Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Νοεμβρίου 2019

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Το μυστικό του έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Στο Λιοτρίβι για αγουρέλαιο
 Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ο «υγρός χρυσός» της μεσογειακής διατροφής, συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης και της ικανότητας εκμάθησης αλλά και στον περιορισμό βλαβών στον εγκέφαλο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
 Το ελαιόλαδο σχηματίζεται μέσα στο περισπέρμιο (ψίχα) του καρπού της ελιάς. Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία των ελιών, του βαθμού ωρίμανσής τους,του είδους του εδάφους στο οποίο φύονται τα δέντρα (στα δροσερά εδάφη αν και εμφανίζεται μεγαλύτερη καρποφορία, η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι είναι μικρότερη από ότι στα ξερά), κλπ. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι ο ελαιόκαρπος περιέχει συνήθως 15-25% λάδι, 30-45% νερό και 35-40%, στερεά μέρη του καρπού γνωστά και ως ελαιοπυρήνες ή λιοκόκκια.
#liotribi #exrta_virgin #olive_oil





Οι αναλογίες της σύνθεσης του καρπού της ελιάς που αναφέρθηκαν αποτελούν τα συνηθισμένα όρια κατά την χρονική περίοδο συλλογής του ώριμου καρπού.
Η ωρίμανση και συλλογή του ελαιοκάρπου αρχίζει στη χώρα μας στα τέλη Οκτωβρίου. Φυσικά στα νοτιότερα και χαμηλότερου υψομέτρου μέρη η ωρίμανση αρχίζει νωρίτερα από ότι στα ψηλότερα και ψυχρότερα.

#έξτραπαρθένοελαιόλαδο #ΓΕΥΣΗ #Θησαυρος
 #ελαιόλαδο #μανάκι #λαδοελια
  #oliveooil #extraVirginoil #λιοτρίβι
 #χωριό #ελληνικά #παραδοσιακά #προϊόντα
                                                                             Ο ελαιόκαρπος είναι έτοιμος για συλλογή,
 όταν το μεγαλύτερο μέρος του πάρει μια μαυροκοκκινομώβ απόχρωση. Στην Ελλάδα η ωρίμανση συνεχίζεται μέχρι τέλος Ιανουαρίου και η συλλογή σε πολλά μέρη παρατείνεται μέχρι και το Μάιο (παλαιότερα πολλοί ελαιοκαλλιεργητές πίστευαν λανθασμένα ότι όσο περισσότερο μείνει η ελιά πάνω στο δέντρο αυξάνει η απόδοσή της σε λάδι. Αν και είναι αλήθεια ότι το ποσοστό της απόδοσης σε λάδι των υπερώριμων ελιών είναι μεγαλύτερο αυτό δεν οφείλεται σε αύξηση της ποσότητας του λαδιού, αλλά στην απώλεια των φυτικών υγρών (νερού) του καρπού)

Το μυστικό της ψυχρής έκθλιψης ελαιόλαδου.
Όπως μαθαίνουμε από τον κ. Λατσώνα ιδιοκτήτη του Ελαιοτριβείου Στέρνας
Αν η θερμοκρασία στο ζυμάρι στον μαλακτήρα αρχίσει να ξεπερνάει τους 28 βαθμούς και βάζει πλώρη για τους 32 ή 35 οι πολυφαινόλες, αυτά τα διαμαντάκια, πάνε περίπατο... γιατί; Θα σου το εξηγήσω: Οι πολυφαινόλες, που είναι μέσα στη ζύμη, είναι όπως λέμε “υδατοδιαλυτές” και διαλύονται μέσα στο νερό άμα η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 28 βαθμούς. Έτσι, τελικά, φεύγουν από το λάδι μας και ενώνονται με το νερό και τις πετάμε μαζί με τα απόβλητα, τον κατσίγαρο!

Λιοτρίβι 1955, η Mανιατοπούλα να κυνηγάει το μουλάρι γύρω - γύρω
στα λιθάρια να κόψουν τις ελιές,να γίνουν χαμούρι για το λάδι
 -Φώτο Γ. Bουρλίτης.

To ελαιόλαδο είναι το χρυσάφι στο πιάτο μας. Δεν το χρησιμοποιούμε μόνο για τη νοστιμιά που δίνει στα πιάτα μας αλλά και για τις πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες του. Τα οφέλη του ελαιόλαδου στην υγεία μας ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Στον ιπποκράτειο κώδικα αναφέρονται τουλάχιστον 60 φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιόλαδου.Ο χαρακτηρισμός
της δωροδοκίας ως «λάδωμα» οφείλεται στο γεγονός ότι το λάδι στην παραδοσιακή οικονομία αποτελούσε συναλλακτική μονάδα επί αιώνες.

(ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΌΛΑΔΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΌΡΤΑ ΣΑΣ)

Η ποιοτική κατάταξη του ελαιολάδου:
Παραδοσιακό λιοτριβι στο Κρανίδι που έφυγε.
Απ το αρχείο Γ. Μπακουρου.

Χρώμα: το χρώμα του ελαιολάδου μπορεί να ποικίλει από σκούρο πράσινο μέχρι ανοιχτό πράσινο (χρυσαφί), με πολλές ενδιάμεσες και άλλες αποχρώσεις. Αυτό οφείλεται στις ουσίες που κυριαρχούν στον ελαιόκαρπο από τον οποίο παράγεται το λάδι.
Παχύτητα: η παχύτητα του ελαιολάδου εξαρτάται από την περιοχή που παράγεται, για παράδειγμα το ελαιόλαδο της Κέρκυρας έχει χαμηλή παχύτητα, σε αντίθεση με το ελαιόλαδο της Πελοποννήσου.
Διαύγεια: το ελαιόλαδο που προέρχεται από ώριμο καρπό έχει υψηλή διαύγεια, σε αντίθεση με το ελαιόλαδο που προέρχεται από πρώιμο καρπό.
Οσμή – Γεύση: η οσμή και η γεύση του ελαιολάδου μπορεί να δείξει πολλά για την ποιότητά του. Η ευχάριστη οσμή και γεύση υποδηλώνουν ιδιαίτερα γνωρίσματα και μπορεί να οφείλονται στην περιοχή στην οποία καλλιεργήθηκαν τα ελαιόδεντρα, καθώς και στον τρόπο καλλιέργειάς τους. Η πικρή γεύση φανερώνει ότι ο ελαιόκαρπος μαζεύτηκε πριν ωριμάσει.
Οξύτητα: ο βαθμός οξύτητας του ελαιολάδου υποδηλώνει την περιεκτικότητα του σε ελαϊκό οξύ και εξαρτάται από το στάδιο ωρίμανσης του ελαιοκάρπου, τον τρόπο συγκομιδής του και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ συγκομιδής και παραγωγής ελαιολάδου

Αρκετό υλικό για το άρθρο μας δανειστήκαμε
 από την σελίδα λιοτρίβι Κουφωλιας
Θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε κάθε τύπο ή /και κάθε κατηγορία ελαιολάδου, γιατί όλα τα λάδια ΔΕΝ είναι ίδια! Η επιτυχία της συνταγής μας εξαρτάται κυρίως από την γνώση μας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

1.ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (ωμό σε σαλάτες με λαχανικά, χόρτα και όσπρια, ωμό πάνω σε βραστά ή ψητά λαχανικά, ψάρια και κρέατα, ωμό πάνω σε ψωμί ή κρίθινα παξιμάδια, σε σάλτσες, σε ελαφρά γλυκίσματα).
2. ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (λαδερά φαγητά κατσαρόλας, τηγάνι, γλυκά του ταψιού, πίτες, μπισκότα, κουλουράκια, συντήρηση για το κρέας, ψάρι, τυρί και άλλα τρόφιμα).
3. ΚΟΙΝΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (τηγάνι, γλυκά του ταψιού, πίτες, μπισκότα, κουλουράκια, στην παρασκευή αρωματικών ελαιολάδων με βότανα και μπαχαρικά).
4. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (Αποφεύγουμε να το τρώμε).
5. ΡΑΦΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ (κυρίως σε γλυκά με βάση τα φύλλα κρούστας-μπακλαβάδες, σαραγλί, μπουρέκια, αναμεμειγμένο με βούτυρο για τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα).
6. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (κυρίως για τηγάνισμα σε πατάτες, ψάρια).
7. ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ (τηγάνισμα σε μεγάλες ποσότητες) .

Πώς πρέπει ν’ αποθηκεύουμε σωστά το ελαιόλαδο μας;

Μακριά από την έκθεση στον ήλιο, σε καθαρό και δροσερό χώρο
σε μέρος προστατευόμενο από τον αέρα (αεροστεγείς συσκευασίες)
ν’ αποφεύγουμε την αποθήκευση του σε σιδερένια βαρέλια. Αντί αυτών να προτιμούμε γυάλινα δοχεία τα οποία να φυλάσσουμε σε σκοτεινό μέρος.
κατά τη μετάγγιση ν’ απομακρύνονται τυχόν στερεά υπολείμματα που μπορεί να έχουν κατακαθίσει.



Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Μαύρος Καβαλάρης

Το 1953, η βασίλισσα της Ελλάδος Φρειδερίκη επισκέφθηκε έναν σημαντικό ασθενή στη φτωχική του ενοικιαζόμενη κατοικία στην Αθήνα. Εισερχόμενη στο δωμάτιο του ασθενούς, η βασίλισσα αντίκρυσε έναν ξερακιανό, μαυριδερό ηλικιωμένο, με το χαρακτηριστικό του μουστάκι, ταλαιπωρημένο από τη φυματίωση και τις κακουχίες, να είναι ξαπλωμένος πάνω σε ένα ... ράντζο εκστρατείας! Ουδεμία πολυτέλεια υπήρχε στο σπίτι!

«Νίκο, γιατί το κάνεις αυτό;» ρώτησε η Φρειδερίκη, για να λάβει την απάντηση από τον συγκινημένο 69χρονο «Μεγαλειοτάτη, το ράντζο αυτό το έχω από τον στρατό, δεν το αποχωρίζομαι».

Απέναντι της εκείνη τη μέρα, η Φρειδερίκη δεν είχε κάποιον τυχαίο. Είχε τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος, τον θρυλικό «Μαύρο Καβαλάρη», τον πρώην διοικητή του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, τον Στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα! Τον άνθρωπο, που οι Τούρκοι, όταν κατέλαβαν τη Σμύρνη, τον αναζητούσαν εναγωνίως αλλά μάταια ανάμεσα στους αιχμαλώτους, ρωτώντας αν κάποιος είχε δει τον «Καρά-πιπέρ (μαύρο πιπέρι)», όπως τον αποκαλούσαν εξαιτίας της μαυριδερής του επιδερμίδας. Γιατί, ναι η Σμύρνη ήταν το πολύτιμο τρόπαιο αλλά και ο Πλαστήρας ως αιχμάλωτος θα ήταν τεράστιο επίτευγμα.

Προς το τέλος της ζωής του, ο Νικόλαος Πλαστήρας, που διετέλεσε 3 φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδος, που γέμισε το σώμα του με τραύματα πολεμώντας στον Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους, όπου διακρίθηκε στην πολύνεκρη μάχη του Λαχανά, στον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην εκστρατεία στην Ουκρανία, στη Μικρασιατική Εκστρατεία και πρωταγωνίστησε σε επαναστατικά κινήματα και απόπειρες πραξικοπήματος, δεν είχε ακίνητη περιουσία παρά μόνο 216 δραχμές και 10 δολάρια, τα οποία άφησε κληρονομιά στη Μικρασιάτισσα προσφυγοπούλα ψυχοκόρη του. Αυτά και την προφορική εντολή ... «Όλα για την Ελλάδα!». (Ανατριχιάζεις και μόνο που το γράφεις). Τον μισθό του τον πρόσφερε σε άπορους και ορφανά. Από τα διάφορα μέτωπα στα οποία πολέμησε είχε υιοθετήσει συνολικά 7 ορφανά Ελληνόπουλα.

Πολιτικά, βέβαια, δεν διακρινόταν για τη διορατικότητα του. Αυτό αποδείχθηκε από την στάση του κατά την περίοδο 1933-1941. Υπήρξε περισσότερο στρατιωτικός παρά πολιτικός. Αψύς χωρίς διάθεση διπλωματικότητας στους λόγους του. Η φράση του «Κάθισε κάτω, ζαγάρι!» προς τον Γιώργο Σιάντο του Κ.Κ.Ε., κατά τη διάρκεια συζητήσεων τους στα Δεκεμβριανά, όπου ο Πλαστήρας αμφισβήτησε ανοικτά την προσφορά των ανταρτών του ΕΛΑΣ στην Εθνική Αντίσταση και στην απελευθέρωση κάνοντας λόγο για «ξεπάστρεμα όλων των δεξιών» και «κάψιμο χωριών» έχει μείνει παροιμιώδης. Αντίστοιχου ύφους ήταν και η απάντηση του σε εκπροσώπους του ΕΔΕΣ όταν του μίλησαν για την Εθνική Αντίσταση.

Κάποτε, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, ο φίλος του Γιάννης Μοάτσος, θεωρώντας απρεπές ο Πρωθυπουργός της χώρας να μη διαθέτει δικό του σπίτι, απευθύνθηκε στο διοικητή μιας τράπεζας για να εξασφαλίσουν στον Πλαστήρα δάνειο για την αγορά κατοικίας. Ο διοικητής απόρησε λέγοντας «Τι; Δεν έχει σπίτι ο κύριος Πρωθυπουργός; Βεβαίως και θα του δώσουμε ό,τι δάνειο θέλει και μάλιστα με τους καλύτερους όρους!».

Ο Μοάτσος ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα στον Πλαστήρα, ο οποίος πήρε στα χέρια του τα τραπεζικά έντυπα και τα έσχισε λέγοντας «Άντε ρε Γιάννη, με τι μούτρα θα βγω στο δρόμο, αν μαθευτεί πως εγώ πήρα δάνειο για σπίτι;».

Αντίστοιχα, όταν θεώρησε πως ο άνεργος αδερφός του ευνοήθηκε λόγω της συγγένειας τους και προσελήφθη στο εργοστάσιο της ζυθοποιίας «ΦΙΞ», του απαγόρευσε να δεχτεί τη θέση, λέγοντας του «Αν έχεις ανάγκη, κάτσε εδώ να μοιραζόμαστε το φαγητό μου!».

Την ίδια στάση διατήρησε και όταν του πρότειναν να του βάλουν τηλέφωνο, δεν ήταν απλή υπόθεση εκείνη την εποχή, στο σπίτι που νοίκιαζε στο Μετς «Μα τι λέτε; Η Ελλάδα πένεται κι εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο;»!

Ο Πλαστήρας απεβίωσε στις 26 Ιουλίου του 1953, χωρίς να υπάρχουν καν χρήματα για το νεκρικό του κοστούμι, το οποίο τελικά το αγόρασε ο φίλος του Διονύσιος Καρρέρ.

Ο ιατρός που υπέγραψε το πιστοποιητικό θανάτου του Πλαστήρα, μέτρησε στο ταλαιπωρημένο κορμί του: 27 σπαθιές και 9 σημάδια από βλήματα ...

Η σύγκριση με ανθρώπους που εισέρχονται στην πολιτική σκηνή μιας χρεοκοπημένης χώρας πάμφτωχοι και στην πορεία αποκτούν τεράστιες περιουσίες είναι αναπόφευκτη ...

Στη φωτογραφία ο "Μαύρος Καβαλάρης" με άνδρες του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων "Σεϊτάν Ασκέρ (Στρατός του Διαβόλου)", όπως τους αποκαλούσαν οι Τούρκοι. Όπως έχει επισημάνει ο φίλος Nikos Gavrilakis τα άλογα ήταν λάφυρα από τους Τούρκους όπως και τα όπλα των εν λόγω Ευζώνων, οι οποίοι είναι οπλισμένοι με αραβίδες Mannlicher- που δεν είχαν οι Εύζωνες πλην των έφιππων τμημάτων του 5/42.

Ο Γιώργος Θεοτοκάς θα γράψει το 1965: «Στο πεδίο των ανθρώπινων σχέσεων ύστερα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μόνο δύο δημόσιοι άνδρες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα θερμό ρεύμα συναισθηματικής επαφής με τις μάζες, ο Παπανδρέου τώρα και ο Πλαστήρας άλλοτε.».

Ιωάννης Γ Σταματίου

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Χωριό Παραγωγών και καταναλωτών του Βύρωνα

 Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, στο πάρκο της Καραολή & Δημητρίου απέναντι από το Δημαρχείο, θα διεξαχθεί η κοινωνική δράση “Χωριό Παραγωγών και καταναλωτών”, που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Καταναλωτών Βύρωνα - ”Η Αλληλεγγύη” με ώρες λειτουργίας 08:00 – 15:00.
‘Oλα τα προϊόντα θα διατίθενται συσκευασμένα και οι πληρωμές θα γίνονται επί τόπου στον τόπο της διάθεσης στους ίδιους τους παραγωγούς.

(ΤΙΜΟΚΑΤΆΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΌΡΤΑ ΣΑΣ)

Δεν ξεχνάμε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα! Ενισχύουμε την προσπάθεια αλληλεγγύης με συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας (λάδι, καφέ, ζάχαρη κλπ.) και είδη υγιεινής καθώς και φάρμακα – όχι ληγμένα.Το Δίκτυο συμμετέχει στο Χωριό Παραγωγών, στο πάρκο Καραολή & Δημητρίου, από τις 9 το πρωί, ανταλλάσσοντας βιβλία ή τις περίφημες πίτες μας με ελαιόλαδο.Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας για τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται βοήθεια και συμπαράσταση.
Οι κάτοικοι της περιοχής που θα προσέλθουν να προσφέρουν τρόφιμα θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να αποκομίσουν τη γνώση και την εμπειρία με ποιον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν και να στηρίξουν το έργο που επιτελείται, που αφορά όλους μας.
Κάθε προσφορά σας σε τρόφιμα είναι πολύτιμη!!!

Παράλληλα στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, οι Δομές Βασικών Αγαθών «Κοινωνικό Παντοπωλείο» & «Παροχή Συσσιτίου» του Δήμου Βύρωνα σε συνεργασία με την κοινωνική κουζίνα "Ο Άλλος Άνθρωπος" μαγειρεύουν και προσφέρουν φαγητό με προϊόντα από τους παραγωγούς μας.

Κατά την διάρκεια της δράσης εκπρόσωποι του συλλόγου θα συλλέξουν τα προσφερόμενα προϊόντα από τους παραγωγούς και θα δοθούν στο Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα και στον σύλλογο «Ελληνική Εστία», στα πλαίσια ενίσχυσης των δομών αλληλεγγύης που λειτουργούν στον Δήμο Βύρωνα.



Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...