Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Πίτα, η διατροφική πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Πίτα, η διατροφική πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας

Οι πίτες όπως πραγματικά παρασκευάζονται σε κάθε τόπο σε μία έκδοση / έρευνα της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού!


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΤΑ



Η πίτα είναι το φαγητό της ανάγκης, το (σχετικά) γρήγορο στην παρασκευή φαγητό, το φαγητό που μπορείς να πάρεις έξω από το σπίτι και να το καταναλώσεις εύκολα στον χώρο της δουλειάς, στο χωράφι. Είναι επίσης η βασίλισσα της «κουζίνας των φτωχών», μέσα σε αυτήν μπορούν να ενσωματωθούν όλα τα υπόλοιπα από προηγούμενα γεύματα.

Τίποτα δεν πετιέται άλλα γίνεται μια νέα νοστιμιά. Είναι όμως και το φαγητό της γιορτής, της ξεχωριστής περίστασης που θέλουμε να μοιραστούμε με τους άλλους γύρω μας.Η πίτα διπλώνεται και αγκαλιάζει το περιεχόμενο της. Και αυτό έχει νοηματοδοτηθεί συμβολικά: η πίτα ενώνει τους ανθρώπους που την μοιράζονται στις ιδιαιτέρες εθιμικές περιστάσεις και ταυτόχρονα υποδηλώνει την ευχή για σταθερή ένωση μέσα στο δίπλωμα της,

Η μικρή αυτή καταγραφή από πίτες « διπλώνεται» γύρω από τις αφηγήσεις όσων μας τις έδωσαν και ταυτόχρονα μας είπαν πότε και για ποιον λόγο τις φτιάχνουν και τις καταναλώνουν. Ο Γιάννης Ν.Δρίνης, Λαογράφος, παρότρυνε όσους έδωσαν τις οικογενειακές τους συνταγές να μοιραστούν και τα κοινωνικά και τελετουργικά συμφραζόμενα της παρασκευής και καταναλωσής τους.

                             

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Η Μεσογειακή Δίαιτα αναγνωρίστηκε ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από την UNESCO, το 2010 αρχικά και το 2013 με τη διεύρυνσή του.Η εγγραφή έγινε από επτά χώρες της μεσογειακής λεκάνης,την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Κύπρο,την Κροατία και την Πορτογαλία. «Η Μεσογειακή Δίαιτα, έτσι όπως μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και ιδιαίτερα μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον, παρέχει την αίσθηση του “ανήκειν”, αλλά και του μοιράσματος σε αυτούς που ζουν γύρω από τη μεσογειακή λεκάνη. Συνιστά ένα στοιχείο της ταυτότητάς τους, και συγκροτεί έναν χώρο διαλόγου και συμμετοχής».

Η κ. Θεοδώρα φτιάχνει τη γαλόπιτα,
χωρίς να υπολογίζει την ποσότητα και
τις δόσεις των υλικών με... ζυγαριά ακριβείας,
 αλλά, όπως λέει χαρακτηριστικά,
 «με το μάτι».
 

Με αυτή την πυκνή διατύπωση, η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) αναγνώρισε ότι η Μεσογειακή Δίαιτα είναι ένα πολύσημο και πολυδιάστατο στοιχείο του πολιτισμού των χωρών που βρέχονται από τα νερά της Μεσογείου. Η Μεσογειακή Δίαιτα έχει πολλές όψεις, πολλές πλευρές τόσο στην πολιτισμική της διάσταση, όσο και στη γεωργική της διάσταση (παραγωγή και επεξεργασία των τροφών), αλλά και στην ιατρική (συμβολή της στη διατήρηση της δημόσιας υγείας). Αυτές οι διαστάσεις (πολιτισμική, οικονομική, ιατρική) συνιστούν μια ακόμη τριάδα που λειτουργεί παράλληλα με τη λεγόμενη «μεσογειακή διατροφική τριάδα», το λάδι, το ψωμί και το κρασί,τα βασικά δηλαδή της διατροφής μας. Και οι τρεις τροφές έχουν ισχυρές συμβολικές συμπαραδηλώσεις και τελετουργικές χρήσεις.
Διατροφική Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας,
 η πίτα
Culinary Cultural Heritage of Greece,
the pie



Περιεχομενα
Εισαγωγή
Πίτες και Μεσογειακή Δίαιτα 8
Πίτες από τη Θράκη 14
Βλάχικη πίτα Δυτικής Μακεδονίας 24
Μανιταρόπιτα από το Ζαγόρι 32
Κερκυραϊκή αυγόπιτα 38
Με αφορμή μια πίτα
ο θεσσαλικός πλαστός 44
χορτόπιτα από
την Αιτωλοακαρνανία 50
Μαμαλίγκα απο τη Λαμία 56
ή φανουρόπιτα στο Γαλαξείδι 62
Μπουμπάρι και μουσιούντα
από τα Μέγαρα 66
Κορκοφίγκι και γαλόπιτα
απο την Πελοπόννησο 74
Κολοκυθοπίτα από τη μεσσηνια 80
χορτόπιτα με χόρτα του Βουνού
απο το αιγαιο 82
Οι πίτες στις Κυκλάδες 88
Λαδένια από τη Μήλο 100
Οι πίτες στην Κρητική Διατροφή 104

CONTENTS
INTRODUCTIONPIES AND MEDITERRANEAN DIET 
9
PIES FROM THRACE 
15
 WESTERN MACEDONIA VLACH PIE 
25
MUSHROOM PIE FROM ZAGORI 
33
CORFIOT EGG PIE 
39
ON THE OCCASION OF A PIETHE THESSALIAN PLASTOS 
45
GREENS PIEFROM AITOLOAKARNANIA REGION 
51
MAMALIGKA FROM LAMIA  
57 
FANOUROPITA FROM GALAXIDI 
63
BUBARI AND MOUSIOUNTAFROM MEGARA  
67 
KORKOFIGKI AND GALOPITAFROM THE PELOPONNESE 
75
PUMPKIN PIE FROM MESSINIA  
81
PIE WITH WILD MOUNTAIN GREENSFROM THE AEGEAN ISLANDS 
83
PIES FROM THE CYCLADIC ISLANDS 
89
LADENIA FROM MILOS ISLAND 
101
PIES IN THE CRETAN DIET 
105

Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: