο στομάχι σας, προστατεύοντας σας από προβλήματα και ασθένειες του πεπτικού συστήματος, όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Το υψηλό αντιοξειδωτικό επίπεδο επίσης μειώνει τους θρόμβους στο αίμα και τις καρδιοαγγειακές ασθένειες.
Acerola
Αυτό το τροπικό φρούτο, που μεγαλώνει κυρίως στη Νότια και Κεντρική Αμερική, είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C στον πλανήτη. Το κεράσι των Μπαρμπέιντος, όπως είναι ακόμα γνωστό, περιέχει περισσότερες από 30 φορές την ποσότητα της βιταμίνης C που βρίσκουμε στο χυμό του πορτοκαλιού.
Αλλά σε τι είναι καλό; Η βιταμίνη C είναι γνωστό πως δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, εμποδίζει τη γήρανση με το να δίνει ώθηση στον ανθρώπινο ιστό να μεγαλώσει και να «σιδερώνει» τις ρυτίδες, ενώ επίσης θεωρείται πως καταπολεμά στο στρες (πιθανότατα επειδή πλέον δε μας κάνει να μοιάζουμε «ζαρωμένοι» σαν δαμάσκηνα).
Τσάι Oolong
Πολύ απλά ένα σούπερ φαγητό σε υγρή μορφή, το κινέζικο τσάι Oolong είναι (σε αντίθεση με το γεμάτο θερμίδες καπουτσίνο που παίρνετε κάθε πρωί) γνωστό πως επιταχύνει τον μεταβολισμό και έτσι σας βοηθάει να χάσετε κιλά.
Επίσης είναι πλούσια πηγή σε πολυβιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των Α, Β, D, E και K, όπως και θρεπτικές ουσίες, όπως το ποτάσιο, ο ψευδάργυρος και το κάλσιο.
Πηγή: i-diadromi.combioathens.com


Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Πόσο κοστίζει το γάλα στην Ελλάδα και πόσο σε 21 άλλες χώρες [λίστα]

Τρίτη ακριβότερη στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, όσον αφορά την τιμή του γάλακτος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον πίνακα αυτό, όπως σημειώνει το Newsit.gr, πρωταθλήτρια στο ακριβό γάλα αναδεικνύεται η Ιταλία όπου το λίτρο πωλείται αντί 1,49 ευρώ και ακολουθεί η Κύπρος με 1,33 ευρώ. Στην τρίτη θέση Ελλάδα και Λουξεμβούργο με 1,28 και με διαφορά στην τέταρτη θέση η Ρουμανία με 1.01. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ το γάλο βγαίνει στα ράφια της αγοράς σε τιμή κάτω του ενός ευρώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία με 0,73 και 0,61 ευρώ το λίτρο είναι οι χώρες με το φθηνότερο γάλα.
  • Ιταλία 1,49
  • Κύπρος 1,33
  • Ελλάδα 1,28
  • Λουξεμβούργο 1,28
  • Ρουμανία 1,01
  • Αυστρία 0,98
  • Βουλγαρία 0,97
  • Λετονία 0,96
  • Τουρκία 0,94
  • Ολλανδία 0,88
  • Σλοβακία 0,88
  • Φιλανδία 0,83
  • Λιθουανία 0,82
  • Μάλτα 0,81
  • Ουγγαρία 0,80
  • Πορτογαλία 0,79
  • Ισπανία 0,77
  • Τσεχία 0,76
  • Κροατία 0,76
  • Ισλανδία 0,74
  • Ηνωμένο Βασίλειο 0,73
  • Πολωνία 0,61


Πηγή:iefimerida.gr




Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...