Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Το γλυκό των παιδικών μας χρόνων

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Το γλυκό των παιδικών μας χρόνων

Απλά θεϊκή..

Υλικα
(Για ένα μεγάλο ταψί νούμερο 38)
2 1/2 φλ. ζάχαρη
15 κ.σ αλεύρι γεματες
8 κ.σ κορν φλάουρ γεματες
10 φλ. γάλα πλήρες( με το δικό μου φλυτζάνι μέτρησα 2 λίτρα γάλα) πρόβειο από το σούπερ μαρκετ …αν έχετε προβειο φρέσκο από χωριό…. γίνεται απλά τέλεια)
10 κρόκους (το καλό αυγό την απογειώνει )
μια πρέζα αλάτι
2 1/2 κ.σ βούτυρο αιγοπρόβειο
2 βανιλιες
ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη με τους κρόκους και το αλάτι να αφρατέψουν .
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ.

Παίρνουμε 2 1/2 φλ. γάλα από το σύνολο που αναγράφεται στη συνταγή και το βάζουμε στην άκρη.
Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί( όχι να κάψει).

Αφού αφρατεψουν τα αβγά προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να έχουμε μία ωραία κρεμα ανακατεύοντας σε μέτρια ταχύτητα.
Παίρνουμε λίγο ζεστό γάλα από την κατσαρόλα μου και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μίγμα των αβγων.

Έπειτα το γυρίζουμε μέσα στην κατσαρόλα περνώντας το μίγμα μου από μια σίτα για τυχόν σβόλους.
Ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία…..όμως

θυμάμαι να βράζουμε πάντα σε μέτρια φωτιά την κρέμα μου ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
Στο τέλος ρίχνουμε τις βανιλιες, το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί καλά.
Ρίχνουμε το μίγμα μου στο ταψί ( δεν χρειάζεται να είναι βουτυρωμενο)και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ψήνουμε την κρύα κρέμα σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτα…..μεχρι να κάνει αυτή την ωραια χρυσαφένια κρουστά.

Σερβίρουμε με κανελιτσα!

Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou‎ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Τι δεν λείπει ποτέ από ένα ελληνικό, γιορτινό τραπέζι; Μα φυσικά πίτες! Οι πίτες μας κρύβουν ένα μυστικό.  Ένα μυστικό που περνά από τη Μητέρα στη κόρη και από τη Γιαγιά στην εγγονή. Ένα μυστικό που τις κάνει ακαταμάχητες στο πέρασμα των χρόνων σαν τη μοναδική διατροφική επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας. Το μυστικό αυτό κρύβεται πίσω από τα αγνά και φρέσκα υλικά της Ελληνικής γης, τις παραδοσιακές χωριάτικες συνταγές αλλά και το ανοιγμένο στο χέρι φύλλο. 
Πίτες χειροποίητες, με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι και γέμιση φα-ντα-στι-κή! Σε πάρα πολλές εκδοχές στο κατάστημα ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΚΑΡΥΑΣ (Μυσίας 37 στο Βύρωνα)

Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: