Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Φεβρουαρίου 2017

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Ανεπτυγμένα χωριά, ανθρώπινες πόλεις

Είναι αλήθεια ότι οι πολιτισµοί των πόλεων και οι πολιτισµοί των χωριών ποτέ δεν είχαν ιδιαίτερα καλή γνώµη ο ένας για τον άλλον. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι άνθρωποι των πόλεων βλέπουν τους «χωρικούς» ως απλοϊκούς και καθυστερηµένους ανθρώπους, που δεν συµβαδίζουν µε τις κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις, δεν έχουν τόσο καλή µόρφωση, έχουν
αναχρονιστική προσκόλληση στη γη, τη φύση

και την εργασία σε αυτή (τη στιγµή που οι νέες τεχνολογίες κάνουν τη χειρωνακτική εργασία ολοένα και πιο άγνωστη στο αστικό τοπίο). 
Τα έθιµά τους µοιάζουν περίεργα και χωρίς νόηµα, τα ιδιώµατά τους αστεία, οι παραδόσεις τους ξένες στον εξελιγµένο κόσµο του 21ου αιώνα.

Σε µία εποχή που όλος ο κόσµος είναι συνδεδεµένος µεταξύ του και µακρινοί τόποι και γνώσεις µοιάζουν πιο προσιτές από ποτέ, ο  ορίζοντας του χωριού δείχνει απελπιστικά στενός.
Η ισχυρή κοινότητα και οι προσωπικές σχέσεις
µε όλον τον περίγυρο µοιάζουν αφόρητα και
ασφυκτικά για την ατοµική ανεξαρτησία.
Αντίθετα, οι κάτοικοι της υπαίθρου κατηγορούντους αστούς ως τρυφηλούς και καλοµαθηµένους, αλαζόνες και ρηχούς, χωρίς αληθινές και βαθιές σχέσεις µε τον τόπο τους, τους γύρω τους ή και την ίδια την οικογένειά τους. Εκεί όπου οι πολίτες βλέπουν ελευθερία, οι χωρικοί διακρίνουν µία έρηµο αποξένωσης και  υποκρισίας, εκεί όπου υµνείται ο κοσµοπολιτισµός, αντιτείνεται το «ο πολίτης του κόσµου είναι πολίτης του πουθενά».
Η απουσία επαφής µε το περιβάλλον
και η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία και τις µηχανές µοιάζουν καταστάσεις αφύσικες και στρεβλές για την ανθρώπινη ψυχή. Ποιος έχει δίκιο; Αµφότεροι και κανείς. Η εξιδανίκευση της υπαίθρου και η δαιµονοποίηση της πόλης (όπως και τα αντίστροφα) δείχνουν παχυλή γενίκευση και άγνοια, που σκιάζουν την αληθινή ανάγκη για µεταρρυθµίσεις αµφοτέρων: Χωριά πιο δυναµικά, παραγωγικά και ανεπτυγµένα, πόλεις πιο ανθρώπινες, ζεστές και οικολογικές.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΥ
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΕΥΧΟΣ Νο 96 • ∆εκέµβριος 2016
 Περιοδική έκδοση της Agrenda www.agronews.gr

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Γνώρισε το γραφικό χωριουδάκι της Αργολίδας

 Αν  αναζητά  κάποιος ένα χωριό, που από μονο του να αποτελεί κινηματογραφικό σκηνικό, δεν θα χρειαστεί να ψάξει πολύ μακριά. Μόλις μια ώρα και κάτι από την Αθήνα, στις πλαγιές του όρου Αρτεμίσιο, βρίσκεται το ¨Κολοκοτρωνίτσι", που οι ντόπιοι επιμένουν να ονομάζουν Καρυά. Σε υψόμετρο 700 μέτρων, με σπίτια των οποίων οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να ακολουθήσουν  τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό ρυθμό στην εξωτερική τους εμφάνιση, απότελεί μια ευχάριστη έκπληξη ανάμεσα στα υπόλοιπα χωριά του νομού.

Τις τελευταίες μέρες η Καρυά, μεταβλήθηκε, με την αδιαμεσολάβητη σύμπραξη του χιονιά, σε κινηματογραφικό πλάνο ταινίας " Ο Θίασος" του πρόωρα χαμένου σκηνοθέτη Θοδωρου Αγγελόπουλου. Η δωρικότητα  του τοπίου, η επιλεκτική  ανθρώπινη παρέμβαση και οι ιστορίες που ¨έγραψε" το χιόνι, έδωσαν μια νέα διάσταση στην ιστορικότητα του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και ανέδειξαν, για ακόμα μια φορά, την μοναδικότητα του ελληνικού χωριού, και δη, του μωραίτικου.

Τα μοναδικά τοπία της Καρυάς, περιμένουν τον ρέκτη των σπάνιων τοπίων, να επισκεφτεί τον χώρο και τους ανθρώπους, τις γεύσεις και τα χρωματα της φύσης, με δυο λόγια αυτό που ονομάζουμε ελληνική ταυτότητα και παράδοση.
Μόλις μία ώρα και ένα τέταρτο μακριά από την Αθήνα, ένα όμορφο και γραφικό χωριό ξεπροβάλλει στην πλανεύτρα Αργολίδα.

Με παραδοσιακό χαρακτήρα και φυσικά κάλλη, χαρίζει απαράμιλλη θέα και ήρεμες γωνιές για χαλάρωση και ξεκούραση. Τα πέτρινα σπιτάκια, που στοιχίζονται το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά και η διαδρομή προς το βουνό σαγηνεύουν ενώ τα καταλύματα, που επίσης διατηρούν το ύφος του χωριού, ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς.

     
Στο κέντρο, βρίσκεται η πλατεία, με πολλά καταστήματα ενώ  πολύ κοντά είναι και η μητρόπολη, ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Στην άκρη του χωριού, υπάρχουν τα ερείπια των παλιών νερόμυλων, που εργάζονταν παλιά οι κάτοικοι της περιοχής, ενώ μην παραλείψεις να επισκεφθείς το  «Μπρακατσάκι», την πηγή με το τρεχούμενο κρυστάλλινο νερό.

Κι επειδή απόδραση χωρίς καλό φαγητό, δεν γίνεται, η Καρυά διαθέτει αρκετές ταβέρνες με φαγητό που θα σου μείνει αξέχαστο. Ντόπια κρέατα και οικολογικά προϊόντα, όπου η έκφραση «σπιτική ελληνική κουζίνα» αποκτά την πραγματική της διάσταση και αξία,  ζεστό ψωμί στον παραδοσιακό φούρνο αλλά και φαγητά, όπως τυροπιτάρια και τραχανόπιτες, σε τρελαίνουν.

Ο Γιάννης Μητροβγένης με λήψη drone 
κατέγραψε τη χιονισμένη Καρυά


Γνώρισε το τηλεοπτικό Κολοκοτρωνίτσι,Εικόνες από Καρυά,Καρυά,Καρυά προορισμός,Καρυά ταξίδι,Κολοκοτρωνίτσι,Χωριό Αργολίδας


Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...