Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Οι Ελληνες που νικούν την κρίση

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Οι Ελληνες που νικούν την κρίση

Το 2000 ο Παναγιώτης Παπανικολάου, με το πτυχίο των Οικονομικών φρέσκο στο χέρι, αποφάσισε να επιστρέψει στη Σαμοθράκη και να θέσει ξανά σε λειτουργία το μικρό τυροκομείο του παππού του.
Το εκσυγχρόνισε και μαθητεύοντας πλάι σε μάστορες τυροκόμους, σήμερα παράγει προϊόντα που γοητεύουν τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Απόδειξη ότι το βράδυ της Δευτέρας, φορώντας τα καλά του, ανέβαινε στη σκηνή του Μουσείου Μπενάκη για να παραλάβει το βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων στα Βραβεία Ποιότητας 2013 του «Γαστρονόμου».
«Σας ευχαριστώ πολύ. Εχω ένα μικρό τυροκομείο, τόσο μικρό που απορώ πώς με ξετρυπώσατε». Τα γέλια και τα χειροκροτήματα διέλυσαν την αμηχανία του. «Δύο εκκλήσεις μόνο. Στον κόσμο να αγαπούν τα ελληνικά προϊόντα και στους πολιτικούς να τα βοηθούν».
Ηταν και ο μεστός λόγος ένα από τα νήματα που ένωναν τους διακριθέντες της φετινής διοργάνωσης, που μετρά ήδη έξι χρόνια ζωής, επενδύοντας και αναδεικνύοντας «ήδη από την εποχή που το lifestyle ήταν ακόμα στις δόξες του» την έξοχη πρώτη ύλη, όπως είπε στο καλωσόρισμα ο διευθυντής των περιοδικών εκδόσεων της «Καθημερινής» Σωκράτης Τσιχλιάς.
Ανθρωποι απλοί, της γης, της παραγωγής, μίλησαν από καρδιάς, συναρπάζοντας και συγκινώντας. Οπως ο Νίκος Μάζης, o αρτοποιός από τη Σπάρτη, που κατάφερε να κλείσει το bake off του διπλανού σούπερ μάρκετ. «Μεγάλωσα μέσα στον φούρνο. Αυτές τις μυρωδιές προσπάθησα να μεταφέρω μέσα από τα προϊόντα μου. Εύχομαι ο φούρνος της γειτονιάς να συνεχίσει να προσφέρει ποιοτικό ψωμί στη ελληνική οικογένεια», είπε παραλαμβάνοντας το Βραβείο Καταστήματος.
Τις γυναίκες της Ελλάδας και του κόσμου, επέλεξε να ευχαριστήσει ο Παναγιώτης Σαϊτανούδης, ιδρυτής της κοινότητας «Πελίτι» που έχει διασώσει χιλιάδες γηγενείς σπόρους και στον οποίο απονεμήθηκε το Τιμητικό Βραβείο: «Aυτές καλλιεργούσαν τους κήπους, κρατούσαν τους σπόρους, αυτές επιλέγουν τι θα βάλουν στην κατσαρόλα». Δύσκολα κράτησε τα δάκρυά του ο Νίκος Τσατσαρωνάκης της βιομηχανίας κρίθινου παξιμαδιού «Το Μάννα», μιλώντας για τα παιδιά του (Βραβείο Προϊόντος Ευρείας Κατανάλωσης): «Λένε ότι η πρώτη γενιά φτιάχνει, η δεύτερη τα διατηρεί, η τρίτη τα τρώει. Εγώ μπορώ να πω ότι τα παιδιά μου όχι μόνο το διατηρούν, αλλά το μεγαλώνουν κάθε μέρα». Στην εγγονή του αφιέρωσε το Βραβείο Παραγωγής Ελαιολάδου ο Μανώλης Βασιλάκης, που διατηρεί πρότυπο ελαιοτριβείο στη Νεάπολη Μιραμβέλλου Κρήτης. «Της εύχομαι να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειάς μας, που από τον προπάππου μου, το Βασιλομανώλη, 160 χρόνια πριν, ασχολείται με την παραγωγή ελαιολάδου».
Το Βραβείο «Αλέξανδρος Γιώτης» δόθηκε στο Τυροκομείο Ζαγόρι από την Ηπειρο, πατρίδα του πρόωρα χαμένου δημοσιογράφου, συνεργάτη του «Γαστρονόμου». Το Βραβείο Βιοκαλλιέργειας, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροβιών που επεξεργάζεται την ελιά με τον ελληνικό φυσικό τρόπο, χωρίς καυστική σόδα, διατηρώντας όλα τα θρεπτικά της συστατικά. Βραβείο και στο εξαιρετικό Κασέρι Ξάνθης που έγινε ΠΟΠ χάρη στις προσπάθειες του τυροκόμου Δημήτρη Χατζηιωαννίδη. Διάκριση και για την εμβληματική εταιρεία Κύκνος που «παρά την απουσία της Πολιτείας εδώ και 100 χρόνια» έχει κερδίσει μόνιμη θέση στο ελληνικό τραπέζι. Βραβείο Καινοτομίας για τους ιδρυτές της «Μανιτάρια Δίρφυς», Εξαγωγών στην «Αγροβίμ» της Καλαμάτας, Ποτού στη μικροζυθοποιία Septem.
Προσήλωση στην πρώτη ύλη, στην ποιότητα, αδιαπραγμάτευτος σεβασμός στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, τα υλικά των ελληνικών success stories. «Δεν υπερτιμολογούν, δεν διαφημίζονται επιθετικά, ανταγωνίζονται μεγαθήρια και βγαίνουν κερδισμένοι» όπως είπε η κ. Καλλιόπη Πατέρα, υπεύθυνη συντάκτις του «Γαστρονόμου» για τα Βραβεία. Για ανθρώπους που στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις «μας δείχνουν τον δρόμο της άξιας Ελλάδας» έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης παρουσιάζοντας το βραβείο Εξαγωγών.


Λινα Γιανναρου για την καθημερινή
 καλα νεα in Μικροί Ηρωες

Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: