Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Το αυθεντικό ΕΛΛΗΝΙΚΌ παραδοσιακό γιαούρτι.

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Το αυθεντικό ΕΛΛΗΝΙΚΌ παραδοσιακό γιαούρτι.

      Πρόκειται για ένα από το σημαντικότερα σε θρεπτική αξία τρόφιμα της ελληνικής διατροφής και της Μεσογειακής κουζίνας, που δυστυχώς δεν τυγχάνει της ανάλογης προτίμησης από το καταναλωτικό κοινό.
Ποιοι λόγοι το καθιστούν τόσο θρεπτικό;
Γιατί επιβάλλεται να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή;
Έχει άραγε θερμίδες και παραπάνω λιπαρά;


Το παραδοσιακό γιαούρτι : πηγή ωφέλιμων βακτηρίων
Το παραδοσιακό γιαούρτι παρασκευάζεται από γάλα αγελαδινό, βουβαλίσιο ή πρόβειο που πήζει με την βοήθεια της μαγιάς, της καλλιέργειας γιαούρτης δηλαδή.
Κατά την τεχνολογίας παρασκευής του γιαουρτιού, τα βακτήρια αυτά παραμένουν ζωντανά στο γιαούρτι και επικάθονται σε στρώση στην συσκευασία του, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό της χαρακτηριστικής πέτσας που εμφανίζει το παραδοσιακό γιαούρτι και δεν είναι τίποτε άλλο από τα ωφέλημα αυτά βακτήρια.

Τα ωφέλημα για την υγεία βακτήρια που περιέχει, ανήκουν στα είδη Lactobacillus bulgaricus και Streptococus themophilus σε ίση αναλογία..
Τα βακτήρια αυτά :
• Βελτιώνουν την σύνθεση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου του ανθρώπου, αλλά και του κόλπου της γυναίκας, γεγονός που οδηγεί στην γενικότερη καλή λειτουργία του οργανισμού,
• Αντικαθιστούν τα χρήσιμα για την πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συντακτικών βακτήρια που λόγω λήψης φαρμάκων-αντιβιοτικών καταστρέφονται,
• Αποτρέπουν την εισαγωγή παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο ή στον κόλπο της γυναίκας, με αποτέλεσμα την προστασία από ασθένειες και λοιμώξεις,
• Βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας που πολλές φορές προκαλείται από έλλειψη τέτοιων βακτηρίων,
• Τα προβιοτικά βοηθούν επίσης στην σύνθεση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και Κ αλλά και στην απορρόφηση τους από τον οργανισμό,
• Αποβάλλουν την τοξική για τον οργανισμό αμμωνία που σχηματίζεται από την πέψη των πρωτεϊνούχων τροφίμων και που σε συσσώρευση της στο έντερο προκαλεί ερεθισμό του βλεννογόνου με δυσμενή αποτελέσματα.
• Βοηθούν στην καταπολέμηση της χοληστερίνης λόγω της αποτροπής της επαναπρόσληψη της από τον γαστρεντερικό σωλήνα,
• Βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, όπως τα φουσκώματα, ο πόνος, ο μετεωρισμός.
• Τα γιαούρτια αυτά είναι ελεύθερα λακτόζης, όπως άλλωστε και όλα τα γιαούρτια γιατί κατά την τεχνολογία παρασκευής του γιαουρτιού η λακτόζη του γάλακτος ζυμώνεται προς γαλακτικό οξύ.
Παραδοσιακό γιαούρτι και θερμίδες
Τα παραδοσιακά γιαούρτια δεν έχουν περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα γιαούρτια του εμπορίου στα οποία προστίθενται η ζάχαρη, η γλυκόζη, η ζελατίνη και άλλα συστατικά. Δεν έχουν επίσης πολλά περισσότερα λιπαρά από τα γιαούρτια μειωμένων λιπαρών που συνήθως αγοράζουμε (2%), γιατί η λιποπεριεκτικότητα τους κυμαίνεται από 3,5% έως 8%, ανάλογα με το είδος του γάλακτος από το οποίο παρασκευάζονται. Έτσι ένα παραδοσιακό γιαούρτι μπορεί να έχει από 180-250 θερμίδες, ποσό περίπου ανάλογο με τα μη παραδοσιακά γιαούρτια του εμπορίου.

Να βγάλω την πέτσα του παραδοσιακού γιαουρτιού;
Φυσικά, η πέτσα του παραδοσιακού γιαουρτιού δεν σχετίζεται με το λίπος του, αλλά με την παρουσία ωφέλιμων βακτηρίων και κακώς την βγάζουμε νομίζοντας ότι αποφεύγουμε τα λιπαρά.


Τώρα το καλοκαίρι, που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές τα φρέσκα προϊόντα και ιδιαίτερα τα γαλακτοκομικά, πρέπει να αγοράζονται τελευταία από το ράφι των σούπερ μάρκετ και να μην μένουν πολύ ώρα εκτός ψυγείου. Όσο περισσότερη ώρα μένουν σε υψηλότερη θερμοκρασία από αυτή που ενδείκνυται για την διατήρηση τους, αυτομάτως και οι μέρες ανάλωσης μειώνονται δραστικά, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν κίνδυνοι για την διάρκεια ζωής τους.

Το αυθεντικό πρόβειο γιαούρτι, του τυροκομείου "ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΚΑΡΥΑΣ", είναι ένα προϊόν που είναι αποκλειστικά φτιαγμένο από φρέσκο γάλα της περιοχής,χωρίς να εμπεριέχονται καθόλου συντηρητικά ,καθώς η διασφάλιση της ποιότητας και της ασφαλούς κατανάλωσης του αποτελούν προτεραιότητα για εμάς.

Βιβλιογραφία
1. Huth PJ, DiRienzo DB, Miller GD. Major Scientific Advances with Dairy Foods in Nutrition and Health. Journal of Dairy Science (2006);89:4: 1207–1221.
2. USDA National Nutrient Database for Standard Reference


Related Posts :Blog Widget by LinkWithin
Δημοσίευση σχολίου