Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για τους φανατικούς στο ¨Πρόβειο γιαούρτι με την πέτσα του¨

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για τους φανατικούς στο ¨Πρόβειο γιαούρτι με την πέτσα του¨



Αφιέρωμα για τους φανατικούς στο ¨Πρόβειο γιαούρτι με την πέτσα του¨ πραγματοποίησε το περιοδικό “Γαστρονόμος” της Καθημερινής
Ανάμεσα στα γιαούρτια που ξεχώρισαν ήταν και το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι που παράγεται στο μικρό οικογενειακό τυροκομείο του Θεοδόση Μαυρόγιαννη, στη Καρυά Αργολίδας .
Το αφιέρωμα αποτελεί σημαντική προβολή του τόπου μας καθώς και της αξίας των ποιοτικών προϊόντων περιορισμένης παραγωγής.


Γαλακτοκομικά Καρυάς
Είχε ενδιαφέρον αυτή μας η επιλογή, με την οποία κατά κάποιον τρόπο επικυρώσαμε τους εαυτούς μας, καθώς το 2014 το ίδιο αυτό γιαούρτι είχε βραβευτεί στα Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου». Ξινό, με μια λεπτή, αλλά διακριτή δαντελένια πέτσα, γεύση βουκολική που αποτυπώνει με καθαρότητα τη βοσκή των ζώων και αρώματα ντελικάτα από βρεγμένο χορτάρι, είναι ένα sui generis γιαούρτι, για τους σκληροπυρηνικούς φαν του πρόβειου. Παράγεται στο μικρό οικογενειακό τυροκομείο του Θεοδόση Μαυρόγιαννη στο χωριό Καρυά του Άργους. Το γάλα προέρχεται αποκλειστικά από ζώα  που βόσκουν στα γειτονικά βουνά. Θα το βρείτε σε πήλινο φαρδύ δοχείο, που του επιτρέπει να «αναπνέει». Χ. Τ.
Στα πρατήρια του τυροκομείου στον Βύρωνα (Μυσίας 37, Τ/ 2130409474 ) και στο Άργος (Τσώκρη 2, Τ/ 2751022461 ). Τηλ. παραγωγού:  2751075383 

Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
''Κάτω από τη χαρακτηριστική δαντελωτή πέτσα κρύβεται ένα γιαούρτι υδαρές, λιγότερο ομογενοποιημένο από τα στραγγιστά, με μυρωδιά έντονη και γεύση ξινή, χωριάτικη. Αυτό είναι το πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι, που είτε το λατρεύεις είτε το μισείς. Δεν χρειάζεται να σας πούμε σε ποια κατηγορία ανήκουμε εμείς, εξ ου και αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια τυφλή γευσιγνωσία αποκλειστικά γι’ αυτό το είδος. Μοιράσαμε αναμετάξυ μας τα μπακάλικα και τα σούπερ μάρκετ της Αττικής, σκορπίσαμε σε γαλακτοπωλεία και ντελικατέσεν, και με παγοκύστες και δοχεία από φελιζόλ, με φορητά ψυγεία και ισοθερμικές τσάντες συγκεντρώσαμε όσα πρόβεια παραδοσιακά γιαούρτια μικρών παραγωγών βρήκαμε. Θέσαμε μόνο δύο περιορισμούς: να είναι 100% πρόβεια, και όχι από ανάμειξη με αγελαδινό γάλα, και να είναι πλήρη λιπαρών. Έπειτα ενώσαμε τρία μαρμάρινα τραπέζια του εστιατορίου ΦΙΤΑ και απλώσαμε επάνω τους κεσέδες, τον καθένα μέσα σε χάρτινη αδιαφανή σακούλα, για να μη διακρίνεται το όνομα του παραγωγού. Στη γευσιγνωσία συμμετείχε αντιπροσωπεία του «Γαστρονόμου» μαζί με τον παντοπώλη Ευθύμη Αλεξανδρή και τους δύο ιδιοκτήτες του εστιατορίου, τους σεφ Φώτη Φωτεινόγλου και Θοδωρή Κασσαβέτη. Από τα 42 γιαούρτια που δοκιμάσαμε, κάποια λίγα απορρίφθηκαν (εξαιτίας κάποιου ελαττώματος, όπως η οσμή καμένου γάλακτος ή μια έντονη μυρωδιά ζύμης), αρκετά ξεχώρισαν ως τυπικά, νόστιμα δείγματα πρόβειου γιαουρτιού και δέκα επιλέχθηκαν ομόφωνα ως εξαιρετικά. Κάποια για τις βαρβάτες οξύτητες και τη χωριάτικη αλεγρία τους και άλλα για την ισορροπία και την καθησυχαστική γεύση τους.
 Από τις Νένα Δημητρίου, Λίνα Καπετάνιου, Νικολέτα Μακρυωνίτου και Χριστίνα Τζιάλλα''Κείμενο: Γαστρονόμος
Το αφιέρωμα δημοσιεύθηκε στο τεύχος ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020
 με τίτλο «Η κιβωτός της γεύσης»


Τα υπόλοιπα γιαούρτια που ξεχώρισαν :
  • Αδαλής, πλατεία του Μανταμάδου στη Λέσβο.
  • Αφοί Ασημακόπουλοι  ζαχαροπλαστείο-γαλακτοπωλείο.
  • Ζώμινθος Ανώγεια Ψηλορείτη
  • Μαντινεία Τριπολιτσιώτικο γιαούρτι ταψιού
  • Μπαχρής βιολογικό γιαούρτι Αμάρι Ρεθύμνου
  • Παπαγεωργίου Οικισμός Πλάτανος Καλαβρύτων
  • Συλλιγάρδος στον Άγιο Γεώργιο, Νεάπολη Λασιθίου
  • Τσέλιγκας Καλύβια Αττικής
  • Τσιαπάρας Χαϊδάρι

Μια κιβωτός με γεύσεις και λόγια της καρδιάς ήταν το τεύχος του Γαστρονόμου που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο με την Καθημερινή.  Άγγελος Ρέντουλας

Μηνιαίο ένθετο περιοδικό μαγειρικής με πρωτότυπες και απλές ιδέες για το καθημερινό και το γιορτινό τραπέζι! Η αισθητική του και η παρουσίαση άρθρων πέρα από συνταγές (νέα προϊόντα, ιστορία των υλικών, κτλ) θεωρούνται τα σημαντικότερα στοιχεία που διαφοροποιούν το Γαστρονόμο από τα αντίστοιχα περιοδικά, δημιουργώντας ένα πιστό και φανατικό κοινό από την αρχή της κυκλοφορίας του.
www.gastronomos.gr





Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Γαλακτοκομικά Καρυάς (@karias_dairy) στις



Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: