Ας δούμε 7 απλούς τρόπους για να κάνουμε ξανά τον καφέ μας τόσο υγιεινό, όσο είναι στην πραγματικότηταα.
Ο καφές από μόνος του είναι γεμάτος με καλά για την υγεία αντιοξειδωτικά, αλλά σπάνια θεωρείται ένα υγιεινό ρόφημα και αυτό οφείλεται κυρίως στους τρόπους που τον προετοιμάζουμε οι περισσότεροι.Κι όμως, μπορούμε να τον κάνουμε ένα υγιεινό ρόφημα.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο καφές από μόνος του δεν έχει θερμίδες, αλλά η ζάχαρη, η κρέμα, η καραμέλα και τα σιρόπια, προσθέτουν αρκετές θερμίδες.
Προσοχή, επίσης και στα συνοδευτικά… κουλουράκια, κρουασανάκια κ.λπ.
Ας δούμε 7 απλούς τρόπους
για να κάνουμε ξανά τον καφέ μας
τόσο υγιεινό, όσο είναι στην πραγματικότητα.
Επιλέξτε βιολογικό καφέ
Οι καλλιέργειες τείνουν να ψεκάζονται με φυτοφάρμακα, οπότε μπορεί να προσλαμβάνετε και άλλα συστατικά μαζί με τον καφέ σας, αν επιλέγετε οτιδήποτε άλλο, εκτός από βιολογικό. Ο βιολογικός καφές παράγεται χωρίς τη βοήθεια των τεχνητών χημικών ουσιών, όπως ορισμένα πρόσθετα ή φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.
Επιλέξτε καφέ νόμιμης πώλησης, για να έχετε και… υγιή συνείδηση
Υπάρχει μια μεγάλη επιχείρηση πίσω από τον καφέ, ο οποίος είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο προϊόν εμπορίου, μετά το πετρέλαιο (σύμφωνα με τα Η.Ε.). Γι’ αυτό το λόγο, στην καλλιέργεια και τη συγκομιδή του, συχνά επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, αλλά και η παράνομη παιδική εργασία. Επιλέξτε λοιπόν καφέ δίκαιου εμπορίου, (fair trade) για να έχετε τη συνείδησή σας ήσυχη.
Παραλείψτε τη ζάχαρη
Παραλείψτε την ή προτιμήστε κάποιο άλλο γλυκαντικό, όπως η βιολογική ζάχαρη καρύδας, η οποία έχει λιγότερα γραμμάρια ζάχαρης (3 γραμμάρια) από τη λευκή ή την καστανή ζάχαρη (4 γραμμάρια). Δε φαίνεται μεγάλη διαφορά, αλλά με την πάροδο του χρόνου, σημαίνει ότι θα μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης κατά 25% με σχεδόν μηδενική προσπάθεια. Η ζάχαρη καρύδας περιέχει φυσικά μέταλλα όπως το χρώμιο που ρυθμίζει το μεταβολισμό του σακχάρου στον οργανισμό μας.
Παραλείψτε τα σιρόπια
Τα περισσότερα σιρόπια παράγονται με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, το οποίο έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας. Περιέχουν επίσης τεχνητά αρώματα και συντηρητικά όπως σορβικό κάλιο ή βενζοϊκό νάτριο. Το σορβικό κάλιο έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει το γενετικό υλικό και μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις που συνδέονται με διάφορες νόσους. Το βενζοϊκό νάτριο μετατρέπεται σε καρκινογόνο βενζόλιο στο σώμα.
Πείτε αντίο στα σιρόπια χωρίς ζάχαρη και στα τεχνητά γλυκαντικά
Εάν σκέφτεστε ότι πράττετε σωστά επειδή χρησιμοποιείτε μόνο σιρόπια χωρίς ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά, τότε μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Όχι μόνο περιέχουν τα συντηρητικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και σουκραλόζη, σακχαρίνη και ασπαρτάμη.
Η σουκραλόζη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το σωματικό βάρος αφού απορροφάται από τα λιποκύτταρα και μειώνει την ευεργετική χλωρίδα του εντέρου κατά 50%, γεγονός που συμβάλλει περαιτέρω στην αύξηση του σωματικού βάρους και σε φλεγμονώδεις ασθένειες.
Η σακχαρίνη είναι ένα παράγωγο του άνθρακα που συνδέεται με δυσκολίες στην αναπνοή, πονοκεφάλους, δερματικά εξανθήματα και διάρροια. Τέλος, η ασπαρτάμη έχει συνδεθεί με έναν τεράστιο αριθμό παθήσεων όπως οι όγκοι στον εγκέφαλο, κατάθλιψη, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, πόνος στις αρθρώσεις, χρόνια κόπωση και πολλά άλλα.
Παραλείψτε τη σαντιγί
Η σαντιγί στον καφέ σας, προσθέτει περίπου 100 θερμίδες σε κάθε ρόφημα. Αυτό σημαίνει επιπλέον 36.500 θερμίδες το χρόνο αν πίνετε έναν καφέ την ημέρα.
Διαλέξτε εναλλακτικές επιλογές γάλακτος αντί για αγελαδινό
Αν πρόκειται να προσθέσετε γάλα στον καφέ σας, είναι καλύτερο να επιλέξετε γάλα από αμύγδαλο.
Το αγελαδινό γάλα δεν είναι τόσο υγιεινό όσο πιστεύουμε ότι είναι.
Παραλείψτε τα γαλατάκια για τον καφέ
Είναι κατασκευασμένα από σιρόπι καλαμποκιού (σχεδόν πάντα γενετικώς τροποποιημένα) και τρανς λιπαρά. Οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να αναφέρουν τα τρανς λιπαρά διότι το μέγεθος της μερίδας είναι μικρό, ωστόσο αν πίνετε περισσότερο από μια μερίδα την ημέρα, τότε αυτά τα λιπαρά γίνονται σαφώς περισσότερα. Επιπλέον, ερευνητές υποστηρίζουν ότι η προσθήκη γάλακτος στον καφέ περιορίζει και τα αντιοξειδωτικά του.
.iatropedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου