Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Τα 10 πιο διαδεδομένα ονόματα χωριών στην Ελλάδα.!!

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Τα 10 πιο διαδεδομένα ονόματα χωριών στην Ελλάδα.!!

Η Ελλάδα μας έχει τόσους γραφικούς οικισμούς, που ποτέ δεν τελειώνουν! Πέραν από την ομορφιά τους όμως, ξεχωρίζουν για τις χαρακτηριστικές ονομασίες τους, που πάντα μαρτυρούν κάτι για τον τόπο! Στην παρακάτω λίστα καταγράφονται 10 χωριά – οικισμοί που μοιράζονται κοινή ονομασία, παρόλο που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία της χώρας μας!
1. Νεράιδα: H Νεράιδα είναι οικισμός του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού  της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Υπάρχει όμως και η Νεράιδα Δολόπων, που συναντούμε στη λίμνη Πλαστήρα της Καρδίτσας. Άλλο χωριό Νεράιδα, βρίσκεται στη Στυλίδα Φθιώτιδας και τέλος, συναντούμε και το ορεινό χωριόΝεράιδα στο νομό Τρικάλων, σε ύψος 1.020 μέτρων στις πλαγιές των Τζουμέρκων.
2. Κεφαλόβρυσο: Με την ίδια ονομασία συναντούμε πολλούς οικισμούς. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα υπάρχουν: Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλόβρυσο Αργολίδας, Κεφαλόβρυσο Αχαΐας, Κεφαλόβρυσο Ευρυτανίας, Κεφαλόβρυσο Θεσπρωτίας, Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων, ΚεφαλόβρυσοΛάρισας, Κεφαλόβρυσο Μεσσηνίας, Κεφαλόβρυσο Τρικάλων!
3. Καστανιά: Η Καστανιά είναι ορεινό χωριό του νομού Κοζάνης, αλλά και χωριό του νομού Τρικάλων, 34 χιλιόμετρα δυτικά της Καλαμπάκας. Με το ίδιο όνομα όμως συναντούμε και ένα άλλο ορεινό χωριό στο δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία.  Ακόμα ένα βρίσκουμε νότια του Κιάτου, σε υψόμετρο 1100μ., το οποίο ανήκει στο δήμο Στυμφαλίας Κορινθίας.
4. Ελατοχώρι: Το Ελατοχώρι είναι ένας ορεινός οικισμός που ανήκει στο δήμο Κατερίνης, του νομού Πιερίας. Ακόμα ένα Ελατοχώρι βρίσκουμε στο δήμο Ανατολικού Ζαγορίου, στο νομό Ιωαννίνων, που είναι χτισμένο στους πρόποδες της κορυφής της Τσούκα Τζίνα.
5. Καρυά: Καρυά ή Κολοκοτρωνίτσι ,ένα γραφικό χωριό στο δήμο Λυρκείας του νομού Αργολίδας. Εκεί γυρίστηκε και η τηλεοπτική σειρά «Το καφέ της Χαράς»! 
 Επίσης υπάρχουν,η ιστορική Καρυά που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου,η πιο ορεινή Καρυά (υψόμετρο 1.700 μ.) της Κορινθίας, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό Καρυά στην Λευκάδα, οι ιστορικές Καρυές των προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας που ίδρυσαν τις νέες Καρυές στην περιοχή της Λάρισας,οι τρεις Καρυές που βρίσκονται στο νομό Φθιώτιδας, που η καθεμιά έχει την δική της φυσιογνωμία: η Καρυά Υπάτης, οι Καρυές Δομοκού και η Καρυά Καμένων Βούρλων,η Καρυά Ορχομενού,η Καρυά Πρεσπών στη Φλώρινα, οι Καρυές Άγιου Όρους,η Καρυά Βοιωτίας με την πλούσια ιστορία,οι πανάρχαιες Καρυές Λακωνίας, γενέτειρα των ευθυτενών Καρυάτιδων που κοσμούν τον Παρθενώνα.Τέλος, στα ορεινά τοπία και κατάφυτα από τα Μεγάλα Βραγγιαννά Ευρυτανίας, που κάποτε άκμαζε Καρυά.!
6. Σύβοτα: Τα Σύβοτα είναι παραθαλάσσιο χωριό στα νότια του νομού Θεσπρωτίας, αλλά είναι και το διάσημο παραθαλάσσιο χωριό της Λευκάδας, γνωστό ως το κρυφό λιμάνι του Οδυσσέα!
7. Λαγκάδα: Η Λαγκάδα είναι χωριό κτισμένο στη Μεσσηνιακή Μάνη. Όμως, Λαγκάδα συναντούμε και στην Αμοργό αλλά και στη Χίο, στον όρμο Κολοκυθιάς!
8. Καλύβια: Καλύβια έχουμε στην Αθήνα! Ανατολικά πίσω από τον Υμηττό, με σπουδαίες ταβέρνες κρεατικών! Υπάρχουν όμως και τα Καλύβια Αγρινίου, όπως και τα Καλύβια του νομού, στο δήμο Σκύδρας.
9. Κρυόβρυση:  Η Κρυόβρυση, παλαιότερα γνωστή ως Δερβινή, είναι χωριό του νομού Ηλείας. Επίσης είναι ορεινό χωριό του νομού Λάρισας. Τέλος, συναντούμε χωριό Κρυόβρυση στα Ιωάννινα, ανατολικά του όρους Μιτσικέλι!
10. Πηγή: Το χωριό Πηγή βρίσκεται στο νομό Τρικάλων. Επίσης χωριό με το ίδιο όνομα συναντούμε στιςΣέρρες, αλλά και στο Ρέθυμνο της Κρήτης!



από Βάσω Φατούρου για το http://www.tsemperlidou.gr/

Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: