Στο Λιοτρίβι για αγουρέλαιο |
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ο «υγρός χρυσός» της μεσογειακής διατροφής, συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης και της ικανότητας εκμάθησης αλλά και στον περιορισμό βλαβών στον εγκέφαλο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.Το ελαιόλαδο σχηματίζεται μέσα στο περισπέρμιο (ψίχα) του καρπού της ελιάς. Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία των ελιών, του βαθμού ωρίμανσής τους,του είδους του εδάφους στο οποίο φύονται τα δέντρα (στα δροσερά εδάφη αν και εμφανίζεται μεγαλύτερη καρποφορία, η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι είναι μικρότερη από ότι στα ξερά), κλπ. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι ο ελαιόκαρπος περιέχει συνήθως 15-25% λάδι, 30-45% νερό και 35-40%, στερεά μέρη του καρπού γνωστά και ως ελαιοπυρήνες ή λιοκόκκια.
#liotribi #exrta_virgin #olive_oil |
Οι αναλογίες της σύνθεσης του καρπού της ελιάς που αναφέρθηκαν αποτελούν τα συνηθισμένα όρια κατά την χρονική περίοδο συλλογής του ώριμου καρπού.
Η ωρίμανση και συλλογή του ελαιοκάρπου αρχίζει στη χώρα μας στα τέλη Οκτωβρίου. Φυσικά στα νοτιότερα και χαμηλότερου υψομέτρου μέρη η ωρίμανση αρχίζει νωρίτερα από ότι στα ψηλότερα και ψυχρότερα.
#έξτραπαρθένοελαιόλαδο #ΓΕΥΣΗ #Θησαυρος #ελαιόλαδο #μανάκι #λαδοελια #oliveooil #extraVirginoil #λιοτρίβι #χωριό #ελληνικά #παραδοσιακά #προϊόντα |
όταν το μεγαλύτερο μέρος του πάρει μια μαυροκοκκινομώβ απόχρωση. Στην Ελλάδα η ωρίμανση συνεχίζεται μέχρι τέλος Ιανουαρίου και η συλλογή σε πολλά μέρη παρατείνεται μέχρι και το Μάιο (παλαιότερα πολλοί ελαιοκαλλιεργητές πίστευαν λανθασμένα ότι όσο περισσότερο μείνει η ελιά πάνω στο δέντρο αυξάνει η απόδοσή της σε λάδι. Αν και είναι αλήθεια ότι το ποσοστό της απόδοσης σε λάδι των υπερώριμων ελιών είναι μεγαλύτερο αυτό δεν οφείλεται σε αύξηση της ποσότητας του λαδιού, αλλά στην απώλεια των φυτικών υγρών (νερού) του καρπού)
Το μυστικό της ψυχρής έκθλιψης ελαιόλαδου.
Όπως μαθαίνουμε από τον κ. Λατσώνα ιδιοκτήτη του Ελαιοτριβείου Στέρνας
Αν η θερμοκρασία στο ζυμάρι στον μαλακτήρα αρχίσει να ξεπερνάει τους 28 βαθμούς και βάζει πλώρη για τους 32 ή 35 οι πολυφαινόλες, αυτά τα διαμαντάκια, πάνε περίπατο... γιατί; Θα σου το εξηγήσω: Οι πολυφαινόλες, που είναι μέσα στη ζύμη, είναι όπως λέμε “υδατοδιαλυτές” και διαλύονται μέσα στο νερό άμα η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 28 βαθμούς. Έτσι, τελικά, φεύγουν από το λάδι μας και ενώνονται με το νερό και τις πετάμε μαζί με τα απόβλητα, τον κατσίγαρο!
Λιοτρίβι 1955, η Mανιατοπούλα να κυνηγάει το μουλάρι γύρω - γύρω στα λιθάρια να κόψουν τις ελιές,να γίνουν χαμούρι για το λάδι -Φώτο Γ. Bουρλίτης. |
To ελαιόλαδο είναι το χρυσάφι στο πιάτο μας. Δεν το χρησιμοποιούμε μόνο για τη νοστιμιά που δίνει στα πιάτα μας αλλά και για τις πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες του. Τα οφέλη του ελαιόλαδου στην υγεία μας ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Στον ιπποκράτειο κώδικα αναφέρονται τουλάχιστον 60 φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιόλαδου.Ο χαρακτηρισμός
της δωροδοκίας ως «λάδωμα» οφείλεται στο γεγονός ότι το λάδι στην παραδοσιακή οικονομία αποτελούσε συναλλακτική μονάδα επί αιώνες.
(ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΌΛΑΔΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΌΡΤΑ ΣΑΣ)
Η ποιοτική κατάταξη του ελαιολάδου:
Παραδοσιακό λιοτριβι στο Κρανίδι που έφυγε. Απ το αρχείο Γ. Μπακουρου. |
Χρώμα: το χρώμα του ελαιολάδου μπορεί να ποικίλει από σκούρο πράσινο μέχρι ανοιχτό πράσινο (χρυσαφί), με πολλές ενδιάμεσες και άλλες αποχρώσεις. Αυτό οφείλεται στις ουσίες που κυριαρχούν στον ελαιόκαρπο από τον οποίο παράγεται το λάδι.
Παχύτητα: η παχύτητα του ελαιολάδου εξαρτάται από την περιοχή που παράγεται, για παράδειγμα το ελαιόλαδο της Κέρκυρας έχει χαμηλή παχύτητα, σε αντίθεση με το ελαιόλαδο της Πελοποννήσου.
Διαύγεια: το ελαιόλαδο που προέρχεται από ώριμο καρπό έχει υψηλή διαύγεια, σε αντίθεση με το ελαιόλαδο που προέρχεται από πρώιμο καρπό.
Οσμή – Γεύση: η οσμή και η γεύση του ελαιολάδου μπορεί να δείξει πολλά για την ποιότητά του. Η ευχάριστη οσμή και γεύση υποδηλώνουν ιδιαίτερα γνωρίσματα και μπορεί να οφείλονται στην περιοχή στην οποία καλλιεργήθηκαν τα ελαιόδεντρα, καθώς και στον τρόπο καλλιέργειάς τους. Η πικρή γεύση φανερώνει ότι ο ελαιόκαρπος μαζεύτηκε πριν ωριμάσει.
Οξύτητα: ο βαθμός οξύτητας του ελαιολάδου υποδηλώνει την περιεκτικότητα του σε ελαϊκό οξύ και εξαρτάται από το στάδιο ωρίμανσης του ελαιοκάρπου, τον τρόπο συγκομιδής του και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ συγκομιδής και παραγωγής ελαιολάδου
Αρκετό υλικό για το άρθρο μας δανειστήκαμε από την σελίδα λιοτρίβι Κουφωλιας |
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
1.ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (ωμό σε σαλάτες με λαχανικά, χόρτα και όσπρια, ωμό πάνω σε βραστά ή ψητά λαχανικά, ψάρια και κρέατα, ωμό πάνω σε ψωμί ή κρίθινα παξιμάδια, σε σάλτσες, σε ελαφρά γλυκίσματα).
2. ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (λαδερά φαγητά κατσαρόλας, τηγάνι, γλυκά του ταψιού, πίτες, μπισκότα, κουλουράκια, συντήρηση για το κρέας, ψάρι, τυρί και άλλα τρόφιμα).
3. ΚΟΙΝΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (τηγάνι, γλυκά του ταψιού, πίτες, μπισκότα, κουλουράκια, στην παρασκευή αρωματικών ελαιολάδων με βότανα και μπαχαρικά).
4. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (Αποφεύγουμε να το τρώμε).
5. ΡΑΦΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ (κυρίως σε γλυκά με βάση τα φύλλα κρούστας-μπακλαβάδες, σαραγλί, μπουρέκια, αναμεμειγμένο με βούτυρο για τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα).
6. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (κυρίως για τηγάνισμα σε πατάτες, ψάρια).
7. ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ (τηγάνισμα σε μεγάλες ποσότητες) .
Πώς πρέπει ν’ αποθηκεύουμε σωστά το ελαιόλαδο μας;
Μακριά από την έκθεση στον ήλιο, σε καθαρό και δροσερό χώρο
σε μέρος προστατευόμενο από τον αέρα (αεροστεγείς συσκευασίες)
ν’ αποφεύγουμε την αποθήκευση του σε σιδερένια βαρέλια. Αντί αυτών να προτιμούμε γυάλινα δοχεία τα οποία να φυλάσσουμε σε σκοτεινό μέρος.
κατά τη μετάγγιση ν’ απομακρύνονται τυχόν στερεά υπολείμματα που μπορεί να έχουν κατακαθίσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου