Τα τελευταία χρόνια, και με τους κλάδους παροχής υπηρεσιών να πλήττονται λόγω της οικονομικής κατάστασης, αρκετοί νέοι, ακόμη και με σπουδές άσχετες με τον πρωτογενή τομέα, στρέφονται με ελπίδες σε αυτόν.
Κάπως έτσι έχει προκύψει και το αυξημένο ενδιαφέρον προς την κτηνοτροφία, αλλά και παραδοσιακές μονάδες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων όπως η φέτα. Θα μπορούσε βέβαια να πει κανείς ότι το ενδιαφέρον προς τις εν λόγω επαγγελματικές δραστηριότητας θα ήταν δεδομένες για μια κτηνοτροφική περιοχή όπως ο νομός Τρικάλων. Δεν είναι έτσι.
Πέρασαν δεκαετίες για να ξαναγεννηθεί η θέληση για την ενασχόληση με την κτηνοτροφία και την τυροκομεία. Σήμερα για παράδειγμα σε όλο το νομό λειτουργούν περίπου δέκα παραδοσιακά τυροκομεία, που παράγουν δηλαδή ένα με δύο είδη τυριών.
Επιστροφή στους στάβλους
Ξεκινώντας από την πρώτη ύλη, την παραγωγή γάλακτος, το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, ειδικά νέων ανθρώπων σχεδόν δεν έχει προηγούμενο. Το διαπιστώνει και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης, που παρακολουθεί τη ροή των αιτήσεων για άδειες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Μάλιστα, τονίζει ότι σε λίγες ημέρες το ενδιαφέρον σε ένα βαθμό αναμένεται να βρει και την κάποια σημαντική ανταπόκριση στήριξης από την ελληνική πολιτεία, μέσα από την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης αδειών και τη συρρίκνωση της γραφειοκρατίας.
Πρόκειται για πολυαναμενόμενη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που υπάρχουν κάποιες ελπίδες ότι θα εναρμονίσει το κτηνοτροφικό περιβάλλον με τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών χωρών. «Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον για κτηνοτροφικές μονάδες έχει αυξηθεί ιδιαίτερα. Πιστεύω ότι θα αρχίσουν να υπάρχουν και θετικές προϋποθέσεις από πλευράς της πολιτείας ώστε να έχουμε πλέον βιώσιμες πρωτογενείς επιχειρήσεις που θα προσφέρουν σημαντικά και καθοριστικά στην τοπική ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Μιχαλάκης, συμπληρώνοντας «Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο ενδιαφέρον έχει όλος ο κύκλος παραγωγής, όπως η τυροκομεία».
Η τέχνη από το παρελθόν
Η παραδοσιακή τυροκομεία, παραμένει σε πολλές χώρες όπως η Ιταλία, μια από τις πλέον βιώσιμες οικογενειακές επιχειρήσεις. Τα πράγματα στη χώρα μας, ακόμη και στο νομό μας που θεωρείται και κτηνοτροφικός, απέχουν αρκετά. Ωστόσο αρκετοί διατήρησαν την τέχνη αυτή, ελπίζοντας ότι θα επιβιώσει και θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Όπως ο κ. Σωτήρης Μπεμπέζας, που διατηρεί τυροκομική επιχείρηση για πάνω από 30 χρόνια. Σημειώνει χαρακτηριστικά, ότι η τυροκομεία είναι μια τέχνη άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική παράδοση και την ταυτότητα της χώρας μας, ωστόσο τα προβλήματα ρευστότητας τσακίζουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις, που συνεχίζουν ωστόσο να στηρίζουν την κτηνοτροφία της περιοχής, αλλά να απασχολούν ένα διόλου μικρό αριθμό εργαζομένων. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει στροφή στα ποιοτικά και τοπικά τυροκομικά προϊόντα, καθώς και ενδιαφέρον νέων ανθρώπων να ασχοληθούν. Όμως τα τυροκομεία μικρής εμβέλειας χρειάζονται και στήριξη ουσιαστική. Πιστεύω πώς η τυροκομεία και τα προϊόντα της, είναι βασικό στοιχείο της τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας, με εξαγωγικές δυνατότητες και ιδιαίτερα υψηλές πιθανότητες να δημιουργηθούν κι άλλες βιώσιμες αντίστοιχες επιχειρήσεις. Απαιτείται όμως και η αντίστοιχη μέριμνα και ρευστότητα για να στηριχτούν», τονίζει.
άρθρο από http://www.e-erevna.gr