Η φλαμουριά με το μεθυστικό άρωμα και τις χαλαρωτικές ιδιότητες της
Η φλαμουριά φέρει πολλές ονομασίες, όπως φιλύρα, φιλουριά, τίλια κ.α αλλά οι γνωστότερες είναι φλαμούρι και τίλιο. Είναι φυλλοβόλο δέντρο, αιωνόβιο και το ύψος του μπορεί να ξεπεράσει τα 30 μέτρα.
Τα άνθη του ευδοκιμούν από τον Μάιο έως τον Ιούνιο κι έχουν έντονο, μεθυστικό άρωμα που προσελκύει μέλισσες και διάφορα έντονα.
Απ' την φλαμουριά παράγεται εξαιρετικό μέλι κι απ' τους αποξηραμένους ανθούς της ρόφημα, το γνωστό τίλιο.
Το τίλιο θεωρείται ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες που βοηθούν στη γρίπη, στο βήχα, στα φλέματα, στη βρογχίτιδα, στη δυσπεψία. Έχει εφιδρωτικές και διουρητικές ιδιότητες, βοηθά στην πέψη, την υπέρταση, ηρεμεί τα νεύρα και μαλακώνει τους πονοκεφάλους.
Παρασκευάζεται συνήθως ως έγχυμα.
Βάζουμε ένα με δύο κουταλάκια του τσαγιού σε μια κούπα τα αποξηραμένα άνθη μας, ρίχνουμε βραστό νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για περίπου 10 με 15 λεπτά.
Το φλαμούρι είναι έτοιμο να μας δώσει όλα τα θαυματουργά συστατικά του!
Ο μύθος της Φλαμουριάς
Η Φιλύρα ήταν, με βάση το μύθο, μητέρα του Χείρωνα, του διάσημου Κένταυρου, θεραπευτή και παιδαγωγού των ηρώων της μυθολογίας.
Η Φιλύρα απελπισμένη που έφερε στον κόσμο ένα «τέρας», (μισό άνθρωπο μισό άλογο) ζήτησε από τους θεούς, να τη μεταμορφώσουν σε δέντρο κι εκείνοι πράγματι την μεταμόρφωσαν σε Φλαμουριά.
Μάλιστα κάποιοι ακόμα και στους νεώτερους χρόνους έλεγαν πως όποιος κοιμάται κάτω από τον ίσκιο της φλαμουριάς μεταφέρεται στη γη των Νεραϊδών.
Ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο ένα εξαίρετο άρθρο για την συλλογή του.
Φλαμούρι - Τίλιο | Πως το αποξηραίνουμε
Όση ώρα καθάριζα με την μάνα μου το Φλαμούρι, είχε μοσχοβολήσει το μισό σπίτι. Είχα έντονα αυτήν την αίσθηση στην άκρη της μύτης μου.
Δεν είχαμε σκοπό να πάρουμε τα όρη και τ' άγρια βουνά για να βρούμε δέντρου Φλαμουριάς κι ούτε το κάναμε, έτυχε να βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας!
Στην γειτονιά που μένω έχει μια μεγάλη ανοιχτωσιά, ακάλυπτος χώρος για άφθονο παρκάρισμα, με χώμα, πρασινάδα και σκόρπια δέντρα. Λίγα μόλις μέτρα απ' το σπίτι βρίσκεται η θαυματουργή Φλαμουριά!
Μιας και βρίσκεται στην εποχή της, τα άνθη της είχαν ήδη πεταχτεί και ήταν έτοιμα για να τα συλλέξουμε.
Δεν γνώριζα τις εξαιρετικά πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες του δέντρο ή σωστότερα των ανθών (θα αναφερθώ σ' αυτές παρακάτω) και ήταν η πρώτη φορά που έκατσα να αποξηράνω κάποιο βότανο. Η διαδικασία μου άρεσε τόσο πολύ, την βρήκα τόσο ενδιαφέρουσα που αποφάσισα να το ψάξω λίγο περισσότερο με βότανα, φυτά, φρούτα και κάθε λογής θησαυρό που μπορεί να κρύβει η γη δίπλα ή μπροστά μας. Θησαυρούς που τους περισσότερους δεν τους γνωρίζουμε, δεν τους αξιοποιούμε και για να τους προμηθευτούμε, ενίοτε τους χρυσοπληρώνουμε.
Πήραμε παραμάσχαλα το κλαδευτήρι μας και τραβήξαμε προς την Φλαμουριά.
Κόψαμε αρκετά κλαδιά απ' το κάτω μέρος της.
Κόψαμε αρκετά κλαδιά απ' το κάτω μέρος της.
Η Φλαμουριά |
Και λίγα ακόμα κλαδιά.
Το κίτρινο άνθος της Φλαμουριάς | λεγόμενο «Τίλιο» |
Τους ανθούς τους συλλέξαμε στην αρχή της ανθοφορίας τους. Ευτυχώς οι μέλισσες δεν είχαν κάνει ακόμη έντονη την παρουσία τους!
Στη συνέχεια πήραμε τα κλαδιά, ένα μεγάλο ταψί κι αρχίσαμε να ξεσκαρτάρουμε το φλαμούρι (ο κίτρινος ανθός με το μικρό πρασινόφυλλο) από τα πλατιά σκουροπράσινα φύλλα.
Τα μεγάλα πλατιά φύλλα δεν προσφέρουν τίποτα, οπότε και τ' απομακρύναμε.
Τα μεγάλα πλατιά φύλλα δεν προσφέρουν τίποτα, οπότε και τ' απομακρύναμε.
Η διαδικασία καθαρισμού |
Το λεγόμενο «Τίλιο» προέρχεται απ' τον κίτρινο ανθό |
Προσοχή! Ο κίτρινος ανθός στέκεται πάνω στο μικρό πράσινο φύλλο δηλαδή στηρίζεται στον μίσχο του. ΔΕΝ το κόβουμε, το αφήνουμε ως έχει και το αποξηραίνουμε όλο μαζί. Είναι ένα σώμα.
Το φύλλο με τον ανθό είναι ένα σώμα |
Ο μίσχος | φύλλο κι ανθός ένα σώμα |
Αφού ξεσκαρτάραμε τα πλατύφυλλα απ' τον ανθό, τα τοποθετήσαμε σε μεγάλο ταψί και τ' αφήσαμε σε σκιερό μέρος της βεράντας για 3 μέρες μέχρι να αποξηρανθούν. Στη συνέχεια το αποθηκεύσαμε σε μικρά πλαστικά σακουλάκια.
Το τίλιο είναι έτοιμο και μπήκε στο ντουλάπι! Ένα ρόφημα για όλες τις ώρες κι όλες τις εποχές, κυρίως όμως για τις κρύες νύχτες του χειμώνα!
Αφήνοντας το να αποξηρανθεί για 2 μέρες σε σκιερό μέρος |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου