
Η αλμυρή γεύση σε συνδυασμό με τη λιπαρή και πλούσια υφή τους, καθιστά τα τυριά μία από τις πιο εθιστικές κατηγορίες τροφών.
Αποτελούν μάλιστα ένα βασικό λόγο που πολλοί, αν και το θέλουν, δεν μπορούν να ακολουθήσουν χορτοφαγική διατροφή.
Και βέβαια δεν έχουν όλα τα τυριά την ίδια περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Κατσικίσιο τυρί: Έχει λιγότερη λακτόζη σε σύγκριση με το τυρί που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα, γι' αυτό αποτελεί καλύτερη επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία λόγω της περιεκτικότητάς του σε καζεΐνη Α2. Το κατσικίσιο τυρί είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.Αν και είναι ελαφρύ τυρί σε σχέση με την φέτα μοιάζει σαν να έχει όλα τα λιπαρά του.

Φρέσκο Ανθότυρο - Νωπή μυζήθρα : Παρότι συνήθως παρασκευάζεται από υπολείμματα άλλων τυριών (τυρόγαλο από Φέτα,γιδοτύρι,κεφαλοτύρι,γραβιέρα) είναι πιο υγιεινή από άλλα είδη τυριών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μυών. Είναι επίσης καλή πηγή ορισμένων αμινοξέων όπως η λευκίνη, που προάγει την αποκατάσταση των μυών και των οστών. Το ανθότυρο είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο και έχει χαμηλά επίπεδα νατρίου.
![]() |
Παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, τα τυριά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και ασβέστιο. |
Κασέρι παλαιωμένο : Ανήκει και αυτό στα τυριά ωρίμανσης και αποτελεί καλή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Κ2, η οποία βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης ασβεστίου στις αρτηρίες που περιβάλλουν την καρδιά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καρδιακής νόσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου