Είναι πολύ υγιεινό, αλλά τα οφέλη του δεν σταματούν εκεί. Γνωρίστε άλλες χρήσεις του.
Έχουμε αναφέρει ανά καιρούς το ξύδι μέσα σε κείμενα που μιλούν για διατροφή, και έχουμε αναφέρει ορισμένα από τα οφέλη που έχει για την υγεία μας—από τις πολύ χαμηλές του θερμίδες, μέχρι και τις μικρές ποσότητες ιχνοστοιχείων που περιέχει. Το ξύδι είναι ωφέλιμο επειδή προσφέρει ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό μας, και μπορεί να μας βοηθήσει να ελαττώσουμε το αλάτι. Σε μια σαλάτα, αποτελεί υπέροχη βάση για ένα ελαφρύ dressing, που θα μας γλυτώσει από παχυντικές, κρεμώδεις σάλτσες που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και συντηρητικά.Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι το ξύδι έχει κερδίσει επάξια μια θέση στις καρδιές μας. Γνωρίζατε, όμως, ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και μέσα στο σπίτι σας; Ας ρίξουμε μια ματιά στις άλλες χρήσεις του ξυδιού…
…για τα πιάτα
Για εκείνα τα πιάτα που ίσως να έμειναν περισσότερο από όσο έπρεπε στον νεροχύτη, και πλέον έχουν πάνω τους ξεραμένα κατάλοιπα φαγητού. Σταματήστε να τα τρίβετε και να κάνετε κακό στο δέρμα σας, και δοκιμάστε το εξής: Πάρτε ένα μικρό μπολ, και προσθέστε τρεις κ.σ. ξύδι, δύο κ.σ. μαγειρική σόδα και λίγο ζεστό νερό. Αφήστε τα πιάτα να μουλιάσουν σε αυτό το μείγμα ένα βράδυ, και το πρωί θα μπορείτε να τα πλύνετε πανεύκολα.
…για τον νεροχύτη,aπομάκρυνση αλάτων
Αν ο νεροχύτης σας έχει βουλώσει, το ξύδι είναι η επόμενη λύση. Ζεστάνετέ το, και ρίξτε το αργά στην αποχέτευση, και σύντομα ο νεροχύτης σας θα έχει ξεβουλώσει.
…για τα ποτήρια και τα γυαλικά
Επειδή ο καθαρισμός των γυαλικών μας αγχώνει περισσότερο από τα άλλα σκεύη, αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος για να τα καθαρίσετε με ασφάλεια, και να φροντίζετε να μην χάσουν ποτέ την λάμψη τους. Προσθέστε λίγο ξύδι στο νερό, και ξεπλύνετέ το.
…στην μαγειρική
Αν πρέπει να φτιάξετε κάτι, όπως ένα κέικ, και δεν έχετε αυγά, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο λευκό ξύδι. Θα έχει ανάλογη δράση, φουσκώνοντάς το, και το γλυκό σας θα είναι πλέον και κατάλληλο για vegans.
…για το πάτωμα
Αν το πάτωμά σας είναι ανοιχτόχρωμο και δυσκολεύεστε να αφαιρέσετε λεκέδες, τότε το ξύδι είναι φίλος σας. Ρίξτε λίγο λευκό ξύδι στον κουβά με το νερό, και οι λεκέδες θα φύγουν αμέσως με λίγο τρίψιμο.
...ένα φάρμακο για τον χρόνιο πόνο, την ημικρανία, την αρθρίτιδα, το στομάχι, την αποτοξίνωση, την δίαιτα, τα τσιμπήματα, τον διαβήτη
Οι 18 πιο θεραπευτικές χρήσεις του ξιδιού είναι:
1. Επούλωση εγκαυμάτων. Για την ελαχιστοποίηση της φλεγμονής και του οιδήματος, εφαρμόζουμε μηλόξιδο κατ 'ευθείαν από το μπουκάλι στα εγκαύματα. Ανακουφίζει τον πόνο και το τσούξιμο και προλαμβάνει τις φουσκάλες.
2. Απελευθερώνει την αναπνοή. Αν έχει βουλώσει η μύτη, βράσε νερό με ξίδι και κάνε εισπνοές των υδρατμών. Βράστε σε μια κατσαρόλα με νερό αρκετές κουταλιές της σούπας μηλόξιδο και εισπνεύστε τον ατμό.
3. Διώχνει τον πονοκέφαλο. Βρέξτε ένα πανί με ξίδι, και τοποθετήστε το σαν κομπρέσα στο μέτωπό σας και ξαπλώστε. Για την ημικρανία, αναμείξτε ίσα μέρη ξίδι και νερό σε μια κατσαρόλα και αφήστε να πάρει μία βράση. Γείρετε το κεφάλι σας πάνω από τη λεκάνη και εισπνεύστε 75 αναπνοές.
4. Απαλύνει τον πονόλαιμο. Κάντε γαργάρες με ένα διάλυμα από ζεστό νερό και ξίδι 50-50.
5. Ανακουφίζει από τα ηλιακά έγκαυματα: Εφαρμόστε κρύο ξίδι στο δέρμα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και να προλάβετε τις φουσκάλες, έχει αντισηπτικές ιδιότητες. (Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να το αποφύγουν.)
6. Σταματά τον λόξιγκα. Πιείτε ένα ποτήρι ζεστό νερό, με ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι.
7. Επουλώνει τα τσιμπήματα εντόμων: Κάντε μια πάστα από ξίδι και καλαμποκάλευρο και να την εφαρμόσετε άμεσα σε τσιμπήματα εντόμων ή τσιμπήματα μέλισσας, όχι όμως σε τσιμπήματα σφήκας.
8. Ανακουφίζει τα πόδια. Ξεπλύνετε καλά τα πόδια αρκετές φορές την ημέρα με ξίδι μήλου μηλίτη. Το οξύ περιεχόμενο του ξιδιού βοηθά να σταματήσει ηανάπτυξη μυκήτων και ανακουφίζει από τον κνησμό.
9. Καταπολεμά τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Για νυχτερινές εφιδρώσεις κατά την εμμηνόπαυση, ή για εφίδρωση που προκαλείται από τη γρίπη, σφουγγίστε την επιδερμίδα σας με ξίδι μήλου μηλίτη πριν πάτε για ύπνο.
10. Καταπολεμά την πρωινή αδιαθεσία. Πίνοντας ένα ποτήρι νερό που περιέχει ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι μήλου μηλίτη, το πρωί, θα ανακουφιστείτε από την πρώιμη ναυτία της εγκυμοσύνης, και είναι ασφαλές για το μωρό.
11. Κάνει καλό στους μυϊκούς πόνους. Μια κουταλιά της σούπας ξίδι κι ένα ποτήρι νερό μειώνει τους μυϊκούς πόνους και την κόπωση, χάρη στα αμινοξέα και τα οξέα του καλίου.
12. Βοηθά στις κράμπες. Οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στις μυϊκές κράμπες, μπορεί να θεραπεύσουν εύκολα τον πόνο τους με ξύδι. Λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για εκείνους που υποφέρουν από κράμπες στα πόδια. Απλά ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε ένα ψηλό ποτήρι νερό και πιείτε το γρήγορα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στις κράμπες και να σας βοηθήσει να αφήσετε πίσω σας τον πόνο.
13. Κάνει για την δίαιτα. Το ξίδι είναι λιποδιαλυτικό και βοηθάει στην καύση του λίπους στο σώμα. Χρησιμοποιήστε το στα γεύματά σας αν θέλετε να αδυνατίσετε. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στην επιθεώρηση Annals of Nutrition and Metabolism, αναφέρθηκε ότι 2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι κατά τη διάρκεια των γευμάτων μειώνουν τη γλυκαιμική ανταπόκριση της προσλαμβανόμενης τροφής κατά περίπου 20% σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Το ξίδι βοηθά, επίσης, στη δημιουργία αίσθησης κορεσμού και συνεπώς μειωμένης κατανάλωσης τροφής.
14. Βοηθά στον διαβήτη. Η ικανότητα του ξιδιού να μετριάζει τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης φαίνεται πως το κάνουν ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους διαβητικούς. Σε μια σουηδική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2005 στο περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition, όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν ένα απλό γεύμα υδατανθράκων με βάση το λευκό ψωμί, αλλά συμπλήρωναν με ξίδι, βίωναν σε μικρότερο βαθμό μια απότομη αύξηση γλυκόζης στο αίμα. Η κατανάλωση του ξιδιού στα γεύματα έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία στο σπίτι πριν την έλευση της φαρμακευτικής θεραπείας του διαβήτη.
Σύγχρονες μελέτες δείχνουν όχι το ξίδι μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης μετά το φαγητό και να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε διαβητικούς τύπου 2. Η θετική επίδραση του ξιδιού φαίνεται όταν καταναλώνεται με ένα γεύμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. πουρές πατάτας και γάλα χαμηλών λιπαρών) και όχι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. ολικής άλεσης ψωμί, μαρούλι, τυρί χαμηλών λιπαρών). Φαίνεται πως το οξικό οξύ που περιέχει το ξίδι επιβραδύνει τη γαστρική κένωση (άδειασμα του στομαχιού) και επομένως καθυστερεί την απορρόφηση των σακχάρων ενώ παράλληλα βελτιώνει τον κορεσμό σε υγιή άτομα (την αίσθηση της ικανοποίησης της πείνας). Μετά την προσθήκη 1-2 κουταλιών σούπας ξίδι σε ένα γεύμα που περιέχει υψηλού γλυκαιμικού δείκτη σάκχαρα (π.χ. λευτό ψωμί, ρύζι, μακαρόνια) μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης κατά 25-25% και υπερδιπλασιάζεται ο κορεσμός. Βλέπουμε πως οι δράσεις της προσθήκης του ξιδιού σε ένα γεύμα είναι σημαντικές τόσο λόγω βελτίωσης του οξειδωτικού στρες μέσω της μείωσης της γλυκόζης που απορροφάται όσο και λόγω αύξησης του κορεσμού που μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη κατανάλωση φαγητού για τις επόμενες 2-4 ώρες και κατά συνέπεια καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, το οξικό οξύ φαίνεται να καταστέλλει τη δράση της δισακχαράσης, η οποία είναι ένα ειδικό ένζυμο, το οποίο βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση των σακχάρων στο αίμα. Έτσι, μειώνοντας τη λειτουργικότητα του ενζύμου, μειώνεται και η περιττή απορρόφηση γλυκόζης.
Η θετική επίδραση του ξιδιού έχει φανεί και σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 1. Με την κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας ξίδι με ανάμεικτο γεύμα παρατηρήθημε σημαντική μείωση στη γλυκόζη του αίματος μετά τα 30 λεπτά από την κατανάλωση της τροφής. Οι πιθανοί μηχανισμοί δράσεις του ξιδιού που προτάθηκαν παραπάνω ισχύουν και για την περίπτωση του διαβήτη τύπου 1.
14. Περιορίζει την δίψα. Για να μειωθεί η δίψα μπορείς να πιεις ένα ποτήρι νερό στο οποίο έχεις ρίξει μερικές σταγόνες μηλόξιδο.
15. Χρησιμοποίησε μηλόξιδο με μέλι ως τονωτικό γενικής χρήσης που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις παχυσαρκία, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, εξανθήματα, τροφική δηλητηρίαση, καούρα, πόνο στο λαιμό, κακή όραση, πιτυρίδα, εύθραυστα νύχια και κακή αναπνοή.
16. Κάνει τα δόντια πιο άσπρα. Τα κίτρινα δόντια δεν έχουν καθόλου καλή εμφάνιση γι’ αυτό θα πρέπει να προσθέσετε ξύδι στη ρουτίνα της στοματικής σας υγιεινής. Πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας, απλά κάντε γαργάρες με μια μικρή ποσότητα ξυδιού. Μετά τις γαργάρες φτύστε το ξύδι και βουρτσίστε τα δόντια σας όπως συνήθως.
17. Αντιμετωπίστε τις ψείρες με φυσικό τρόπο. Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν το ξίδι στα παιδία στο ξέβγασμα των μαλλιών μετά το λούσιμο για να αποφύγουν τις ψείρες.
18. Αφαιρέστε λεκέδες στα χέρια από μούρα, παντζάρια και κεράσια πλένοντας τα χέρια με ξίδι. Είναι πιο υγιεινό από χημικά καθαριστικά.
...Λούσιμο
Είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητές του για τα μαλλιά. Το λούσιμο με ξίδι κάνει τα μαλλιά πιο απαλά, τους δίνει μοναδική λάμψη, ενώ ταυτόχρονα θα σας απαλλάξει από την πιτυρίδα.
Αφού λουστείτε με το σαμπουάν, κάντε μασάζ με ζεστό νερό και περιεκτικότητα ξιδιού ίση με 10%. Μετά ξεβγάλετε με καθαρό νερό. Αν θέλετε να εξαφανιστεί η πιτυρίδα, χρησιμοποιείστε νερό και ξίδι με ποσότητα 1:1, βρέξτε τα μαλλιά σας, κάνετε λίγο μασάζ, αφήστε να λειτουργήσει για 10 λεπτά και μετά ξεβγάλετε με καθαρό νερό.
...Κατά της ακμής
Μπορείτε να πλένετε το πρόσωπό σας με αραιωμένο άσπρο ξίδι σε νερό. Το άσπρο ξίδι έχει την ικανότητα να αποτρέπει την δημιουργία βακτηριδίων, να λευκαίνει την επιδερμίδα και να την κάνει πιο απαλή. Αν πλένεστε κάθε μέρα με άσπρο ξίδι, το πρόσωπό σας θα παραμείνει λευκό, τρυφερό και χωρίς ακμή.
Βάλτε μια κουταλιά άσπρο ξίδι σε ζεστό νερό και ανακατέψτε. Πρώτα, πλένετε κανονικά όλο το πρόσωπο. Μετά πλένετε ξανά με το ανάμεικτο νερό με άσπρο ξίδι, και κάνετε μασάζ με τα δάχτυλα. Στο τέλος, πλένετε με κρύο νερό, ώστε να συρρικνωθούν οι πόροι.
...Πλύσιμο ρούχων
Το πλύσιμο των ρούχων με άσπρο ξίδι απομακρύνει τις μυρωδιές και τα κάνει πιο λευκά και λαμπερά. Αυτό οφείλεται στο ότι το άσπρο ξίδι μπορεί να απομακρύνει τους λεκέδες από ιδρώτα που είναι αλκαλικοί και εξουδετερώνουν την σκόνη του πλυσίματος.
Βάλτε τα ρούχα στο νερό με άσπρο ξίδι σε αναλογία 20:1 για 10 λεπτά, και μετά πλύνετέ τα κανονικά.
...Απομακρύνει τις άσχημες μυρωδιές από κρέας και ψάρι
Το ξίδι απομακρύνει την μυρωδιά του κρέατος και το νοστιμεύει. Όταν μαγειρεύετε ψάρι, με το να βάλετε ξίδι θα απομακρύνετε την ψαρίλα. Όταν καθαρίζετε το κρέας και ιδιαίτερα τα σπλάχνα, με το ξίδι μπορεί να απομακρυνθεί η δυσάρεστη μυρωδιά.
Συγκεκριμένα: Όταν μαγειρεύετε το ψάρι, βάλτε λίγες σταγόνες ξιδιού, και δεν θα μυρίζει πια ψαρίλα. Επίσης μπορείτε να καθαρίσετε το κουζινομάχαιρο, τον πάγκο και τα άλλα εργαλεία με ξύδι για να απομακρυνθεί η ψαρίλα.
Όταν καθαρίζετε τα σπλάχνα, πρώτα πλένετε με καθαρό νερό, μετά καθαρίζετε με ένα μείγμα ξιδιού και αλκοόλ, και τελικά ξεπλένετε με νερό. Για να απομακρυνθεί η μυρωδιά του αρνιού, μπορείτε πριν το μαγείρεμα, να βάλετε το αρνί σε καυτό νερό, βάζοντας ξίδι, και να το αφήσετε να μουσκέψει για λίγα λεπτά.
πηγή: Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
Διάκος Θοδωρής http://www.iatronet.gr
http://www.onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου