Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Αγνό και τρυφερό, το πράσινο σαπούνι είναι συνώνυμο με την απαλή περιποίηση και την αστραφτερή καθαριότητα. Μάθε για τη χρήση και την παρασκευή του.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Αγνό και τρυφερό, το πράσινο σαπούνι είναι συνώνυμο με την απαλή περιποίηση και την αστραφτερή καθαριότητα. Μάθε για τη χρήση και την παρασκευή του.

Η αγνή παραδοσιακή μας κληρονομία. Αγνό όσο το ελαιόλαδο από το οποίο γεννιέται, φροντίζει το πρόσωπο μας, τα μαλλιά μας, το σώμα μας αλλά και κάθε τι που χρειάζεται περιποίηση εδώ και ενάμιση αιώνα. Είναι δερματολογικά ελεγμένο για να το χρησιμοποιείτε με απόλυτη ασφάλεια.

 Όπως έλεγαν και οι παλιοί, το πράσινο σαπούνι είναι το πιο υγιές και φιλικό προς το σώμα μας σαπούνι

Δίχως χημικές και τοξικές ουσίες, το πράσινο σαπούνι καθαρίζει το σώμα μας σε βάθος και δεν επηρεάζει το ph του δέρματός μας.
Το πράσινο σαπούνι είναι το πιο αγνό και φυσικό σαπούνι, αφού αποτελείται από ελαιόλαδο, αιθέρια έλαια και βότανα.
Είναι ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος, αντιαλλεργικό χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς ή ερυθρότητα, όπως είναι πιθανό να προκαλέσουν τα άλλα αφρόλουτρα/αφροντούς.

 Μόνο τυχαία δεν χρησιμοποιούσαν το πράσινο σαπούνι οι παλιές νοικοκυρές. Για δες το γιατί...

1 Πλύσιμο μωρουδιακών στο χέρι ή στο πλυντήριο, με το ειδικό τρίμμα.
2 Σφουγγάρισμα Θα πρέπει πρώτα να διαλύσεις 2-3 κουταλιές της σούπας τρίμμα σε μισό κουβά νερό.
3 Τζάμια «αόρατα» Πλύνε τα ειδικά πανάκια με πράσινο σαπούνι, ξέβγαλε τα καλά και καθάρισε με αυτά τα τζάμια, χωρίς να χρησιμοποιήσεις απορρυπαντικό, παρά μόνο νερό.
4 Ξάσπρισμα ασπρόρουχων Βούτηξε τις θαμπές, γκριζαρισμένες από το καυσαέριο και τον καπνό του τσιγάρου λευκές ή ανοιχτόχρωμες κουρτίνες μέσα στην μπανιέρα, πλύνε τες με άφθονο πράσινο σαπούνι και μετά βάλε τες στο πλυντήριο: Θα εκπλαγείς βλέποντάς τες να ξαναβρίσκουν τη λευκότητα και τη λάμψη τους.
5 Καθαριότητα μπάνιου και κουζίνας Ανάμειξε άφθονη σαπουνάδα από πράσινο σαπούνι με λευκό ξίδι και καθάρισε είδη υγιεινής, νεροχύτες, αλλά και το εσωτερικό του ψυγείου.
6 Προσωπική υγιεινή Εκτός από μπάνιο και λούσιμο, οι αντισηπτικές ιδιότητές του το κάνουν ιδανικό και για ξύρισμα με πινέλο. Το πράσινο σαπούνι αφήνει το δέρμα απαλό, χωρίς ερεθισμούς και κοκκινίλες.
7 Φυσικό φυτοφάρμακο 3 κουταλιές σούπας τρίμμα σε νερό φτιάχνουν ένα διάλυμα, το οποίο, με δυο-τρεις ψεκασμούς ανά πέντε ημέρες, διώχνει τη μελίγκρα από τη λεμονιά του κήπου σας και κάνει την άρρωστη δάφνη στο μπαλκόνι να συνέλθει θεαματικά. Υγιής και καταπράσινος κήπος: άλλος ένας συνειρμός για το χρώμα του σαπουνιού της παιδικής μας ηλικίας.

 
Φτιάξτε πράσινο σαπούνι στο σπίτι

Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ζεσταίνεις το νερό μέχρι να γίνει χλιαρό. Ρίχνεις σιγά σιγά την καυστική σόδα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνεις λίγο λίγο το λάδι και συνεχίζεις το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά. Οταν το μείγμα αρχίσει να πήζει ελαφρώς, κλείνεις τη φωτιά και το αφήνεις να πάρει λίγες ακόμα βράσεις. Στη συνέχεια, το αποσύρεις, το αφήνεις να σταθεί λίγη ώρα και το βάζεις σε καλούπια. Αφού κρυώσει εντελώς, το αποθηκεύεις σε χώρο μακριά από παιδιά. Το φρέσκο σαπούνι δεν είναι κατάλληλο για χρήση, επειδή διατηρεί ακόμη τον αλκαλικό του χαρακτήρα· χρειάζεται 4-6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση. Οταν γίνει αυτό, θα έχεις υπόλευκα σαπουνάκια με pH γύρω στο 7 (μπορείτε να το μετρήσεις με ειδικές ταινίες μέτρησης pH, τις οποίες θα βρείς στα φαρμακεία).
Σημείωση
Φύλαξε τα χρησιμοποιημένα σκεύη για μελλοντικές παρασκευές σαπουνιού και μην τα επαναφέρεις στην κουζίνα για μαγείρεμα.

Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή και χρήσιμη η συνταγή για παρασκευή πράσινου σαπουνιού, αλλά δεν αναφέρονται ποσότητες/αναλογίες των συστατικών (νερού, σόδας, λαδιού).

Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος είπε...

Ευχαριστώ για την παρατήρηση σας. .!!

Συστατικά για 6 σαπούνια των 100 γρ. περίπου το καθένα
500 γρ. ελαιόλαδο ή μούργα
150 γρ. αποσταγμένο νερό 
65 γρ. καυστική σόδα (τη βρίσκετε σε μαγαζιά με χρώματα)