Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Τα ελληνικά τυροκομικά ως Υπερτροφές (Superfoods)?

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Τα ελληνικά τυροκομικά ως Υπερτροφές (Superfoods)?

Συχνά οι αθλητές, και ιδιαίτερα αθλητές μικρότερης ηλικίας ή τα πιο ευαισθητοποιημένα άτομα σε θέματα διατροφής, ψάχνουν φυσικές πηγές για αν καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνες, σε σχέση με κάποιο υποκατάστατο γεύματος ή διατροφικό,συμπλήρωμα.
Με δεδομένο ότι το τυρί για την χώρα μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφικής μας παράδοσης, αλλά έχει και φανατικούς λάτρεις, ένα σημαντικό ερώτημα που απασχολεί άτομα που ασχολούνται με  τον αθλητισμό είναι εάν  και κατά πόσο το τυρί είναι κατάλληλο ως τρόφιμο που αποτελεί πηγή πρωτεϊνικής πρόσληψης για αθλητές.
Τελευταία, το τυρί έχει μπει στο μικροσκόπιο της διατροφής των αθλητών, ως πηγή πρόσληψης πρωτεϊνών  και αμινοξέων. Το τυρί είναι τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες, ενώ διαθέτει ένα ευρύ φάσμα απαραιτήτων αμινοξέων.Μπορεί να χαρακτιριστεί και ως η βάση για να χτίσουμε ένα υγιές,γερό και δυνατό σώμα.

Κάντε ένα ισορροπημένο γεύμα αρκετά πριν την προπόνηση, ώστε να πάρεις τα απαιτούμενα καύσιμα  κατά την διάρκεια της άσκησης που θα ακολουθήσει.

  • Πρόβειο γιαούρτι με μαύρες σταφίδες ή αμύγδαλα.
  • Πολύσπορο παξιμάδι με γαλοπούλα ή/και αυγό ή/ και τυρί
  • Ψωμί με ταχίνι
  • Smoothie με γιαούρτι και φρούτα
  • Γιαούρτι με δημητριακά
  • Ξηροί καρποί με αποξηραμένα φρούτα 
  • Μπάρα δημητριακών


Μόλις τελείωσες μια φοβερή προπόνηση στο γυμναστήριο. Τώρα όμως πεθαίνεις της πείνας. Και έρχεται το λογικό ερώτημα: Τι να φας μετά την προπόνηση; Ποια είναι η πιο σωστή τροφή για να προσφέρεις στο σώμα σου ώστε να το βοηθήσεις να επωφεληθεί όσο το δυνατό περισσότερο από την άσκηση;
     Ιδέες για γεύμα μετά την προπόνηση


  • Κοτόπουλο με γλυκοπατάτα και ψητά λαχανικά
  • Σολομό με κινόα ως συνοδευτικό
  • Τοστ ( με τυρί, αυγό ή κοτόπουλο ή γαλοπούλα και λαχανικά)
  • Τόνο με άγριο ή καστανό ρύζι
  • Ομελέτα με ανθότυρο και ψωμί ολικής άλεσης
  • Γιαούρτι με φρουτοσαλάτα
  • Ανθότυρο με ροδέλες φρέσκο αγγουράκι
  • Mπαστουνάκια από τυρί με γαλοπούλα και ένα παξιμάδι κρίθινο.


Παραδοσιακό γιαούρτι ή ανθότυρο για τη δίαιτα; Κάνουμε crash test!

Μπορεί το φρέσκο ανθότυρο ή μανούρι να μην σου φαίνεται τόσο ελκυστικό, είναι όμως ιδανική επιλογή εάν θέλεις κάτι νόστιμο με λίγες θερμίδες. Αν δεν έχεις διάθεση για αβγό, που θα σου δώσει πολλή πρωτεΐνη, η επόμενη επιλογή σου είναι αυτό το τυρί που περιέχει πολλές πρωτεΐνες και θα σε χορτάσει. «Η πρόσληψη πρωτεϊνών συμβάλει τη διατήρηση της μυικής σου μάζας και το ανθότυρο είναι ιδανική επιλογή αν κάνεις δίαιτα με στόχο την απώλεια λίπους»

Τροφές πλούσιες σε αμινοξέα είναι το κρέας, τα αυγά, τα πουλερικά, τα ψάρια, αλλά και τα γαλακτοκομικά, με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος και την καζεΐνη να αποτελούν  κάποιες από τις καλύτερες και αποτελεσματικότερες διατροφικές πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται στα  αθλητικά πρωτεϊνικά συμπληρώματα.

Η διαθεσιμότητα πρωτεϊνών & αμινοξέων στον οργανισμό είναι κρίσιμης σημασίας, έτσι ένα γεύμα ή ένα διατροφικό συμπλήρωμα πλούσιο σε πρωτεΐνες ή αμινοξέα μπορεί να  επηρεάσει θετικά τον μυϊκό αναβολισμό. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση δια στόματος τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες αμέσως μετά την άσκηση αντιστάσεων μπορεί να αυξήσει την πρωτεϊνοσύνθεση και τον πρωτεϊνικό αναβολισμό εξίσου αποτελεσματικά όσο και η ενδοφλέβια έγχυση αμινοξέων.

Δύο άλλα συστατικά κλειδιά που κάνουν το τυρί μία τροφή σημαντική για τα άτομα που αθλούνται είναι η περιεκτικότητα του σε γλουταθειόνη και προβιοτικά. Τα συστατικά αυτά φαίνεται ότι μπορούν  να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και την προκαλούμενη από την εντατική άσκηση  ανοσοκαταστολή,  που εμφανίζεται συχνά σε  αθλητές, μειώνοντας έτσι την ευαισθησία απέναντι σε ασθένειες και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Καταναλώστε λοιπόν άφοβα τυρί, ιδιαίτερα προτιμήστε τα ντόπια παραδοσιακά που ταιριάζουν στη διατροφή μας, όπως η φέτα και η γραβιέρα ή και σε άπαχα το ανθότυρο, την μανουρομυζήθρα σαν τριμμένο τυρί στα μακαρόνια και το φημισμένο ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι.
πηγές:
www.cheeselovers.gr Τυρί και άσκηση: Πώς μπορεί να με βοηθήσει & ποια τυριά να προτιμήσω
www.shape.gr 7 τροφές που επιλέγουν οι fitness experts μετά τη γυμναστική
https://koe.org.gr Διατροφή και γυμναστική : Πώς θα αποδώσετε στο maximum μέσω της διατροφής σας

Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: