Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Ανακαλύπτοντας τον πλούτο της Πελοποννήσου.(Δραστηριότητες στην ύπαιθρο)

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακαλύπτοντας τον πλούτο της Πελοποννήσου.(Δραστηριότητες στην ύπαιθρο)

Από εργασία της Μαρίας Χαλβατζή

Μία προβολή της Πελοποννήσου μέσα από ένα πλέγμα δραστηριοτήτων, γαστρονομικών απολαύσεων, παρατήρησης του τοπίου και πολιτιστικών στάσεων.

Δραστηριότητες στην ύπαιθρο:
Βγαίνοντας με το σκάφος από τον Αργολικό κόλπο ανοίγεται μπροστά σας το Μυρτώο πέλαγος και η εντυπωσιακή ακτογραμμή της ανατολικής Πελοποννήσου. Η ιστιοπλοΐα εδώ, δίπλα σε αρχαία λιμάνια και ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας τοποθεσίες, αποκτά μια διάσταση μυθική και θυμίζει τα ταξίδια των αρχαίων καραβιών που μετέφεραν πολιτισμό ανάμεσα στις στεριές.
Βυθισμένη Πόλη Αρχαίου Ασωπού, Πλύτρα Λακωνίας

Στο χωριό Πλύτρα, όλοι έρχονται για κολύμπι και ηλιοθεραπεία στη ωραίες αμμουδιές του. Εσείς ελάτε για να δείτε από κοντά και κάτι ακόμη: τα λείψανα μιας βυθισμένης αρχαίας πόλης! Θα βρείτε εύκολα τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη στην ακτή, τους κίονες και τα ίχνη των σπιτιών. Για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, βουτήξτε στα ρηχά νερά με τη μάσκα σας, για να δείτε τα υπόλοιπα σπίτια στο βυθό.

Η περιοχή της Λαγκάδας βρίσκεται κοντά στη Σπάρτη και στην αρχαιότητα εδώ βρισκόταν ο Καιάδας. Σήμερα είναι πιο γνωστή ως εξαιρετικός προορισμός για αναρρίχηση και sport climbing, με το όνομα Αναρριχητικό πάρκο Λαγκάδας. Ελάτε οδικώς από Σπάρτη μέσω Τρύπης και σε 16 χλμ. φτάσατε στο χώρο στάθμευσης του Αναρριχητικού Πάρκου. Καλύτερη εποχή για να έρθετε θεωρείται το διάστημα από τα μέσα Μαΐου ως τα μέσα Οκτωβρίου. Θα βρείτε περισσότερες από 60 διαδρομές αθλητικού χαρακτήρα σε πεδία με εξαιρετικής ποιότητας ασβεστόλιθο. Έχετε να διαλέξετε διαδρομές σε 4 κύρια πεδία – Αλώνι, Πετσάνες, Τουρλίτσα, Στάνη.
Περνώντας το 1600 μέτρων πλάτους στενό του ακρωτηρίου Ακρίτας νότια της Κορώνης φτάνετε στη βραχονησίδα Βενέτικο. Έχει έκταση 1.200 στρεμμάτων. Δίπλα από τον φάρο υπάρχουν τα ερείπια ενός πέτρινου κτίσματος και ενός μικρού ξωκλησιού και στη βορειοανατολική πλευρά, υπάρχει ένας φυσικός όρμος που χρησιμοποιούν για καταφύγιο οι ψαράδες.
Είναι αλήθεια δύσκολο να το αποδεχθείς: βουτιά στο κενό στον Ισθμό; Κι όμως όσοι το έκαναν, λένε πως ήταν εμπειρία ζωής. Η πλατφόρμα βρίσκεται στο κάτω μέρος της τουριστικής γέφυρας της Κορίνθου, σε ύψος 80 μέτρων από την επιφάνεια του νερού και πολλοί λένε ότι είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για Bungee jumping στον κόσμο. Καθώς πέφτεις, αισθάνεσαι την αντίσταση του αέρα στο πρόσωπο, βλέπεις το νερό να πλησιάζει, νοιώθεις απλά ότι έκανες μια τρέλα. Στο τέλος βέβαια γελάς και σκέφτεσαι «πότε θα ξαναβουτήξω»!
Στην νότια άκρη της χερσονήσου του Μαλέα, και πάνω από το ακρωτήριο Ζόμπολο (ή Σπίθα) υπάρχει ένας εντυπωσιακός πελώριος ασβεστόλιθος με κάθετες ανάγλυφες ορθοπλαγιές. Έμπειροι αναρριχητές προχώρησαν σε διάνοιξη αναρριχητικών διαδρομών στα βράχια του Ζόμπολου, δημιουργώντας μια νέα και εναλλακτική διάσταση για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Καβομαλιά. Αν κάνετε αναρρίχηση (ακόμη και με λίγη εμπειρία) αξίζει να γνωρίσετε το πεδίο από κοντά.
Οι ακτές της Επιδαύρου ξετυλίγονται σαν μια πράσινη δαντέλα στο Σαρωνικό. Το παράκτιο πανόραμα είναι συγκλονιστικό από ψιλά και προσφέρεται στους τολμηρούς, σε όσους πετούν με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Μην το χάσετε με τίποτε! Τα βουνά πάνω από τον όρμο της αρχαίας Επιδαύρου έχουν πρώτης τάξεως θέσεις για πτήσεις πάνω από τις ακτές και βρίσκονται πολύ κοντά στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου. Έχουν δε περίφημα θερμικά ρεύματα αέρα, τα οποία είναι ιδανικά για καλές και ασφαλείς πτήσεις.


Η γνωριμία με τα μαγευτικά τοπία της Νέδας είναι μια μυθική εμπειρία. Η είσοδος στην παραποτάμια πεζοπορία μπορεί να γίνει από διάφορες τοποθεσίες στην κοιλάδα του ποταμού. Εξαρτάται πάντα από το πόσο θέλετε να περπατήσετε: μπορείτε να κατέβετε στο ποτάμι ψηλά, κοντά στο χωριό Κούβελα και να κάνετε μια μεγάλη, ολοήμερη διάσχιση ή μπορείτε να κατέβετε στη Νέδα κάτω από το χωριό Φιγαλεία και να δείτε τα ωραιότερα τοπία της κοιλάδας κοντά στο Στόμιο.
Ίσως είναι το κορυφαίο trekking της Πελοποννήσου!


Η διάσχιση του φαραγγιού στο Ρίντομο μέσα σε επιβλητικά φυσικά τοπία και η ανακάλυψη των παλιών καλντεριμιών, πηγαδιών και γεφυριών θεωρούνται μυθικές εμπειρίες από όλους τους συνεπείς πεζοπόρους.
Αν δεν έχετε ανέβει στην κορφή του Ταΰγετου – τον Προφήτη Ηλία – να το κάνετε την ιδανικότερη εποχή: το διήμερο 19-20 Ιουλίου στη γιορτή της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία που φιλοξενεί ένα πανάρχαιο ιστορικό πανηγύρι με πολλούς φίλους του βουνού, όχι φυσικά μόνο ορειβάτες.
Οι βυθοί του Καβομαλιά είναι απλά συνταρακτικοί και γεμάτοι ζωή. Αν θέλετε να κάνετε μια εντυπωσιακή και εύκολη βουτιά κατηφορίστε προς το απολιθωμένο δάσος κάτω από την Αγία Μαρίνα, βάλτε τον καταδυτικό σας εξοπλισμό και κολυμπήστε περίπου 200 μέτρα νοτιοδυτικά. Πάνω στην καθαρή άμμο του βυθού θα δείτε ένα ολόκληρο άθικτο (!) τούρκικο μότορσιπ! Είναι το «Kaptan Ismail Hakki» που βυθίστηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1978. Όταν βυθίστηκε μετέφερε σιδηρομετάλλευμα. Το μήκους 30 μέτρων πλοίο είναι γερμένο αριστερά στον αμμώδη πυθμένα στα 12 μέτρα ενώ το ρηχότερο κομμάτι απέχει μόλις 3-4 μέτρα από την επιφάνεια. Βουτήξτε πολλές φορές δίπλα στην κουπαστή, στην στρογγυλή πρύμνη με την σκεπασμένη από φύκια προπέλα, στις ψηλές του αντένες. Η εικόνα του θηριώδους σκάφους πάνω στην λευκή άσπιλη άμμο είναι μυθική, αξέχαστη…
Το μονοπάτι από το χωριό Βελανίδια που βρίσκεται κτισμένο στις πλαγιές του όρους Κριθίνα, ως τον φάρο του Κάβο Μαλιά είναι ένα από τα καλύτερα της Πελοποννήσου. Στην πορεία θα δείτε και τη σήμανση του εθνικού μονοπατιού 33 με κόκκινο και άσπρο χρώμα. Η διαδρομή ξεκινά λίγο έξω από το γραφικότατο χωριό Βελανίδια, κοντά στα εκκλησάκια του Αγίου Θωμά και του Αγίου Μύρωνα και θα πρέπει να υπολογίσετε περίπου 3 ώρες για να φτάσετε στο φάρο.
Η Σαπιέντζα βρίσκεται πολύ κοντά στη Μεθώνη απ’ όπου μπορείτε να φτάσετε με μικρά καΐκια που εκτελούν δρομολόγια. Γιατί να έρθετε ως εδώ; Ένας βασικός λόγος είναι για να κάνετε καταδύσεις. Οι βυθοί γύρω από το καταπράσινο νησί είναι περίφημοι, ολοζώντανοι, με απίθανα διαυγή νερά και γεμάτοι ψάρια κάθε λογής. Όμως το αληθινά ξεχωριστό στο βυθό της Σαπιέντζας είναι τα πάμπολλα ναυάγια. Κατευθυνθείτε στο βορινότερο ακρωτήριο της Σαπιέντζας που λέγεται Καρσή. Εκεί στα βόρεια, ακριβώς απέναντι από τη Μεθώνη, πάνω στα σμαραγδένια βράχια τυλιγμένες στα φύκια, βρίσκονται τέσσερις ρωμαϊκές σαρκοφάγοι από ναυάγιο του 2ου-3ου μ.Χ αιώνα, φτιαγμένες από τιτανιούχο λίθο από την πόλη Άσο της Τρωάδας. Θα δείτε τα πολύχρωμα ψάρια να πηγαινοέρχονται μέσα τους και τα μαλακά χνουδωτά φύκια να τις χαϊδεύουν απλά σε ένα θέαμα μοναδικό.

Όταν ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης καλέστηκε να εκφράσει την γνώμη του για την Πελοπόννησο, απάντησε κρατώντας ένα ρόδι: «Όπως είναι τα σπυριά του ροδιού αμέτρητα τόσες είναι και οι ομορφιές της Πελοποννήσου!»



Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: