Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΑ

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΥΩΤΩΝ ΄'ΤΟ ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ΄'

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
 ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

(1 έως 3 Αυγούστου 2015)


   Συνεχίζοντας τις επισκέψεις στις Καρυές της Ελλάδας
(Καρυές Λακωνίας,Καρυά Ολύμπου,Φτιώτιδας,Τήνου)
φέτος ο σύλλογος μας θα επισκεφτεί το πανέμορφο ορεινό κεφαλοχώρι Καρυά στο κεντρικό τμήμα της Λευκάδας.
     
Είμαστε φιλοξενούμενοι του εκεί πολιτιστικού συλόγου  ''ΑΠΟΛΛΩΝ'' για να παρακολουθήσουμε τις τριήμερες καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον παραδοσιακό καρυώτικο γάμο (βλέπεπερισσότερα στο διαδίκτυο).
     Η εκδρομή θα ξεκινήσει από το χωριό το Σάββατο πρωί 1 Αυγούστου και η επιστροφή θα γίνει την Δευτέρα 3 Αυγούστου το βράδυ.
      
Εκτος από τις εκδηλώσεις θα γίνει περιήγηση στα αξιοθέατα της Λευκάδας και θα υπάρχει δυνατότητα για κολύμπι στα μαγευτικά ακρογυάλια.

     Η τιμή κατ' άτομο ορίστηκε στα 60 ευρώ και θα περιλαμβάνει το πούλμαν και δύο διανυκτερεύσεις.

      Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην ταμία του συλλόγου Παναγούλα Παναγιωτοπούλου κιν 6944276742-2751075264 και στην γραμματέα Βάλια Ευσταθίου κιν 6940512221-2751075134.



   Χωριάτικος Γάμος (κείμενο από έντυπο του συλλόγου «Απόλλων»)




 
 Ο Απόλλων Καρυάς, από το 1979 μέχρι και σήμερα πραγματοποιεί ανελλιπώς σε ετήσια βάση την τριήμερης διάρκειας εκδήλωση της «Αναπαράστασης του Χωριάτικου Γάμου«, που θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Νομό της Λευκάδας.
Το 1977 την εκδήλωση κινηματογραφεί ο Νέστωρας Μάτσας, ενώ το1980 ο «Χωριάτικος Γάμος» παρουσιάζεται στις «Γιορτές Λόγου και Τέχνης» στη Λευκάδα, εκδήλωση που παρακολουθεί και τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης.
Αντώνης Τζεβελέκης
Ο Αντώνης Τζεβελέκης

  Η πρώτη αναπαράσταση του «Χωριάτικου Γάμου» πραγματοποιείται για πρώτη φορά το1954 στην πλατεία της Καρυάς και παρουσιάζονται με κάθε λεπτομέρεια όλα τα έθιμα του γάμου, από την πρώτη ως την τελευταία μέρα. Σύσσωμο το χωριό συμμετέχει στην κορυφαία αυτή εκδήλωση, η οποία απετέλεσε τη σπίθα για τον προγραμματισμό των «Γιορτών Λόγου και Τέχνης«.
  
Σήμερα, η εκδήλωση πραγματοποιείται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου κάθε έτους και διαρκεί τρείς μέρες, ενώ συμμετέχει η πλειοψηφία των κατοίκων τουΔήμου Καρυάς, μεγάλος αριθμός εθελοντών – κυρίως νέοι άνθρωποι που συνεισφέρουν με μεράκι και φαντασία.
Στιγμιότυπο 2009
Στιγμιότυπο
  Την Πρώτη Ημέρα πραγματοποιείται η σκηνική αναπαράσταση, όπου παρουσιάζονται κατά σειρά όλα τα έθιμα, που προηγούνται του μυστηρίου.
Πρόκειται για μια σειρά προετοιμασιών, που αφορούν την προίκα της νύφης, το σπίτι, τη φορεσιά της και όλα τα απαραίτητα για το Μυστήριο και το Γλέντι: «τα Προξενιά«, «οι Αρραβώνες«, «τοΠλύσιμο των Μαλλιών«, «τα Προζύμια«, «τα Καρφώματα«.
  
Τη Δεύτερη Ημέρα λαμβάνει χώρα τοΜυστήριο και το ΓλέντιΤο Ζευγάρι, ο Παπάς και ο Κουμπάρος, πάνω στα άλογα, συνοδεία μουσικών οργάνων και πλήθους κόσμου, πηγαίνουν σε ένα παραδοσιακό λιθόκτιστο σπίτι, όπου γίνεται η αναπαράσταση του Μυστηρίου, όπως στο Παρελθόν. Μετά το τέλος του μυστηρίου, τα προικιά φορτώνονται στα άλογα και μεταφέρονται στο σπίιτι του Γαμπρού, ενώ την πομπή συνοδεύουν γαμήλια τραγούδια. Ακολουθεί το παραδοσιακό Γλέντι στην Πλατεία του Χωριού.
  
Την Τρίτη Ημέρα ολοκληρώνεται η εκδήλωση με το έθιμο της Πίτας του Γάμου. Πρόκειται για την παρασκευή παραδοσιακής λευκαδίτικης λαδόπιτας, γλύκισμα που φτιάχνεται αποκλειστικά και μόνο στη Λευκάδα σε όλες τις σημαντικές στιγμές της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής. Στο τέλος ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα.

Φωτογραφίες κυρίως από την παρουσία της Καρυάς-Λευκάδος στον ιστό και τον κ.  Θανάση Κατωπόδη.

Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: