Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Ιανουαρίου 2016

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Οδοιπορικό: Η Ύπαιθρος Χώρα στην Καρυά Αργολίδας


Το μυστικό του ανθότυρου


Η «ΥΧ» βρέθηκε στην ορεινή Καρυά, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τη διαδικασία τυροκόμησης της γραβιέρας στο τυροκομείο του Θεοδόση Μαυρόγιαννη. Ήταν μια εμπειρία άκρως εποικοδομητική, γεμάτη μυρωδιές, αλλά και εικόνες

  Το τυροκομείο είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. «Επί 20 χρόνια δούλευα σε άλλα τυροκομεία, αλλά από το 2008 έχω τον δικό μου χώρο. Δεν έμπλεξα ποτέ με επιδοτήσεις. Κάθε χρόνο φτιάχναμε και κάτι από λίγο και έτσι έχω το κεφάλι μου ήσυχο», μας λέει ο Θ. Μαυρόγιαννης, που τον βρήκαμε να τυροκομεί γραβιέρα, μιας και τώρα είναι η εποχή της. Το τυροκομείο είναι δυναμικότητας 500 κιλών την ημέρα, ενώ την άνοιξη φτάνει τα 700 κιλά. Η τιμή που δίνεται στους κτηνοτρόφους για το γάλα είναι περίπου στο 1 ευρώ.

Η ξενάγησή μας ολοκληρώθηκε με μια συμβουλή για το ανθότυρο: «Αν το τυρί δεν κομπιάζει στον λαιμό, τότε είναι λεβεντιά. Αν πρέπει να πιεις νερό να πάει κάτω, τότε άσ’ το».


Εσπεριδοειδή και κτηνοτροφία στηρίζουν έναν ολόκληρο νομό


Των Ανθής Γεωργίου και Κυριάκου Λάμπρου

   Κυριακή πρωί, δύο μέρες μετά από την Πρωτοχρονιά και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, η «ΥΧ» ήταν και πάλι έτοιμη για το νέο της οδοιπορικό. Άλλωστε, οι συναντήσεις μας με τις κατά τόπους κοινωνίες έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε θεσμό και να καθίστανται αναγκαίες.
  Έτσι, βρεθήκαμε στον εύφορο κάμπο της Αργολίδας, καθώς και στις κτηνοτροφικές μονάδες που τονώνουν τη δυναμικότητα του νομού. Πρόκειται για έναν τόπο που για αιώνες ζει γενιές και γενιές καλλιεργητών εσπεριδοειδών και κτηνοτρόφων.
   Η διαδρομή ήταν πλούσια σε εικόνες, αρώματα και χρώματα, που μαρτυρούν ότι ο αγροτικός και κτηνοτροφικός πληθυσμός του νομού μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να δίνει ζωή και προοπτική στην τοπική κοινωνία.
   Όλοι οι παλιοί και νέοι φίλοι μας ήταν εκεί και μας περίμεναν, ανοίγοντας τις πόρτες τους για να μας μιλήσουν και να μοιραστούν μαζί μας τις ανησυχίες τους, αλλά και τα σχέδιά τους.

Στον τόπο, όπου ευδοκιμεί το 50% περίπου της πανελλαδικής δεντροκαλλιέργειας εσπεριδοειδών, με δέντρα που μετρούν έναν αιώνα ζωής, κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου ότι μία επιπλέον υποβάθμισή της θα σημάνει την καταστροφή των παραγωγών της. Κοινή συνισταμένη των παραγωγών και των εκπροσώπων τους, που συναντήσαμε στη Νέα Κίο και την Πυργέλα, είναι ότι το προϊόν χρειάζεται στήριξη, ώστε να αποτελέσει μια ανταγωνιστική δύναμη και το ελληνικό πορτοκάλι να μπορέσει πιο ισχυρό να βρίσκεται στην εγχώρια και ξένη αγορά.

Την ίδια στιγμή, η κτηνοτροφία στην Αργολίδα αποδίδει περίπου 13.000 τόνους γάλα, ενισχύοντας σημαντικά την οικονομία. Στον νομό λειτουργούν πάνω από 30 τυροκομεία. Σε ένα απ’ αυτά, στην ορεινή Καρυά, βρεθήκαμε και εμείς, για να μάθουμε από πρώτο χέρι πώς… πήζουν το τυρί. Και εκεί, όμως, είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση και στήριξη των κτηνοτρόφων με νέες υποδομές, ώστε να αυξηθεί η ποιότητα και να συνεχίσει να αποτελεί κινητήριο μοχλό στις ανάγκες της χώρας.

 

   









 Οι εικόνες που αποτυπώθηκαν στο μυαλό μας στη Δαλαμανάρα ήταν αμέτρητες. Το ίδιο και οι ήχοι και τα βελάσματα από τα αιγοπρόβατα, που για τους κτηνοτρόφους είναι μέλη της οικογένειάς τους. Μια στάνη, μια κτηνοτροφική μονάδα, είναι σαν ένα χωριό. Όπως είναι φυσικό, οι ρήσεις των παλαιοτέρων αποτελούν μέρος της ζωής τους: «Ο τσοπάνης τη μαύρη μαντίλα δεν τη βγάζει ποτέ», αφού κάποιο θα αρρωστήσει, κάποιο θα πεθάνει, αλλά βέβαια και κάποιο θα γεννηθεί.

  Τα βερίκοκα, αλλά και τα κηπευτικά, που προωθούνται στην Αθήνα κυρίως μέσω των λαϊκών αγορών, αποτελούν μεγάλο τομέα για την αγροτική οικονομία του νομού. Στο Δρέπανο ενημερωθήκαμε για τις λεπτομέρειες.
  Μέσα σε όλα αυτά, κάθε πλευρά έκανε εμφανές ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ολοκληρωθούν τα αρδευτικά έργα, τα οποία εκτινάσσουν στα ύψη το κόστος παραγωγής σε κάθε τομέα, ώστε επιτέλους να πάψει να είναι «η άνυδρη Αργολίδα», όπως έλεγε και ο Παυσανίας, και να ενισχυθεί το αρδευτικό κανάλι του Ανάβαλου.

Διαβάστε ακόμη στο αφιέρωμα της "Ύπαιθρος Χώρα" για την Αργολίδα:
ΚΑΣΟΑ-ΔΑΝΑΟΣ: Ανταγωνισμός και ρωσικό εμπάργκο προβληματίζουν τους καλλιεργητές
KTHNOTΡΟΦΙΑ: Δέσμιοι της σκληρής δουλειάς για μια καθαρή παραγωγή
Από την Αργολίδα στις λαϊκές της Αττικής
ΕΑΣ Αργολίδας – Ρέα: Προσφορά στον παραγωγό
 Στις «Εσπερίδες»
Ανάγκη η στήριξη βιώσιμων καλλιεργειών

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Εύγεστα προϊόντα, μοναδικές συνταγές


Εκτός από τον τουρισμό οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία την αλιεία και την κτηνοτροφία. Το ανάγλυφο του εδάφους, η γειτνίαση με τη θάλασσα, το εύκρατο κλίμα, δίνουν προϊόντα άριστης ποιότητας. Εύχυμα, εύγευστα και υγιεινά. Κορωνίδα αυτών το πορτοκάλι, «Ο χρυσός της Αργολίδας», όπως το ονομάζουν.

Η κατ’ εξοχήν καλλιέργειά του πορτοκαλιού ξεκινά την εποχή του μεσοπολέμου και αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς στην εγχώρια και ξένη αγορά. Με 30.000 – 40.000 τόνους ετησίως. Εκ των οποίων το 1/3 πηγαίνει για χυμοποίηση, ενώ το 50% των αναγκών της Ελληνικής παραγωγής στην επιτραπέζια ποικιλία Μέρλιν καλύπτει ο Νομός. Ποικιλίες που καλλιεργούνται Βαλέντζια, με πολύ χυμό, κατάλληλο για στύψιμο. Σαγκουίνια, με σάρκα χρώμα χρυσό έως κόκκινο, Ρουμπίνι ιδανικό για στύψιμο,  σορμπέ, και πολύχρωμα επιδόρπια. Ναβαλίνα χωρίς κουκούτσι και πλούσιο χυμό.


Το πορτοκάλι εκτός από πλούσιο σε βιταμίνη C, για την οποία είναι διάσημο, έχει παρά πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που είναι ασπίδα για την υγεία. Αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων καταναλώνεται σε πολλές μορφές. Φρούτο, χυμός,  φρουτοσαλάτες, σε γλυκά, γλυκό κουταλιού, μαρμελάδα, φαγητά, σαλάτες, σάλτσες (βινεγκρέτ πορτοκαλιού κ.ά.).




Τρία πράγματα χαρακτηρίζουν την Αργολίδα. Τα ίχνη του Μυκηναϊκού πολιτισμού, το Ναύπλιο που θυμίζει πάντα άνοιξη και τα οπωροκηπευτικά.
Μανταρίνια, λεμόνια, βερίκοκα, ρόδια, αργίτικο πεπόνι, καρπούζι κ.ά., καλλιεργούνται στον τόπο τούτο. Διάσημα για την νοστιμιά και την ποιότητά τους.

Δημοφιλές το λάδι της Αργολίδας σε όλο τον κόσμο εξαιρετικής ποιότητας με μοναδικό χρώμα και γεύση είναι απόρροια τόσο της εδαφοκλιματικής όσο και της σωστής καλλιέργειας, των ελαιόδεντρων. Γιορτή ελιάς και ελαιόλαδου πραγματοποιείται κάθε Νοέμβρη στο Κρανίδι Ερμιονίδος με σκοπό την επαφή και αναβίωση της πλούσιας αγροτικής παράδοσης που διαθέτει ο τόπος και σχετίζεται με την ελιά.

Πολλά και τα κηπευτικά προϊόντα, ντομάτες, φασόλια, αρακάς, αγγούρια, μαρούλια, μελιτζάνες κ.ά. Ξεχωρίζει ένα προϊόν, η ονομαστή αγκινάρα Ιρίων, με ιδιαίτερη νοστιμιά, γεύση και διατροφική αξία. Παραγόμενο προϊόν στην Αργολίδα και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ιρίων. Παράγεται σε 12.000 στρέμματα το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής παραγωγής. Προς τιμήν της κάθε Μάιο διοργανώνεται η Γιορτή της Αγκινάρας, φεστιβάλ γεύσεων με φαγητά που περιέχουν ως βασικό υλικό την αγκινάρα,  σε ποικίλες συνταγές.

Ο αμπελώνας της Αργολίδας λόγω του ήπιου κλίματος χαρακτηρίζεται ιδανικός. Τα ρεύματα αέρος που δέχεται από Βορρά, όσο και οι θαλασσινοί αέρηδες από Νότο, προστατεύουν από τις ασθένειες και συγκρατούν σε χαμηλά επίπεδα, τις θερμοκρασίες, τους καλοκαιρινούς μήνες, επιτρέποντας την φυσιολογική και υγιή ωρίμανση του σταφυλιού.

Τα σκήπτρα στην παραγωγή κρατά το Αγιωργίτικο αφού μέρος του αμπελώνα της Αργολίδας ανήκει στην ζώνη της Νεμέας Π.Ο.Π. Άλλες ποικιλίες Αθήρι, Λαγόθρι, Μαλαγούζια, Μοσχοφίλερο, (Μαντίνεια), Ροδίτης, Καμπερνέ Ασπούδες, Καλλινιάτινο Μαυρούδια κ.ά.

Εκτός από τον Οίνο Π.Ο.Π. Νεμέας έχει δικαίωμα και στην παραγωγή τοπικού οίνου.

Τοπικός οίνος Αργολίδας.

Σημαντικό μέρος της διατροφής των κατοίκων του Νομού και όχι μόνο, το κρέας. Γευστικό και θρεπτικό από κοπάδια αιγοπροβάτων, που βόσκουν στο όρος Αρτεμίσιο. Αρίστης ποιότητας τα γαλακτοκομικά προϊόντα που η φήμη τους περνά τα σύνορα της εγχώριας αγοράς.
Πικάντικη φέτα, βουτυρωμένη γραβιέρα, αλμυρή κεφαλογραβιέρα, γιαούρτι σε τσανάκες κ.ά. Με σεβασμό στην παράδοση γίνονται τα ζυμαρικά από αγνά προϊόντα. Χυλοπίτες, τραχανάς, γλυκός  και ξινός κ.ά.

Η ελεύθερη αλιεία προσφέρει φρέσκα ψάρια για όλα τα βαλάντια όπως σαρδέλα, γαύρο, μαρίδα, τσιπούρα, σαφρίδια, σκουμπριά, μουρμούρια κ.ά. Ενώ στις Ιχθυοκαλλιέργειες τον πρώτο λόγο έχουν το λιθρίνι, η τσιπούρα κ.ά.

Εκτός από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και την ιστορία της Αργολίδας, πόλος έλξης, είναι και η γαστρονομία της. Συνταγές που στηρίζονται στα τοπικά προϊόντα.

Η τοπική γαστρονομία περιλαμβάνει εδέσματα εκλεκτών κρεατικών και μεζέδες χορταρικών, οσπρίων, ψαριών, κηπευτικών κ.ά.


Μαγειρεμένα με αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές, αυτούσιες ή προσαρμοσμένες στο σήμερα. Γευθείτε τις παραδοσιακές συνταγές όπως γίδα βραστή, κόκορα λεμονάτο, γουρνοπούλα ψητή, χοιρινό στη χόβολη, τηγανιά (με κομμάτια κρέατος και ρίγανη) χοιρινό με πρασοσέλινο, κοτόσουπες, πίττες χειροποίητες γεμιστές με εποχιακά λαχανικά, ζυμωτό ψωμί, γεμιστά με ρύζι και κιμά, γκιόσα (ψητό πρόβατο) κοντοσούβλι, ψαρόσουπα, ψάρι ψητό στα κάρβουνα, τυρολάγανο, πουμέκι (γαλόπιττα χωρίς φύλλο), μπριάμ, τουρλού, γλυκά του ταψιού, γλυκά του κουταλιού.

Τα παραδοσιακά προϊόντα προωθούνται από τοπικά εργαστήρια και συνεταιρισμούς φτιαγμένα αποκλειστικά από αγνά υλικά της περιοχής που ξεχωρίζουν για την ταυτότητά τους, στην τοπική και ξένη αγορά.

Δυναμικό παρόν δίνει και ο Συνεταιρισμός Γυναικών Αργολίδας «Κιανών Έργα» που ιδρύθηκε το 2007 με έδρα την Νέα Κιο με όραμα να διατηρηθούν και να προαχθούν οι πανάρχαιες διαδικασίες παραγωγής προϊόντων και να διαδοθούν σε όλο τον κόσμο, τα παραδοσιακά προϊόντα του Νομού. Μαρμελάδες από φρούτα, γλυκά κουταλιού Βύσσινο, κεράσι κ.ά. Χυλόπιττες, χορτόπιττες, τραχανόπιττες, τουρσιά, ψητά λαχανικά, σιρόπια, σπιτικά λικέρ και υποβρύχιο με φρούτα παρασκευάζουν οι γυναίκες του Συνεταιρισμού με πολύ μεράκι και αγάπη για τον τόπο τoυς.

Άρθρο από http://www.gastrotourismos.gr/



Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Μαγικές φωτογραφίες: H ομίχλη «φιλάει» το κάστρο του Άργους (εικόνες)

Μαγικές φωτογραφίες: η ομίχλη "φιλάει" το κάστρο του Άργους





Μαγικές φωτογραφίες: η ομίχλη "φιλάει" το κάστρο του Άργους


Μαγικές φωτογραφίες: η ομίχλη "φιλάει" το κάστρο του Άργους


Μαγικές φωτογραφίες: η ομίχλη "φιλάει" το κάστρο του Άργους


Μαγικές φωτογραφίες: η ομίχλη "φιλάει" το κάστρο του Άργους


Μαγικές φωτογραφίες: η ομίχλη "φιλάει" το κάστρο του Άργους


Μαγικές φωτογραφίες: η ομίχλη "φιλάει" το κάστρο του Άργους

Την περασμένη Κυριακή, η ομίχλη τύλιξε στην αγκαλιά της το κάστρο του Άργους χαρίζοντάς του το απαλό «φιλί» της. Ο φακός του Βασίλη Παπαδόπουλου συνέλαβε το υπέροχο στιγμιότυπο που είναι λες και βγήκε από σελίδες παραμυθιού…
Βόρεια από το Άργος, στην κορυφή του ύψους περίπου 300 μέτρων λόφου της Λάρισας, στο ψηλότερο σημείο της Πελοποννησιακής πόλης, στέκει από τους προϊστορικούς χρόνους ένα κάστρο. Στον γειτονικό λόφο της Ασπίδας δέσποζε στην αρχαιότητα ένα ακόμα κάστρο, το οποίο δεν διασώζεται. Τα δύο οχυρά συνδέονταν με τείχη και προστάτευαν την πόλη από επιδρομές.


Η ονομασία του κάστρου, όπως και εκείνη αρκετών πόλεων και μνημείων στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζεται ότι είναι πελασγική, καθώς οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν οι Πελασγοί. Λέγεται κάστρο του Άργους (από την πόλη που προστάτευε) ή κάστρο της Λάρισας (από τον λόφο όπου βρίσκεται). Στα πελασγικά, Άργος σημαίνει κάμπος και Λάρισα σημαίνει ακρόπολη.


Στο πέρασμα των αιώνων, το επιβλητικό κάστρο ανανεώθηκε και επεκτάθηκε αρκετές φορές, από τους διάφορους κατακτητές της περιοχής. Είναι εμφανή μεσαιωνικά κτίσματα και παρεμβάσεις από Φράγκους, Ενετούς και Οθωμανούς. Το κατοίκησαν ευγενείς και Δούκες, ενώ στα χρόνια της επανάστασης του ’21 το κατέλαβε ο Δημήτριος Υψηλάντης.


Από το 1922 αποτελεί διατηρητέο μνημείο, ενώ σήμερα, παραμένει ένα επιβλητικό χτίσμα, τουλάχιστον από μακριά, κοσμώντας τον ορίζοντα της πόλης του Άργους. Όταν η φύση έχει κέφια, όπως την Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, ο χορός των φαινομένων με το κάστρο δίνει φωτογραφίες όπως αυτές του άρθρου μας, τις οποίες απαθανάτισε ο Βασίλης Παπαδόπουλος για το πρακτορείο Eurokinissi.gr.




Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...