Η γευσιγνωσία που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο ΦΙΤΑ και συμμετείχαν σε αυτήν οι δημοσιογράφοι του «Γ» Νένα Δημητρίου, Νικολέτα Μακρυωνίτου, Άγγελος Ρέντουλας και ο σεφ Φώτης Φωτεινόγλου ανάδειξε για μια ακόμα φορά τους θησαυρούς της Ελληνικής παραγωγής.
Το τιμώμενο πρόσωπο αυτή την φορά η Πελοπόννησος με τα γευστικά τυριά της. Οι φέτες που παρουσιάστηκαν είναι όσες ξεχώρισαν ανάμεσα σε δεκάδες φέτες .
Ο ανταγωνισμός ,σκληρός σαν τις φέτες της, καθώς κάθε χωριό και η φέτα του πάει "κάτ' απ' τ' αυλάκι" . Σε πολλά χωριά μάλιστα η ιστορία πάει αντάμα με τα τυροκομεία τους γιατί λόγο αυτών είχαν λόγο ύπαρξης.
Δοκίμασαν και μας πρότειναν τις καλύτερες barrel aged φέτες της Πελοποννήσου και ένα τυρί-έκπληξη, τη σφέλα . Όπως μας γράφει η δημοσιογράφος Νικολέτα Μακρυωνίτου.
Στις αρχές του περασμένου Φλεβάρη ταξίδεψα στο Μέτσοβο και επισκέφτηκα κάποιες από τις λίγες εναπομείνασες ελληνικές βαρελοποιίες. Οι περισσότερες από αυτές έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους την παραγωγή τυροβάρελων από ξύλο οξιάς της κεντρικής Πίνδου. Μου είχαν εξηγήσει τότε ότι το συντριπτικό ποσοστό των βαρελιών τους το στέλνουν στην Πελοπόννησο, εκεί όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες της βαρελίσιας φέτας στη χώρα. Πράγματι, δεν υπάρχει χωριουδάκι, κωμόπολη ή πόλη, ορεινός, πεδινός ή παραθαλάσσιος τόπος στην Πελοπόννησο που να μην παράγει φέτα του βαρελιού. Πολλά μικρά τυροκομεία, αλλά και καλοκουρδισμένες βιομηχανικές μονάδες, τόνοι φρέσκου γάλακτος, υποτυπώδη χειμαδιά, αίγες και πρόβατα, και γκλίτσες και τσοπάνηδες. Μιλάμε κυριολεκτικά για οργασμό παραγωγής βαρελίσιας φέτας. Οι πιο καταφερτζήδες τη φτιάχνουν ακόμα και μόνοι τους στα σπίτια τους, κι αποθεώνεται στις κουζίνες τους, σε καγιανάδες, στις τυρόπιτες, σε πλακόπιτες και τραβηχτές, στους τραχανάδες, με τα λαλάγγια κ.λπ. Οι Πελοποννήσιοι, πολύ περισσότερο από τους Βορειοελλαδίτες, δικαιούνται να χρησιμοποιούν καταχρηστικά τη λέξη «τυρί» για να ορίσουν αποκλειστικά τη φέτα. Στη Σπάρτη αλλά και γενικά στη νότια Πελοπόννησο, σε Μεσσηνία και Λακωνία δηλαδή, η φέτα κάνει μια μικρή υποχώρηση για χάρη της σφέλας, ενός ακόμα τυριού ΠΟΠ, γνωστού και ως «φέτα της φωτιάς».
Σπουδαίας σημασίας για την αναγνώριση της ποιότητας τον προϊόντων του τόπου μας και του τυροκομείο, είναι η διάκριση της φέτα που παράγετε από την μικρή οικογενειακή επιχείρηση Γαλακτοκομικά Καρυάς.
Γαλακτοκομικά Καρυάς Αργολίδας
Αν και στην όψη μάς θύμισε μυζήθρα, τούτη εδώ είναι μια φέτα που δεν της λείπει τίποτα. Μέτρια σκληρή, γλυκόφαγη και με ήπια οξύτητα, με στρογγυλή γεύση, αναζωογονητική και επιθυμητή. Έχει γίνει βούτυρο στο ψωμί μου. Παράγεται στην Καρυά από έναν παλιό μας γνώριμο, ένα τυροκομείο που μας έχει καλομάθει με τις φοβερές, γινωμένες γραβιέρες, τα συννεφένια ανθότυρα και τα παραδοσιακά γιαούρτια με την πέτσα τους, που φτιάχνει κατά βάση με ντόπιο πρόβειο γάλα από τσοπάνηδες της περιοχής του Αρτεμισίου. Ν. Μ.
Πρατήριο Καρυάς στην Αθήνα, Άργος και Καρυά.
- ΤΥΡΟΚΟΜΕΊΟ: ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΚΑΡΥΑΣ ΑΡΓΟΛΊΔΑ. 3ο Km ΚΑΡΥΑΣ -ΑΡΓΟΥΣ. τηλ:6947341141
- ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ: ΤΣΩΚΡΗ 2 ΑΡΓΟΣ. τηλ:2751022461
- Β' ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ: ΜΥΣΙΑΣ 37(Πάρκο Καραολή & Δημητρίου) , ΒΥΡΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ:2130409474
- Γ' ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ: Φορμίωνος 129 , ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ τηλ. 21 11 161818
@:kariagal09@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου