Εκτός από τον τουρισμό οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία την αλιεία και την κτηνοτροφία. Το ανάγλυφο του εδάφους, η γειτνίαση με τη θάλασσα, το εύκρατο κλίμα, δίνουν προϊόντα άριστης ποιότητας. Εύχυμα, εύγευστα και υγιεινά. Κορωνίδα αυτών το πορτοκάλι, «Ο χρυσός της Αργολίδας», όπως το ονομάζουν.
Η κατ’ εξοχήν καλλιέργειά του πορτοκαλιού ξεκινά την εποχή του μεσοπολέμου και αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς στην εγχώρια και ξένη αγορά. Με 30.000 – 40.000 τόνους ετησίως. Εκ των οποίων το 1/3 πηγαίνει για χυμοποίηση, ενώ το 50% των αναγκών της Ελληνικής παραγωγής στην επιτραπέζια ποικιλία Μέρλιν καλύπτει ο Νομός. Ποικιλίες που καλλιεργούνται Βαλέντζια, με πολύ χυμό, κατάλληλο για στύψιμο. Σαγκουίνια, με σάρκα χρώμα χρυσό έως κόκκινο, Ρουμπίνι ιδανικό για στύψιμο, σορμπέ, και πολύχρωμα επιδόρπια. Ναβαλίνα χωρίς κουκούτσι και πλούσιο χυμό.
Το πορτοκάλι εκτός από πλούσιο σε βιταμίνη C, για την οποία είναι διάσημο, έχει παρά πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που είναι ασπίδα για την υγεία. Αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων καταναλώνεται σε πολλές μορφές. Φρούτο, χυμός, φρουτοσαλάτες, σε γλυκά, γλυκό κουταλιού, μαρμελάδα, φαγητά, σαλάτες, σάλτσες (βινεγκρέτ πορτοκαλιού κ.ά.).
Τρία πράγματα χαρακτηρίζουν την Αργολίδα. Τα ίχνη του Μυκηναϊκού πολιτισμού, το Ναύπλιο που θυμίζει πάντα άνοιξη και τα οπωροκηπευτικά.
Μανταρίνια, λεμόνια, βερίκοκα, ρόδια, αργίτικο πεπόνι, καρπούζι κ.ά., καλλιεργούνται στον τόπο τούτο. Διάσημα για την νοστιμιά και την ποιότητά τους.
Δημοφιλές το λάδι της Αργολίδας σε όλο τον κόσμο εξαιρετικής ποιότητας με μοναδικό χρώμα και γεύση είναι απόρροια τόσο της εδαφοκλιματικής όσο και της σωστής καλλιέργειας, των ελαιόδεντρων. Γιορτή ελιάς και ελαιόλαδου πραγματοποιείται κάθε Νοέμβρη στο Κρανίδι Ερμιονίδος με σκοπό την επαφή και αναβίωση της πλούσιας αγροτικής παράδοσης που διαθέτει ο τόπος και σχετίζεται με την ελιά.
Πολλά και τα κηπευτικά προϊόντα, ντομάτες, φασόλια, αρακάς, αγγούρια, μαρούλια, μελιτζάνες κ.ά. Ξεχωρίζει ένα προϊόν, η ονομαστή αγκινάρα Ιρίων, με ιδιαίτερη νοστιμιά, γεύση και διατροφική αξία. Παραγόμενο προϊόν στην Αργολίδα και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ιρίων. Παράγεται σε 12.000 στρέμματα το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής παραγωγής. Προς τιμήν της κάθε Μάιο διοργανώνεται η Γιορτή της Αγκινάρας, φεστιβάλ γεύσεων με φαγητά που περιέχουν ως βασικό υλικό την αγκινάρα, σε ποικίλες συνταγές.
Ο αμπελώνας της Αργολίδας λόγω του ήπιου κλίματος χαρακτηρίζεται ιδανικός. Τα ρεύματα αέρος που δέχεται από Βορρά, όσο και οι θαλασσινοί αέρηδες από Νότο, προστατεύουν από τις ασθένειες και συγκρατούν σε χαμηλά επίπεδα, τις θερμοκρασίες, τους καλοκαιρινούς μήνες, επιτρέποντας την φυσιολογική και υγιή ωρίμανση του σταφυλιού.
Εκτός από τον Οίνο Π.Ο.Π. Νεμέας έχει δικαίωμα και στην παραγωγή τοπικού οίνου.
Τοπικός οίνος Αργολίδας.
Σημαντικό μέρος της διατροφής των κατοίκων του Νομού και όχι μόνο, το κρέας. Γευστικό και θρεπτικό από κοπάδια αιγοπροβάτων, που βόσκουν στο όρος Αρτεμίσιο. Αρίστης ποιότητας τα γαλακτοκομικά προϊόντα που η φήμη τους περνά τα σύνορα της εγχώριας αγοράς.
Πικάντικη φέτα, βουτυρωμένη γραβιέρα, αλμυρή κεφαλογραβιέρα, γιαούρτι σε τσανάκες κ.ά. Με σεβασμό στην παράδοση γίνονται τα ζυμαρικά από αγνά προϊόντα. Χυλοπίτες, τραχανάς, γλυκός και ξινός κ.ά.
Η ελεύθερη αλιεία προσφέρει φρέσκα ψάρια για όλα τα βαλάντια όπως σαρδέλα, γαύρο, μαρίδα, τσιπούρα, σαφρίδια, σκουμπριά, μουρμούρια κ.ά. Ενώ στις Ιχθυοκαλλιέργειες τον πρώτο λόγο έχουν το λιθρίνι, η τσιπούρα κ.ά.
Εκτός από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και την ιστορία της Αργολίδας, πόλος έλξης, είναι και η γαστρονομία της. Συνταγές που στηρίζονται στα τοπικά προϊόντα.
Η τοπική γαστρονομία περιλαμβάνει εδέσματα εκλεκτών κρεατικών και μεζέδες χορταρικών, οσπρίων, ψαριών, κηπευτικών κ.ά.
Μαγειρεμένα με αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές, αυτούσιες ή προσαρμοσμένες στο σήμερα. Γευθείτε τις παραδοσιακές συνταγές όπως γίδα βραστή, κόκορα λεμονάτο, γουρνοπούλα ψητή, χοιρινό στη χόβολη, τηγανιά (με κομμάτια κρέατος και ρίγανη) χοιρινό με πρασοσέλινο, κοτόσουπες, πίττες χειροποίητες γεμιστές με εποχιακά λαχανικά, ζυμωτό ψωμί, γεμιστά με ρύζι και κιμά, γκιόσα (ψητό πρόβατο) κοντοσούβλι, ψαρόσουπα, ψάρι ψητό στα κάρβουνα, τυρολάγανο, πουμέκι (γαλόπιττα χωρίς φύλλο), μπριάμ, τουρλού, γλυκά του ταψιού, γλυκά του κουταλιού.
Τα παραδοσιακά προϊόντα προωθούνται από τοπικά εργαστήρια και συνεταιρισμούς φτιαγμένα αποκλειστικά από αγνά υλικά της περιοχής που ξεχωρίζουν για την ταυτότητά τους, στην τοπική και ξένη αγορά.
Δυναμικό παρόν δίνει και ο Συνεταιρισμός Γυναικών Αργολίδας «Κιανών Έργα» που ιδρύθηκε το 2007 με έδρα την Νέα Κιο με όραμα να διατηρηθούν και να προαχθούν οι πανάρχαιες διαδικασίες παραγωγής προϊόντων και να διαδοθούν σε όλο τον κόσμο, τα παραδοσιακά προϊόντα του Νομού. Μαρμελάδες από φρούτα, γλυκά κουταλιού Βύσσινο, κεράσι κ.ά. Χυλόπιττες, χορτόπιττες, τραχανόπιττες, τουρσιά, ψητά λαχανικά, σιρόπια, σπιτικά λικέρ και υποβρύχιο με φρούτα παρασκευάζουν οι γυναίκες του Συνεταιρισμού με πολύ μεράκι και αγάπη για τον τόπο τoυς.
Άρθρο από http://www.gastrotourismos.gr/ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου