Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Φεβρουαρίου 2014

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ 11 η ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ

Σας περιμένουμε στην 11η συνάντηση, 
Σάββατο 1 Μαρτίου 2014.


 
Οι “Πολίτες του Βύρωνα”, συνεπείς στη δέσμευση τους και με την στήριξη χιλιάδων μέχρι σήμερα πολιτών, που συμμετέχουν και ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για αγορά προϊόντων χωρίς μεσάζοντες,  διοργανώνουν την 11η συνάντησή χωρίς μεσάζοντες το Σάββατο 1 Μαρτίου  2014.

   Η δράση των πολιτών για προϊόντα χωρίς μεσάζοντες δεν επιδιώκει να γίνεται μια ακόμη λαϊκή αγορά στην πόλη. Επιδιώκει κάτι πολύ διαφορετικό ανάμεσα στη σχέση παραγωγού πολίτη καταναλωτή. Για αυτό απευθύνεται κυρίως στους πολίτες και στους παραγωγούς εκείνους που αναζητούν μια άλλη σχέση διακίνησης των προϊόντων διατροφής. Να φτάνουν  τα καλά ποιοτικά προϊόντα από το χωράφι στο σπίτι,  χωρίς την διαμεσολάβηση μεσαζόντων. Θέλουμε να φτιαχτεί ένα δίκτυο πρωτοβουλιών που θα συμμετέχουν μέσα σε αυτό κινήματα, παραγωγοί και πολίτες που ενσυνείδητα επιλέγουν το κίνημα χωρίς μεσάζοντες, όχι ευκαιριακά για αγορά μόνο φτηνών προϊόντων.

Οι κινηματικές δράσεις χωρίς μεσάζοντες  πιέζουν τις αγορές να ρίξουν τις τιμές στα ράφια ή να κάνουν προσφορές σε πολλά προϊόντα. Οδήγησαν τους Δήμους να δημιουργήσουν νέες λαϊκές  διάθεσης προϊόντων. Έδωσαν  την δυ­να­τό­τη­τα για φθη­νά και ποιο­τι­κά τρόφιμα χω­ρίς κα­πέ­λο α­πό τους με­σά­ζο­ντες και αυ­τός είναι ο βασικότερος λόγος που τα κινήματα αυτά τα αγκάλιασε ο κόσμος. Πάνω σε αυτό αρχίζει και ξετυλίγεται το κουβάρι της αναζήτησης διαφορετικών εναλλακτικών σχέσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, σχέσεις που θα μπορούσαν να αναζητηθούν  στη κατεύθυνση  οικοδόμησης μιας αλληλέγγυας κοινωνικής  οικονομίας. Οικονομίας που θα στηρίζεται στο αμοιβαίο όφελος, στην αλληλεγγύη, στο σεβασμό των δικαιωμάτων, στον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων, στην ελεγχόμενη  χρήση λιπασμάτων, στην προστασία της φύσης,  στο σεβασμό των δικαιωμάτων όλων όσων εργάζονται για να παραχθούν τα προϊόντα, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στο δίκαιο κέρδος του παραγωγού κ.λ.π.

    Στο χώρο θα γίνεται και παραλαβή φαρμάκων από ομάδα εθελοντών του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Βύρωνα. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να φέρουν από το σπίτι τους όσα φάρμακα τους περισσεύουν, αλλά δεν έχουν λήξει.
( ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. 
ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ.
 ΜΗ ΠΕΤΑΤΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΣΑΣΤΕ. 
 ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΠΟΡΟΙ ΑΝΑΣΦΆΛΙΣΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ.)

Οι παραγγελίες ξεκίνησαν ώστε το Σάββατο στις 1 Μαρτίου οι κάτοικοι του Βύρωνα να πάρουν μια σειρά από προϊόντα, στην  τιμή παραγωγού, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.
Αυτή τη φορά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραγγείλουν:

  ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΟΔΕΙΑΣ 2013-2014  από το Αετό Μεσσηνίας.

ΑΛΕΥΡΙ από το Κριεκούκι για όλες τις χρήσεις από σκληρό σιτάρι, κατηγορίας Μ. 
ΑΛΕΥΡΙ από το Κριεκούκι μαλακό άσπρο, μαλακό τύπου 70%.
Ζυμαρικά από το Κρεκουκι  
ΧΥΛΟΠΙΤΑΚΙ  σε συσκευασία του ενός κιλού  
ΧΥΛΟΠΙΤΑ  σε σσκευασια του ενός κιλού 
ΧΥΛΟΠΙΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ  (ΣΠΑΝΑΚΙ,ΝΤΟΜΑΤΑ,ΠΑΠΡΙΚΑ ΓΛΥΚΙΑ) σε συσκευασία του ενός κιλού   
ΛΑΖΑΝΙ ΜΕΣΣΑΙΟ  σε συσκευασία του ενός κιλού
  
ΛΑΖΑΝΙ ΦΑΡΔΥ σε συσκευασία του ενός κιλού
  ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ  σε συσκευασία του ενός κιλού 
ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΓΛΥΚΟΣ (ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ) σε συσκευασία  του ενός κιλού
ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΞΥΝΟΣ  σε συσκευασία του ενός κιλού
ΤΡΑΧΑΝΑΣ  ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ (ΣΠΑΝΑΚΙ,ΝΤΟΜΑΤΑ,ΠΑΠΡΙΚΑ ΓΛΥΚΙΑ,ΠΡΑΣΟ,ΚΡΑΜΜΥΔΙ,ΣΚΟΡΔΟ,
ΔΥΟΣΜΟΣ,ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ,ΜΠΟΥΚΟΒΟ ΓΛΥΚΟ) σε συσκευασια του ενός κιλού 

ΡΥΖΙ από το Μεσολόγγι.  
ΝΥΧΑΚΙ σε συσκευασία των τριών κιλών .
ΚΙΤΡΙΝΟ σε συσκευασία των τριών κιλών .
ΓΛΑΣΣΕ   σε συσκευασία των τριών κιλών . 

ΦΑΚΕΣ από τα Φάρσαλα, ποικιλία Σάμος. 

ΡΕΒΙΘΙΑ από τα Φάρσαλα, ποικιλία Θήβα.

ΓΙΓΑΝΤΕΣ από Καστόρια σε συσκευασία των 2 κιλών

ΦΑΣΟΛΙΑ από Καστοριά  πλακέ σε συσκευασία των 2 κιλών

ΠΑΤΑΤΕΣ  Τριπόλεως ποικιλία Agria. Σε συσκευασiα των 11 κιλων

ΦΕΤΑ Βαρελίσια από την ΚΑΡΥΑ Αργολίδας. Σε συσκευασία του 1kg σε vacuum. Σε συσκευασία 2kg σε πλαστικό μπολ με άρμη.
ΑΝΘΟΤΥΡΟ ¨Καρυάς¨ Αργολίδας  :  Σε συσκευασία 0,700 kg σε vacuum.
ΓΙΑΟΥΡΤΙ πρόβειο ¨Καρυάς¨ Αργολίδας :  kg σε πήλινο κεσέ 

ΜΕΛΙ  βιολογικό πιστοποιημένο  Καστανιάς – βελανιδιάς από Ρεντινα Καρδίτσας. Η συσκευασία του 1 κιλού
ΜΕΛΙ ελατίσιο από Άγραφα Τρικάλων. Η συσκευασία του 1κιλού
ΑΥΓΑ από τον Ασπρόπυργο. Μέγεθος large (63-73 gr το τεμάχιο), η καρτέλα των είκοσι αυγών

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ από το Άργος,  Ναβαλίνες 
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ από το Άργος, NOVA

Καφές ελληνικός Η συσκευασία των 500 γραμμαρίων.

Καφές φίλτρου Η συσκευασία των 250 γραμμαρίων .
Σοκολάτα ρόφημα. Η συσκευασία των 250 γραμμαρίων .


Οι άνεργοι και οι άποροι με την επίδειξη κάρτας ανεργίας και του βιβλιαρίου απορροίας  θα έχουν έκπτωσηέως και  10%  σε κάθε προϊόν .

Στο χώρο θα συγκεντρώνονται φάρμακα για το κοινωνικό φαρμακείο Βύρωνα 

Παραγγελίες στο blog 
http://politestouvirona.blogspot.gr/ (η φόρμα βρίσκεται στο πάνω δεξί μέρος της αρχικής σελίδας του blog) και στο τηλέφωνο: 6987.30.30.45 από τις 6:00μμ έως 9:00μμ

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Το καλύτερο προς γνώση και συμμόρφωσή μας ... εισπράττουμε αυτό που δίνουμε..!!

Πριν από πολύ καιρό,σε ένα ορεινό Χωριό,μια κοπέλα παντρεύτηκε και πήγε να ζήσει με τον σύζυγό της στο σπίτι της πεθεράς της.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα , η κοπέλα διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να συμβιώσει με την πεθερά της. Ο χαρακτήρας τους ήταν πολύ διαφορετικός, και η κοπέλα εκνευριζόταν από πολλές από τις συνήθειες της πεθεράς της. Επιπλέον, η πεθερά επέκρινε διαρκώς τη κοπέλα.

Ο καιρός περνούσε αλλά η κοπέλα και η πεθερά συνέχιζαν να τσακώνονται και να διαφωνούν. Όμως αυτό που έκανε την κατάσταση ακόμη χειρότερη ήταν ότι σύμφωνα με την χωριάτικη παράδοση, η κοπέλα έπρεπε να υπακούει την πεθερά και να εκπληρώνει την κάθε επιθυμία της. Η ένταση και τα νεύρα στο σπίτι προκαλούσαν θλίψη στον άτυχο σύζυγο.

Η κοπέλα δεν μπορούσε να υπομένει άλλο την κακή διάθεση και την καταπίεση της πεθεράς της, και αποφάσισε να κάνει κάτι γι' αυτό.

Πήγε και συνάντησε ένα καλό φίλο του πατέρα της, τον Ιάσονα, ο οποίος ζούσε απο μικρός στο Βουνό και γνώριζε όλα τα βότανα. Του περιέγραψε την κατάσταση και του ζήτησε να της δώσει κάποιο δηλητήριο, έτσι ώστε να λύσει το πρόβλημα μια για πάντα. Ο Ιάσονας σκέφτηκε για λίγο, και μετά είπε: ”Θα σε βοηθήσω να λύσεις το πρόβλημά σου, αλλά θα πρέπει να με ακούσεις προσεκτικά και να κάνεις ότι σου πω”.

Η κοπέλα δέχτηκε με ενθουσιασμό, ο Ιάσονας πήγε στο πίσω δωμάτιο, και επέστρεψε μετά από λίγα λεπτά κρατώντας μια σακούλα με βότανα.

Είπε στην κοπέλα: ”Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα ταχείας δράσης δηλητήριο για να απαλλαγείς από τη πεθερά σου, διότι αυτό θα προκαλέσει υποψίες εναντίον σου. Γι αυτό, σου δίνω μια σειρά από βότανα που θα δημιουργήσουν σταδιακά το δηλητήριο στο σώμα της. Κάθε δεύτερη μέρα θα ετοιμάζεις ένα νόστιμο γεύμα και θα βάζεις λίγη ποσότητα από αυτά τα βότανα. Για να σιγουρέψεις ότι κανείς δεν θα σε υποψιαστεί όταν πεθάνει, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική και να είσαι πολύ φιλική μαζί της. Μην διαφωνείς μαζί της, να υπακούεις κάθε της επιθυμία, και να της φέρεσαι σαν βασίλισσα”.

Η κοπέλα χάρηκε πολύ, αφού ήταν θέμα χρόνου να απαλλαγεί από την πεθερά της. Ευχαρίστησε τον Ιάσονα και έσπευσε στο σπίτι για να ξεκινήσει το σχέδιο για τη δολοφονία της πεθεράς της.

Οι εβδομάδες και οι μήνες περνούσαν, και η κοπέλα ετοίμαζε μέρα παρά μέρα ένα νόστιμο γεύμα για την πεθερά της. Ακολουθούσε τις συμβουλές του Ιάσονα ώστε να αποφύγει κάθε καχυποψία, διατηρούσε τη ψυχραιμία της και φερόταν στη πεθερά της σαν να ήταν η μητέρα της.

Μετά από έξι μήνες η κατάσταση είχε αλλάξει.
Ακόμα και η πεθερά είχε αλλάξει στάση και ήταν πιο ευγενική και καλή με την νύφη της. Άρχισε να την αγαπάει όπως την κόρη της. Διαρκώς την παίνευε στους φίλους και συγγενείς, και έλεγε ότι ήταν η καλύτερη νύφη που θα μπορούσε να έχει.

Μια μέρα η κοπέλα πήγε να συναντήσει τον κ. Ιάσονα για να ζητήσει και πάλι τη βοήθειά του: “κ. Ιάσονα, παρακαλώ βοηθήστε να σταματήσει η δράση του δηλητηρίου που σκοτώνει την πεθερά μου! Έχει μετατραπεί σε τόσο καλοσυνάτη γυναίκα που την αγαπώ πια σαν τη μητέρα μου. Δεν θέλω να πεθάνει εξαιτίας του δηλητηρίου που της έδωσα”.

Ο Ιάσονας χαμογέλασε και κούνησε το κεφάλι του.

“Μην ανησυχείς. Ποτέ δεν της έδωσες δηλητήριο. Τα βότανα που σου έδωσα ήταν βιταμίνες για να βελτιώσουν την υγεία της. Το μόνο δηλητήριο ήταν στο μυαλό σου και τη στάση σου προς το μέρος της. Όμως διαλύθηκε από την αγάπη που της πρόσφερες”.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Και άλλη μία ονομασία για τη Καρυά ή Κολοκοτρωνίτσι ή ... Κάτω Βουρδούλι..!!

Το Κατω Βουρδουλι .!

 Η εν λόγο διαφήμιση...

Ποια είναι η λύση για οικονομία;

 Στο Κάτω Βουρδούλι ψάχνουν!
   Σιγά μην κάνουμε μεταρρυθμίσεις με την… Task Force μας λέει η νέα διαφήμιση της Cosmote για το 2014 σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, τη μείωση των εξόδων της επικοινωνίας μας… και μας λέει ο πρόεδρος στο καφενείο του χωριού
Σας κάλεσα εδώ γιατί φέτου στο χωριό πρέπει να πετύχουμε πρωτογινές πλεόνασμα
- Να κόψομε τα έξοδα (μάλλον η σχολή από το κατω βουρδουλι το λέει!)
- Ανακηρύσσω τον δάσκαλο, τον ψάλτη και τον γιατρό σι tasks force…
 Η οικονομία μπορεί να έρθει και από πιο απλά πράγματα!  Ψάξε κι εσύ...!!

Και ναι το Χωριό στη διαφήμιση της Cosmote είναι η Καρυά Αργολίδας..!!

Ο Παραδοσιακός οικισμός Καρυάς είναι ένα γραφικό χωριό στους πρόποδες της οροσειράς του Αρτεμισίου στον ορεινό όγκο Ξεροβούνι. 
Απέχει μόλις 20 χλμ από την πρωτεύουσα του Δήμου Άργους-Μυκηνών , Άργος και 137 χλμ από την Αθήνα ενώ η απόσταση του από τις περίφημες Μυκήνες και το κοσμοπολίτικο Ναύπλιο είναι μόλις 30 χλμ.
 Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή ανάγεται στους αρχα'ι'κο'υς χρόνους.

Η διαδρομή να φτάσεις όμορφη. Από όπου και να ξεκινήσεις, πριν να κουραστείς έφτασες. Λιγότερο από δύο ώρες από την μεγάλη πρωτεύουσα. Δέκα-πέντε λεπτά από την Εθνική Οδό.

 Κτισμένη σε υψόμετρο πάνω των 1100μετρων , η Καρυά φημίζεται για το παραδοσιακό της χρώμα και άρωμα. Τα σπίτια , τα δρομάκια , η πλατεία και η εκκλησία του χωριού <<προδίδουν>> τις γνήσιες καταβολές της ελληνικής ορεινής αρχιτεκτονικής του. 
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Γεύσεις της Τυρινής

   

  Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι την Καθαροδευτέρα και την έναρξη της Σαρακοστής. 
Αυτή την εβδομάδα, της Τυρινής ή Τυροφάγου, όπως λέγεται, το κρέας παραδοσιακά εξαφανίζεται από τα σπίτια και πρωταγωνιστής γίνεται το γάλα, τα τυριά και όλα τα παρασκευάσματα με γαλακτοκομικά που έχουν την τιμητική τους. Μια σοφά σχεδιασμένη, ομαλή μετάβαση από την κρεοφαγία των προηγούμενων ημερών, στην τυροφαγία και από εκεί στην καθαυτή νηστεία της Σαρακοστής.
Τι να ετοιμάσουμε λοιπόν ετούτες τις ημέρες;
Τυρόπιτες, γαλατόπιτες, μακαρονόπιτες

Την τιμητική τους έχουν όλες οι τυρόπιτες και γαλατόπιτες, με φύλλο ή χωρίς. Φτιάξτε ό,τι τυρόπιτα θέλετε, με φέτα ή με άλλα τυριά, εμπλουτισμένες με αυγά, συχνά τραγανά ή ρύζι και βέβαια μπαχαρικά και μυρωδικά. Οι τυρόπιτες της τυρινής είναι αμέτρητες σε όλη την Ελλάδα, πολλές μάλιστα από αυτές είναι συνταγές αποκλειστικά για την Τυρινή.
Οι μακαρονόπιτες είναι επίσης ένα πολύ συνηθισμένο πιάτο των ημερών. Άλλες φτιάχνονται με σπιτικό φύλλο (εσείς μπορείτε και με φύλλο κρούστας ή άλλα έτοιμα φύλλα), άλλες όμως φτιάχνονται χωρίς φύλλο. Για παράδειγμα, μια εκπληκτικά νόστιμη μακαρονόπιτα φτιάχνουν στα Επτάνησα, όπου σε ένα ταψί βάζουν μπόλικο πρόβειο γάλα (το παίρνουν από τους κτηνοτρόφους αλλά εμείς στην πόλη το παραγγέλνουμε σε ένα καλό τυροπωλείο ή το αντικαθιστούμε με αγελαδινό) και χοντρό μακαρόνι (μακαρούνες), κανέλα και αυγό και ψήνουν την πίτα μέχρι να γίνουν τα μακαρόνια.
Οι κουρκουτόπιτες είναι η τέλεια λύση: Συγκεκριμένα οι ηπειρώτικες τυρόπιτες δίχως φύλλο, γνωστές με το όνομα ζαρκόπιτες, ζυμαρόπιτες, αλευρόπιτες, κασόπιτες κ.ά., είναι μια πανεύκολη και εξαίσια πρόταση. Φτιάχνετε έναν πυκνό χυλό από νερό με αλεύρι, ρίχνετε μπόλικα τριμμένα τυριά (κυρίως φέτα, αλλά μπορείτε να προσθέσετε και άλλα όπως κεφαλοτύρι, γραβιέρα, μυζήθρα ή άλλα), προσθέτετε γιαούρτι, αυγά και λάδι και αδειάζεται το χυλό σε ένα ταψί, ώστε ο χυλός να έχει πάχος μέχρι 2 εκ. Ψήνετε την πίτα μέχρι να ροδίσει πάνω-κάτω.
Οι τραχανόπιτες είναι πολύ συνηθισμένες αυτές τις ημέρες και θα τις φτιάξετε με κάθε είδους τραχανά, ξινό ή γλυκό, που θα τον κάνετε χυλό με γάλα και αυγά και θα νοστιμίσετε με μπόλικο βούτυρο ή μαργαρίνη και, βέβαια, μπαχαρικά και μυρωδικά. Αν θέλετε ψήνετε τον χυλό όπως είναι ή τον βάζετε ανάμεσα σε χωριάτικα φύλλα, σαν κλασική πίτα.
Όσο για τις γαλατόπιτες, τι να πω… Αριστούργημα! Χτυπάτε αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε μπόλικο γάλα και λίγο αλεύρι για να γίνει ένας νερουλός χυλός, ρίχνετε λάδι και λίγο αλάτι και ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 1 ώρα, μέχρι η επιφάνεια να κάνει μια σκούρα και λαμπερή κρούστα. Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τη σερβίρουν με ένα μεγάλο κομμάτι τυρί φέτα! Δοκιμάστε όμως και σαν πρωινό. Είναι συγκλονιστικό!
Πλατό τυριών
Τις ημέρες αυτές όλο και θα φτάνουν στο σπίτι φίλοι για να γιορτάσετε και να πιείτε ένα ποτηράκι κρασί ή τσίπουρο. Δεν είναι λοιπόν εξαιρετική ευκαιρία αυτή την εβδομάδα να φτιάξετε ποικιλίες τυριών που θα σερβίρετε με το κρασάκι; Φτιάξτε ξεχωριστές πιατέλες, μία με λευκά τυριά και μία με κίτρινα και συνοδέψτε τα με τα τσάτνι και τις γλυκόξινες μαρμελάδες που έχετε στο ντουλάπι σας, που ταιριάζουν απίθανα με τα τυριά. Συμβουλή μου! Προτιμήστε τα ελληνικά τυριά, όχι μόνο γιατί είναι κορυφαία, αλλά και γιατί θα σας βάλουν πιο άμεσα στο παραδοσιακό κλίμα των ημερών.
Για λευκά τυριά διαλέξτε διάφορα είδη φέτας (πικάντικες, ή απαλές, σκληρές ή μαλακές), βάλτε μπολάκια με γαλοτύρι, κατίκι ή τσαλαφούτι, συμπληρώστε με ανθότυρο, μανούρι, σφέλα, τουλουμοτύρι, μυζήθρες, μαλακά κατσικίσια τυριά τύπου σεβρ (από τα συγκλονιστικά Γαλακτοκομικά Καρυάς ) κ.ά. Μην αμελήσετε να προσθέσετε και βαρελίσιες κατσικίσιες φέτες ή άλλα λευκά κατσικίσια τυριά, για όσους γλεντούν την Τυρινή αλλά προσέχουν τη διατροφή ή τη σιλουέτα τους.
Για κίτρινα τυριά η ποικιλία είναι ακόμα μεγαλύτερη: Συνδυάστε γραβιέρες κάθε είδους (από σκληρές και πιπεράτες ώριμες σαν παρμεζάνα έως γλυκές μαλακές και βουτυράτες), κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς, αρσενικό Νάξου, κρασοτύρι από την Κω, Μετσοβόνε Ηπειρώτικο κ.ά.
Ρυζόγαλο
Τα ρυζόγαλα είναι μια νοστιμιά για όλους. Φτιάξτε ρυζόγαλο απλό, αρωματίστε το με κανελίτσα και σερβίρετέ το κάθε στιγμή της ημέρας, ζεστό ή από το ψυγείο. 
Μια πιο πειραγμένη ιδέα είναι να ψήσετε το ρυζόγαλο στο φούρνο για να κάνει μια λαχταριστή κρούστα, ενώ θα συγκλονιστείτε αν σερβίρετε το ζεστό ρυζόγαλο,αντικαθιστώντας την κλασική κανέλα με μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού βύσσινο που θα καλύψει την επιφάνεια της κρέμας. Τσιζκέικ αλλά ελληνικά! 
Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν αν κρυώσετε τα ρυζόγαλα στο ψυγείο και τα σερβίρετε περιχυμένα με κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί μαζί με λίγη κρέμα γάλακτος, συνταγή που τιμά δεόντως ο γιος μου ο Στέλιος!




πηγή : 
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Τραχανάς - Πως φτιάχνουμε παραδοσιακό γλυκό τραχανά…

Τραχανάς : ένα παραδοσιακό – μοντέρνο ζυμαρικό

    Πόσο συχνά τον καλείτε στο τραπέζι σας; σας αρέσει ο γλυκός ή ο ξινός; με αλεύρι ή με σπασμένο στάρι; πως τον προτιμάτε;  σκέτο, με βούτυρο, με γάλα ή με τομάτα; τι τυράκι βάζετε; φέτα, ανθότυρο, μυζήθρα;
   Ο τραχανάς είναι βασικό ζυμαρικό της ελληνικής κουζίνας. Θεωρείται το αρχαιότερο φαγητό, μαγειρεύεται από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα, αναμφίβολα, διεκδικεί το τίτλο της χώρας με την μεγαλύτερη ποικιλία ειδών τραχανά και πιάτων που βασίζονται σ’αυτόν.
Γίνεται γλυκός  ή  ξινός, ανάλογα με το αν χρησιμοποιείται το γάλα φρέσκο ή μένει να ξινίσει. Γίνεται με αιγοπρόβειο γάλα το οποίο του δίνει τη γεύση και το άρωμα, γίνεται και με άλλους τύπους γάλακτος για λιγότερα λιπαρά αλλά του καταστρέφει τη γεύση. Ο ξινός κάλλιστα μπορεί να γίνει και με πρόβειο γιαούρτι.

Τραχανάς ή χόνδρος, Κους κους ή κουσκούσι και ποια η διαφορά; Γενικά, υπάρχει μια σύγχυση με τις ονομασίες, καθώς σε πολλά μέρη της Ελλάδας συναντάμε ίδια ζυμαρικά με πολλές διαφορετικές ονομασίες ή το ίδιο όνομα να αντιστοιχεί σε διαφορετικό ζυμαρικό. 
Ανά περιοχή προσθέτουν τα δικά τους ντόπια υλικά στη βασική ζύμη και κάνουν ηπειρώτικο τραχανά με μανιτάρια, θρακιώτικο τραχανά με σουσάμι και μπούκοβο, μακεδονικό τραχανά από πολτό κόκκινης πιπεριάς κλπ.

Πώς φτιάχνω γλυκό τραχανά; Καθόλου δύσκολο...αλλά με μπόλικο ιδρώτα..!!


Υλικά
  •  πλιγούρι (χοντροκομμένο σιτάρι)
  •  Λίγο αλεύρι Μαλακό
  •  γάλα πρόβειο ή ανάμικτο με κατσικίσιο.
  •  Λίγο αλάτι
  •  Μία σπάτουλα ξύλινη. Σπάτουλα και όχι κουτάλα, για να εφαρμόζει καλά στον πάτο της κατσαρόλας και να μην κολλάει το μείγμα.
  • Κόσκινο για τραχανά (Μπορείτε να το πάρετε δανεικό από ένα φίλο ή θα το βρείτε σίγουρα σε μια εμποροπανήγυρη ή σε ένα κατάστημα με είδη κουζίνας)
 Εκτέλεση:
Προτιμητέα ώρα έναρξης της διαδικασίας το απόγευμα 5 έως 8, για να έχουμε μπροστά μας όλη τη νύχτα να ηρεμήσει.
 Βράζουμε το γάλα σε μιά μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς. Αναμιγνύουμε τα στερεά υλικά (πλιγούρι,μαλακό αλεύρι και αλάτι). 
Μόλις το γάλα αρχίζει να αχνίζει δυνατά και δε δέχεται δάχτυλο , χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά μη μας φουσκώσει και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με το χέρι (μέσα απο ένα πιάτο ή μπολ) ανακατεύοντας δυνατά και γρήγορα συνεχώς μη μας χρουμπουλιάσει.
 Εδώ θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός ακόμη ατόμου, αφού δεν μπορείτε να ανακατεύεται και να ρίχνετε το μείγμα ταυτόχρονα!
 Αφού ρίξετε το μείγμα και ο τραχανάς αρχίζει να είναι πηχτός σταματάμε να "πνίγουμε το πλιγούρι", οπότε κλείνουμε τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μία πετσέτα.
 Το αφήνουμε για 2-3 ώρες να "χονέψει" και μετά το μεταφέρουμε στο "ξηραντήριο" (ένα ευάερο και ευήλιο μέρος διαμορφωμένο με την απαραίτητη επιφάνεια για να απλώσουμε τον τραχανα...δηλαδή καλά προστατευμένο με σήτα ή τούλι και σε τοποθεσία να μην έχουν πρόσβαση κατοικίδια και άγρια ζώα τοποθετώντας μέσα πάγκους).
Αρχικά το ανάποδογυρίζουμε στο σεντόνι που έχουμε απλώσει πάνω στο πάγκο.
Το κόβουμε,όλο και σε μικρότερα κομμάτια,όταν κρυώσει και σφίξει ανά κάποιες ώρες, όταν δηλαδή στεγνώνει εξωτερικά. 
Κάθε μέρα τον τρίβουμε με τα χέρια μας κάνοντάς τον όλο και μικρότερα κομμάτια.
Όταν ξεραίνονται εξωτερικά τα κομμάτια τα τρίβουμε σε ποιο μικρά μέχρι να γίνουν τρήμα.
Μετά τον τρίβουμε  ομοιόμορφα στο ειδικό κόσκινο.
Γυρίζουμε(ανακατεύουμε) κάθε 3-4 ώρες τον τραχανά ώστε να στεγνώσει εντελώς.
 Στη συνέχεια μαζεύουμε τον τραχανά σε ένα πάγκο, αφήνοντας τον για 10 μέρες.
Προσέχουμε να μην βγάζουμε τον τραχανά σε πολύ έντονο ήλιο ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριού γιατί τότε χάνει το βούτυρο του. Όταν στεγνώσει καλά και ο τραχανάς μας είναι έτοιμος, τον τοποθετούμε  σε δοχεία φαγητού (γυάλινα, πλαστικά ή τσίγκινα) ή τον φυλάμε μέσα σε πάνινα σακούλια μακριά από υγρασία,αναλώνεται στα επόμενο χρόνο,κυρίως τον βαρύ Χειμώνα σε σούπες και σε τραχανόπιτες.
-Προσοχή στη διαδικασία ξήρανσης! Αν σας ξεφύγει και ξεραθεί δεν είναι δυνατόν να τον τρίψετε.Γενικά θέλει μεγάλη προσοχή η διαδικασία ξήρανσης παρά η παρασκευή γι αυτό και έχει επικρατήσει η φράση "έχω απλωμένο τραχανά", όταν θέλουμε να υποδηλώσουμε ότι δεν έχουμε χρόνο!


Καλή σας όρεξη!
ΥΓ1: Θα ακολουθήσουν και συνταγές με τραχανά!
ΥΓ2: Δεν βάζω χρόνους στην διαδικασία γιατί υπάρχουν παράγοντες που τους επηρεάζουν όπως οι περιβαντολογικές συνθήκες.
Απλή σούπα τραχανά
Υλικά
  • 1 φλιτζάνι τραχανά
  • 4 φλυτζάνια νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • βούτυρο ή λάδι
  • τυρί (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, ταιριάζουν όλα τα τυριά) Εγώ ρίχνω κομματάκια Ανθότυρο,δίνει τέλειο άρωμα..!!
Διαδικασία
  1. Ρίχνουμε το νερό στη κατσαρόλα και αμέσως, ενώ το νερό είναι κρύο, ρίχνουμε και τον τραχανά!
  2. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια σκάλα προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το βούτυρο και βράζουμε για 10 με 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς!
  3. Τέλος μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε και το τυράκι μας και είναι έτοιμο να καταναλωθεί!
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Ελλάδα έχει ομορφιές. Μέσα σε αυτές και τα παραδοσιακά χωριά της.

                                           


ΚΑΡΥΆ - ΑΡΓΟΛΊΔΑ 


     Ο Παραδοσιακός οικισμός Καρυάς είναι ένα γραφικό χωριό στους πρόποδες της οροσειράς του Αρτεμισίου στον ορεινό όγκο Ξεροβούνι. 
Απέχει μόλις 20 χλμ από την πρωτεύουσα του Δήμου Άργους-Μυκηνών , Άργος και 137 χλμ από την Αθήνα ενώ η απόσταση του από τις περίφημες Μυκήνες και το κοσμοπολίτικο Ναύπλιο είναι μόλις 30 χλμ.
 Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή ανάγεται στους αρχα'ι'κο'υς χρόνους.

Η διαδρομή να φτάσεις όμορφη. Από όπου και να ξεκινήσεις, πριν να κουραστείς έφτασες. Λιγότερο από δύο ώρες από την μεγάλη πρωτεύουσα. Δέκα-πέντε λεπτά από την Εθνική Οδό.

 Κτισμένη σε υψόμετρο πάνω των 1100μετρων , η Καρυά φημίζεται για το παραδοσιακό της χρώμα και άρωμα. Τα σπίτια , τα δρομάκια , η πλατεία και η εκκλησία του χωριού <<προδίδουν>> τις γνήσιες καταβολές της ελληνικής ορεινής αρχιτεκτονικής του.
 Το χωριό έγινε διάσημο στο πανελλήνιο ως Κολοκοτρωνίτσι λόγω των γυρισμάτων της τηλεοπτικής σειράς << Το Καφέ της Χαράς >>.

                                          ΣΥΡΡΑΚΟ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ



     Το Συρράκο (ή Σιράκο) είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων, που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.
Είναι χτισμένο σε μία πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων.
 Το Συρράκο στέκεται πάνω από την χαράδρα του ποταμού Χρούσια, παραπόταμου του Καλαρρύτικου και απέναντι του αντικρίζει τα Τζουμέρκα.
 Οι κοντινότερες πόλεις στο Συρράκο είναι τα Ιωάννινα και η Άρτα που απέχουν 40 λεπτά με μία ώρα ορεινής διαδρομής.







                                        ΑΡΑΧΩΒΑ - ΛΕΙΒΑΔΙΑ


      Η Αράχωβα (ή Αράχοβα) είναι μία ορεινή κωμόπολη του Νομού Βοιωτίας χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 968 μέτρων.
 Αποτελούσε έδρα του ομώνυμου δήμου μέχρι τα τέλη του ενώ με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης εντάχθηκε στον νέο δήμο Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας, του οποίου αποτελεί Δημοτική Ενότητα. 
Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 3.703 κάτοικοι, ενώ ο πληθυσμός ολόκληρου του δήμου ήταν 4.180 κάτοικοι. 
Αποτελεί δημοφιλές χειμερινό θέρετρο, χάρη στην ύπαρξη χιονοδρομικού κέντρου και τη μικρή της απόσταση από την Αθήνα (περίπου 160 χιλιόμετρα).



ΔΙΚΟΡΦΟ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ

    Το χωριό Δίκορφο οφείλει το όνομά του στην τοποθεσία του, καθώς είναι κτισμένο στα 1.000μ. ανάμεσα σε δύο λόφους στην πολύ δασωμένη βορινή πλευρά του βουνού Μιτσικέλι. 
Το Δίκορφο είναι γνωστό ως οικισμός από το 1431. 
Την ιστορία του μαρτυρούν τα μεγάλα πέτρινα αρχοντικά, η βιβλιοθήκη, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι ξερολιθιές και οι αυλόπορτες που ενώνουν τα σπίτια.


ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

   Η Μονεμβάσια, ή Μονεμβασία, ή Μονεμβασιά, ή Μονοβάσια, γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβασία, είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, στο Νομό Λακωνίας. 
Είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου "Βράχου της Μονεμβασιάς", που αποτελεί στην κυριολεξία μικρή νησίδα που συνδέεται με γέφυρα σε σχηματιζόμενο λαιμό συνολικού μήκους 400 μέτρων με τη σημερινή παράλια κατ΄ έναντι πόλη επί της λακωνικής ακτής. 
Στα διασωθέντα κτήρια και τις δομές στο κάστρο περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες.
Το όνομά της είναι σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις. 
Πολλές από τις οδούς είναι στενές και κατάλληλες μόνο για τους πεζούς. 
Ο κόλπος της Παλαιάς Μονεμβασιάς βρίσκεται στο Βορρά. 
Το παρωνύμιο της Μονεμβασιάς είναι «Γιβραλτάρ της ανατολής», επειδή τυγχάνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ.
Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος καταγόταν από τη Μονεμβασιά, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του.
Σήμερα έχει 4.660 κατοίκους.


ΔΙΛΟΦΟ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ


    Το Δίλοφο είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων και ανήκει στο συγκρότημα των Ζαγοροχωρίων της Ηπείρου. 
Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης. 
Το Δίλοφο ανήκει στον δήμο Κεντρικού Ζαγορίου και ο πληθυσμός τους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 39 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.
 Απέχει 32 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα ενώ η πρόσβαση στο χωρίο είναι ιδιαίτερα εύκολη αρκεί να είστε προσεκτικοί στις πινακίδες που θα σας οδηγήσουν σε αυτό μίας και δεν είναι πάνω στον οδικό δρόμο. 
   Το χαρακτηριστικό αυτό σε συνδυασμό με την απαγόρευση διέλευσης αυτοκινήτων μέσα από τον οικισμό, έχει βοηθήσει σημαντικά στην διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα και της αυθεντικής Ζαγορίσιας ταυτότητας που το κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα από τα περισσότερα και ομολογουμένως πανέμορφα χωρία του Κεντρικού Ζαγορίου.
 Ο χαρακτηρισμός μάλιστα του οικισμού ως παραδοσιακού και διατηρητέου έχει ενισχύσει τον αναλλοίωτο χαρακτήρα του μίας και σε αυτό επιτρέπονται μόνο αναστηλώσεις και ανακατασκευές παλαιών κτισμάτων. 
Το παλαιότερο όνομα του χωριού μέχρι το 1920 ήταν Σωπετσέλι ήΣο(μ)ποτσέλι, ονομασία η οποία στα σλάβικα και βλάχικα σημαίνει "τόπος με πολλά νερά".


ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ - ΛΑΡΙΣΑ

Αμπελάκια...Το Στολίδι της Θεσσαλίας!
   Μακριά από τα αστικά κέντρα και τους συγκοινωνιακούς άξονες,σε εποπτική θέση,πέντε χιλιόμετρα από τα Ιερά στενά των Τεμπών, ανηφορίζοντας κανείς μπορεί να δει να ξεπροβάλουν τα Αμπελάκια, η Ιστορική Κοινότητα των Αμπελακίων όπως έχει επικρατήσει.Κοινότητα η οποία ανήκει στην Επαρχία Λάρισας του Νομού Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους 'Οσσα',ή 'Κίσσαβος' και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα Τέμπη όπου περνά η Εθνική οδός,Αθηνών - Θεσσαλονίκης και σε απόσταση 31 χιλμ. από την Λάρισα,120 από Θεσσαλονίκη και 380 από την Αθήνα.
   Η πρώτη οπτική επαφή με τα Αμπελάκια δίνει στον ταξιδιώτη την εντύπωση ότι αυτό το «χωριό» διαφέρει από τα άλλα ...και όντως αυτό συμβαίνει.
Αρχοντικά κρεμασμένα στις πλαγιές του βουνού μαρτυρούν με την αρχιτεκτονική τους-αρχικά-ότι τα χρόνια που πέρασαν άφησαν την δική τους ανεξίτηλη ιστορική πινελιά.Μια μαγεία διάχυτη μέσα στα στενά του χωριού αφήνουν τον ταξιδιώτη άφωνο να θαυμάζει τον πολιτισμό που μαρτυρούν τα σπίτια,οι λιθόστρωτοι δρόμοι,οι γέροντες.


ΣΠΥΛΑΙΟ - ΓΡΕΒΕΝΑ

    Το Σπήλαιο Γρεβενών είναι χωριό του νομού Γρεβενών. Ανήκει στον δήμο Θ. Ζιάκα και έχει μόνιμο πληθυσμό γύρω στα 300-500 ατόμα. 
Από τα αξιοθέατα του, το πολύ παλιό και καλά διατηρημένο Μοναστήρι, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, χτισμένη αρχές του 1800, το δημοτικό σχολείο, που είναι κτίριο του 1930, το φαράγγι του Σπηλαίου με το γεφύρι της Πορτίτσας, το Γεφύρι του Κατσουγιάννη και της Λιάτισσας. 
Από το Σπήλαιο ήταν ο Μακεδονομάχος Οπλαρχηγός Αδαμάντιος Μάνος (καπετάν Κόκκινος). 
Οι μόνιμοι κάτοικοι του Σπηλαίου ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της γης. Από τα πιο φημισμένα προϊόντα είναι τα φασόλια, η κατσικίσια φέτα και το τσίπουρο. 
Επίσης φημισμένο είναι το πανηγύρι του Σπηλαίου το Δεκαπενταύγουστο προς τιμήν του μοναστηριού της Παναγίας. Το πανηγύρι κρατάει τρεις ημέρες, από τις 14 μέχρι και τις 16 Αυγούστου. 
Η μάζωξη γίνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου παίζουν τοπικά συγκροτήματα και ο κόσμος χορεύει παραδοσιακούς χορούς. 
Στο Σπήλαιο Γρεβενών συρρέουν μέλη πολλών ορειβατικών συλλόγων καθώς και λάτρεις επικίνδυνων σπορ για να κάνουν ορειβασία, canyoning ή κανόε-καγιάκ.


ΝΥΜΦΑΙΟ - ΦΛΩΡΙΝΑ

    Το χωριό Νυμφαίο (παλαιότερα Νιβέστα ή και Νεβέσκα) είναι ορεινός οικισμός (υψόμ. 1350) που έχει χαρακτηρισθεί «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός». 
Υπάγεται στο Δήμο Αμυνταίου του Νομού Φλώρινας. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού, στις ανατολικές κλιτείς του όρους Βέρνου σε απόσταση 57 χλμ από την πόλη της Φλώρινας μέσω του οδικού άξονα Ξινού Νερού.
Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O. διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος


ΒΛΑΣΤΗ - ΚΟΖΑΝΗ

Η Βλάστη (παλαιότερες ονομασίες: Μπλάτσι ή Βλάτσι, Μπλάτζι (1830), Μπλάτζη (1858), Βλάτζη (1860) και Βλάτση, αλλά πιθανότατα και Βλάττη) είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό του νομού Κοζάνης. 
Υπήρξε ένα από τα σημαντικά προπύργια του Ελληνισμού κι ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια της Δυτικής Μακεδονίας.


ΠΕΡΤΟΥΛΙ

  Ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο στις πλαγιές του Κόζιακα 13 χιλιόμετρα μετά την Πύλη και σε υψόμετρο 900 μέτρων φτάνουμε στην Ελάτη , το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά του νομού Τρικάλων και το πιο τουριστικά ανεπτυγμένο. 
Το παλιό όνομα του χωριού ήταν μέχρι το 1955 Τύρνα. Μεταξύ μας, οι ντόπιοι αποκλειστικά Τύρνα της αποκαλούν... Πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Χτισμένη κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο , η Ελάτη διαθέτει σήμερα όλες εκείνες τις υποδομές και προδιαγραφές που την αναδεικνύουν ως τουριστικό προορισμό «πρώτης γραμμής» για όλες τις εποχές του έτους. Παρέχει στον επισκέπτη ένα μοναδικού κάλους φυσικό περιβάλλον, φιλοξενία σε άφθονα γραφικά καταλύματα , και ανεπανάληπτους για τις παραδοσιακές γεύσεις τους χώρους εστίασης. Είναι το ορμητήριο για μοναδικές σε ομορφιά διαδρομές, μέσα στο πυκνό ελατόδασος , για οδηγούς και πεζοπόρους.


ΒΡΟΥΒΙΑΝΑ


     Τρία  χωριά: τα βρουβιανά, το Αυλάκι και το Περδικάκι βρίσκονται στον αυχένα του βουνού, στην αγκαλιά του δάσους, στο βουητό του Αχελώου και στο σμαραγδί φόντο της λίμνης των Κρεμαστών. 
Τα Βρουβιανά απλώνονται νωχελικά απέναντι από τα βουνά των Αγράφων.
Μέσα σε μια καταπράσινη πλαγιά και πάνω από έναν  όμορφο  κάμπο, που καταλήγει στην κοίτη άλλοτε του ποταμού  Αχελώου και άλλοτε της τεχνίτης  λίμνης των Κρεμαστών.




πηγή:www.http://xwriozwhsthfysh.blogspot.gr
               χωριό ζωή στη φύση 
Η ζωή και η παράδοση στο χωριό και στη φύση
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...