Το μυστικό του ανθότυρου
Η «ΥΧ» βρέθηκε στην ορεινή Καρυά, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τη διαδικασία τυροκόμησης της γραβιέρας στο τυροκομείο του Θεοδόση Μαυρόγιαννη. Ήταν μια εμπειρία άκρως εποικοδομητική, γεμάτη μυρωδιές, αλλά και εικόνες
Το τυροκομείο είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. «Επί 20 χρόνια δούλευα σε άλλα τυροκομεία, αλλά από το 2008 έχω τον δικό μου χώρο. Δεν έμπλεξα ποτέ με επιδοτήσεις. Κάθε χρόνο φτιάχναμε και κάτι από λίγο και έτσι έχω το κεφάλι μου ήσυχο», μας λέει ο Θ. Μαυρόγιαννης, που τον βρήκαμε να τυροκομεί γραβιέρα, μιας και τώρα είναι η εποχή της. Το τυροκομείο είναι δυναμικότητας 500 κιλών την ημέρα, ενώ την άνοιξη φτάνει τα 700 κιλά. Η τιμή που δίνεται στους κτηνοτρόφους για το γάλα είναι περίπου στο 1 ευρώ.
Η ξενάγησή μας ολοκληρώθηκε με μια συμβουλή για το ανθότυρο: «Αν το τυρί δεν κομπιάζει στον λαιμό, τότε είναι λεβεντιά. Αν πρέπει να πιεις νερό να πάει κάτω, τότε άσ’ το».
Εσπεριδοειδή και κτηνοτροφία στηρίζουν έναν ολόκληρο νομό
Των Ανθής Γεωργίου και Κυριάκου Λάμπρου
Κυριακή πρωί, δύο μέρες μετά από την Πρωτοχρονιά και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, η «ΥΧ» ήταν και πάλι έτοιμη για το νέο της οδοιπορικό. Άλλωστε, οι συναντήσεις μας με τις κατά τόπους κοινωνίες έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε θεσμό και να καθίστανται αναγκαίες.
Έτσι, βρεθήκαμε στον εύφορο κάμπο της Αργολίδας, καθώς και στις κτηνοτροφικές μονάδες που τονώνουν τη δυναμικότητα του νομού. Πρόκειται για έναν τόπο που για αιώνες ζει γενιές και γενιές καλλιεργητών εσπεριδοειδών και κτηνοτρόφων.
Η διαδρομή ήταν πλούσια σε εικόνες, αρώματα και χρώματα, που μαρτυρούν ότι ο αγροτικός και κτηνοτροφικός πληθυσμός του νομού μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να δίνει ζωή και προοπτική στην τοπική κοινωνία.
Όλοι οι παλιοί και νέοι φίλοι μας ήταν εκεί και μας περίμεναν, ανοίγοντας τις πόρτες τους για να μας μιλήσουν και να μοιραστούν μαζί μας τις ανησυχίες τους, αλλά και τα σχέδιά τους.
Στον τόπο, όπου ευδοκιμεί το 50% περίπου της πανελλαδικής δεντροκαλλιέργειας εσπεριδοειδών, με δέντρα που μετρούν έναν αιώνα ζωής, κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου ότι μία επιπλέον υποβάθμισή της θα σημάνει την καταστροφή των παραγωγών της. Κοινή συνισταμένη των παραγωγών και των εκπροσώπων τους, που συναντήσαμε στη Νέα Κίο και την Πυργέλα, είναι ότι το προϊόν χρειάζεται στήριξη, ώστε να αποτελέσει μια ανταγωνιστική δύναμη και το ελληνικό πορτοκάλι να μπορέσει πιο ισχυρό να βρίσκεται στην εγχώρια και ξένη αγορά.
Την ίδια στιγμή, η κτηνοτροφία στην Αργολίδα αποδίδει περίπου 13.000 τόνους γάλα, ενισχύοντας σημαντικά την οικονομία. Στον νομό λειτουργούν πάνω από 30 τυροκομεία. Σε ένα απ’ αυτά, στην ορεινή Καρυά, βρεθήκαμε και εμείς, για να μάθουμε από πρώτο χέρι πώς… πήζουν το τυρί. Και εκεί, όμως, είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση και στήριξη των κτηνοτρόφων με νέες υποδομές, ώστε να αυξηθεί η ποιότητα και να συνεχίσει να αποτελεί κινητήριο μοχλό στις ανάγκες της χώρας.
Οι εικόνες που αποτυπώθηκαν στο μυαλό μας στη Δαλαμανάρα ήταν αμέτρητες. Το ίδιο και οι ήχοι και τα βελάσματα από τα αιγοπρόβατα, που για τους κτηνοτρόφους είναι μέλη της οικογένειάς τους. Μια στάνη, μια κτηνοτροφική μονάδα, είναι σαν ένα χωριό. Όπως είναι φυσικό, οι ρήσεις των παλαιοτέρων αποτελούν μέρος της ζωής τους: «Ο τσοπάνης τη μαύρη μαντίλα δεν τη βγάζει ποτέ», αφού κάποιο θα αρρωστήσει, κάποιο θα πεθάνει, αλλά βέβαια και κάποιο θα γεννηθεί.
Τα βερίκοκα, αλλά και τα κηπευτικά, που προωθούνται στην Αθήνα κυρίως μέσω των λαϊκών αγορών, αποτελούν μεγάλο τομέα για την αγροτική οικονομία του νομού. Στο Δρέπανο ενημερωθήκαμε για τις λεπτομέρειες.
Μέσα σε όλα αυτά, κάθε πλευρά έκανε εμφανές ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ολοκληρωθούν τα αρδευτικά έργα, τα οποία εκτινάσσουν στα ύψη το κόστος παραγωγής σε κάθε τομέα, ώστε επιτέλους να πάψει να είναι «η άνυδρη Αργολίδα», όπως έλεγε και ο Παυσανίας, και να ενισχυθεί το αρδευτικό κανάλι του Ανάβαλου.
Διαβάστε ακόμη στο αφιέρωμα της "Ύπαιθρος Χώρα" για την Αργολίδα:
ΚΑΣΟΑ-ΔΑΝΑΟΣ: Ανταγωνισμός και ρωσικό εμπάργκο προβληματίζουν τους καλλιεργητές
KTHNOTΡΟΦΙΑ: Δέσμιοι της σκληρής δουλειάς για μια καθαρή παραγωγή
Από την Αργολίδα στις λαϊκές της Αττικής
ΕΑΣ Αργολίδας – Ρέα: Προσφορά στον παραγωγό
Στις «Εσπερίδες»
Ανάγκη η στήριξη βιώσιμων καλλιεργειών