Η ιδέα για μια Ελληνική Εθνική μπύρα πέντε αστέρων ανήκει σ΄έναν νέο επιχειρηματία, τον Χρήστο Παπαδήμα. Όπως δυστυχώς ή ευτυχώς πολλοί συμπατριώτες μας, έτσι και η οικογένεια Παπαδήμα, διάλεξε το δρόμο της ξενιτιάς αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και σίγουρο μέλλον για τα παιδιά της στον Καναδά.
Ο Χρήστος, έχοντας δοκιμάσει υπέροχες Καναδέζικες μπύρες δεν μπορούσε να βγάλει από το μυαλό του την επιθυμία να δημιουργήσει ένα υπέροχο ελιξίριο αρωμάτων για την Ελλάδα.
Όταν η νοσταλγία για τη χώρα του και το χωριό του έγινε δυσβάσταχτη, συνεταιρίστηκε με έναν ζυθοποιό, τον David Wood και έναν τεχνικό Ζύθου τον Barry Murray για να ξεκινήσει μια ζυθοποιία στην Ελλάδα.
Έτσι γεννήθηκε η «Ζυθοποιία Ζέος»
Από το 1998 οι Έλληνες απολαμβάνουν την φρέσκια βαρελίσια μπύρα Ζέος που δημιούργησε ο David Wood. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ότι καλύτερο υπάρχει από σιτηρά (εισαγόμενα) σε συνδυασμό με το γλυκό αρτεσιανό νερό της Πελοποννήσου. Πολύ σύντομα, η ζήτηση μεγάλωσε για εμφιαλωμένη μπύρα έτσι ώστε οι φανατικοί φίλοι της να μπορούν να την απολαύσουν και στο σπίτι τους αλλά και στα αγαπημένα τους Εστιατόρια και Ταβέρνες. Με την συνεχή αύξηση της παραγωγής να είναι πια γεγονός, ο Χρήστος συνεργάστηκε με τον νεαρό Έλληνα Ζυθοποιό Λουκά Παπαχαραλάμπους, ο οποίος είχε μόλις τις σπουδές ζυθοποιίας στην Ευρώπη και εκπαιδευμένο από τους καλύτερους ζυθοποιούς της Γερμανίας και της Πολωνίας. Η συνεργασία αυτή απέδωσε εκτός από την αρχική Ζέος pilsner, την Mak Lager (γνωστή επίσης και σαν «Μακεδονική Συνταγή» και Blue Mak) για να ακολουθήσει η Black Mak, μια μοναδική μπύρα μαγιάς.
Οι μπύρες Ζέος έχουν αποκτήσει τη δική τους μοναδική γεύση και σίγουρα δεν είναι απομιμήσεις άλλων. Μπορούμε να μιλάμε δηλαδή για υψηλής ποιότητας 100% Ελληνικές μπύρες για τις οποίες είμαστε υπερήφανοι.
Ζέος Pilsner. Ασημένιο μετάλλιο γεύσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπύρας ΒΤΙ στις ΗΠΑ Στιβαρή, ελαφρά αρωματική και φρουτώδης. Εξαιρετική στον ουρανίσκο με ισορροπημένη αίσθηση λυκίσκου, γήινη. Μακρά μετάγευση, εξαιρετική για να συνοδεύσει αρνί και καυτερά Μεσογειακά φαγητά. Σκούρο μπουκάλι, 5% αλκοόλ σε 330 και 500 ml. MAK - Lager (Μακεδονική Συνταγή ή BLUE MAK). Ορεκτικό μπουκέτο πρόγευσης, γλυκόπιοτη. Ελαφρά τραγανή γεύση. Η αρχικά γλυκιά γεύση καταλήγει σε ελαφρά πικράδα. Εξαιρετική για να συνοδεύσει ψαρικά, πουλερικά, μοσχάρι. 5% αλκοόλ. Φιάλη μπλε κοβαλτίου σε 330 και 500 ml. BLACK BAK - Μαύρη μαγιάς (weiss). Βελούδινη στιβαρή γεύση. Ισορροπημένα πικρή γεύση με καραμέλα με άρωμα καβουρντισμένου καφέ και ψήγματα γλυκιάς σοκολάτας, καφέ, καραμέλας και καρυδιού. Σκούρο μπουκάλι, 5% αλκοόλ σε 330 και 500 ml.
ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΖΕΟΣ: Η ντόπια μπίρα ενός ξένου!!!! Eνας Καναδός ζυθοποιός βρέθηκε στην Ελλάδα από κάρμα, και εδώ και δέκα χρόνια φτιάχνει μία από τις λίγες ετικέτες αμιγώς ελληνικής μπίρας. Ο Ντέιβιντ γουντ, γενικός διευθυντής της Ζυθοποιίας Ζέος, μιλά για τις «ζυμώσεις» που τον έφεραν εδώ. Οταν ήμουν 14 ετών, στον Καναδά, πήγαινα σε ένα ελληνικό εστιατόριο όπου υπήρχαν διάφορες φωτογραφίες από μέρη της Ελλάδας. Θυμάμαι να κοιτάζω μία από αυτές τις φωτογραφίες και να λέω στον εαυτό μου: κάποια μέρα θα ζεις εκεί. Eτσι, όταν προέκυψε η επαγγελματική πρόταση κι ενώ ήδη έκανα καριέρα ως ζυθοποιός, το είδα όχι μόνο ως επαγγελματική ευκαιρία, αλλά και ως εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρου», απαντά στην ερώτηση για το πώς βρέθηκε από τον Καναδά στην Ελλάδα ο γενικός διευθυντής της Ζυθοποιίας Ζέος. Ζυθοποιός.
Ο Ντέιβιντ Γουντ δοκιμάζει την καινούργια παραγωγή. Ζυθοποιός. Ο Ντέιβιντ Γουντ δοκιμάζει την καινούργια παραγωγή. Πολύ πρόσφατα, την 1η Νοεμβρίου συγκεκριμένα, η εταιρεία έκλεισε ένετεκα χρόνια από την ίδρυσή της και το «γιορτάζει» με εξαγωγές. «Τον Απρίλιο του 2010 ξεκινήσαμε να εξάγουμε στον Καναδά και τις ΗΠΑ, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για επέκταση της εξαγωγικής δραστηριότητας στην Αυστραλία. Προς το παρόν, διαθέτουμε προς εξαγωγή το 10% με 15% της παραγωγής μας (περίπου 25.000 λίτρα), ποσοστό που αναμένουμε να διπλασιαστεί μέσα στον χρόνο», λέει με φανερή ικανοποίηση, αλλά και περηφάνια, για ένα έργο που δεν ήταν εύκολο στην πορεία του. «Η πρώτη μας παραγωγή ήταν 40.000 λίτρα και τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 200.000.
Η ζυθοποιία μας έχει ακόμα μεγάλες δυνατότητες. Αρκεί να σκεφτείτε πως, με τις τωρινές μας εγκαταστάσεις, μπορούμε να φτάσουμε και τα 750.000 λίτρα τον χρόνο, ενώ με μικρή επέκταση μπορούμε εύκολα να προσεγγίσουμε τα 2 εκατομμύρια λίτρα!». Καθόλου άσχημα για μια μικρή επιχείρηση που απασχολεί τέσσερα άτομα μόνιμο προσωπικό -ο αριθμός ανεβαίνει στα δέκα το καλοκαίρι-, το οποίο σκοπεύει να αυξήσει, όσο μεγαλώνει η παραγωγή, συμβάλλοντας με τον τρόπο της και στην τοπική οικονομία. «Για εμένα, η ζυθοποιία είναι κομμάτι του τόπου στον οποίο βρίσκεται, γι' αυτό και το σημείο που θα χτιζόταν ήταν ίσως η σημαντικότερη απόφαση που έπρεπε να πάρουμε. Εδώ (σ.σ. Αργος), ο τόπος είναι εύφορος, ευλογημένος, παίρνουμε εξαιρετικό νερό από την περιοχή Μύλος, το περιβάλλον είναι ιδανικό για μια ζυθοποιία.
Και τις πρώτες ύλες μας προσπαθούμε να τις αγοράζουμε από την Ελλάδα. Γιατί, ξέρετε, αυτή δεν είναι επιχείρηση του ενός ανθρώπου, ούτε της μίας γενιάς. Οταν μια ζυθοποιία πάει καλά, είναι κληρονομιά για τον τόπο στον οποίο βρίσκεται», τονίζει. Αγάπη για τη Ελλάδα
Ονομα. Το Ζέος δεν προέρχεται από το Ζευς (Δίας), όπως μπορεί να υποθέσει κανείς, αλλά από τη λέξη «ζύμωση». Η ελληνική σημαία βρίσκεται στον λαιμό και στο καπάκι της μπύρας. Ονομα. Το Ζέος δεν προέρχεται από το Ζευς (Δίας), όπως μπορεί να υποθέσει κανείς, αλλά από τη λέξη «ζύμωση». Η ελληνική σημαία βρίσκεται στον λαιμό και στο καπάκι της μπύρας. Μιλώντας για τον τόπο, γίνεται φανερό ότι ο κ. Γουντ νιώθει περισσότερο Ελληνας από πολλούς γηγενείς, αν και δεν μιλά ελληνικά. «Οταν έπρεπε να τα μάθω, δούλευα νυχθημερόν», λέει αστειευόμενος.
Στην κουβέντα μας και οι πορτοκαλιές που βρίσκονται παντού γύρω από τη ζυθοποιία -ο Νομός Αργολίδος φημίζεται για τους πορτοκαλαιώνες του- και είναι η πηγή έμπνευσης για το επόμενο προϊόν. «Πειραματιζόμαστε με κάτι που θα περιλαμβάνει πορτοκάλι, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα. Ελπίζω πως θα καταφέρουμε το νέο προϊόν να κυκλοφορήσει μέσα στο 2012». Παραγωγή. Είναι συνειδητά μικρή, για να εξυπηρετεί σωστά τη ζήτηση.
Οσο μεγαλώνει η παραγωγή, θα αυξηθούν και τα σημεία διανομής. Παραγωγή. Είναι συνειδητά μικρή, για να εξυπηρετεί σωστά τη ζήτηση. Οσο μεγαλώνει η παραγωγή, θα αυξηθούν και τα σημεία διανομής. Ο ίδιος έχει αποκτήσει μια καλή εικόνα για το πώς διαρθώνεται η επιχειρηματικότητα στη χώρα. Συζητώντας για τα προβλήματα που έχει μια μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα, μας επισημαίνει ότι αναπόφευκτα σκοντάφτουμε πάντα στη γραφειοκρατία, αλλά και στην παράλογη και υπερβολική φορολόγηση, ακόμα και όταν μια εταιρεία θέλει να εξάγει. «Το κράτος ζητά τόσο πολλά, και μάλιστα προκαταβολικά, κάτι στο οποίο για να ανταπεξέλθει μια μικρή εταιρεία, πρέπει αναγκαστικά να αυξήσει την τιμή των προϊόντων της. Εμείς είμαστε τυχεροί, γιατί αυτοί που αγοράζουν την μπίρα μας δέχονται να πληρώσουν τα σχετικά τέλη, όμως η γενικότερη λογική είναι λάθος. Ειδικά με την παρούσα, δύσκολη κατάσταση, μου φαίνεται ακόμα πιο παράλογο να μη γίνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις εξαγωγές, οι οποίες είναι κέρδος για όλους». Ωστόσο, ο Ντέϊβιντ Γουντ δηλώνει αισιόδοξος. «Παρά τις δυσκολίες και τις τρικλοποδιές κάθε είδους, η παραγωγή μεγαλώνει, ο κόσμος μαθαίνει το προϊόν και το αγαπάει. Εξάλλου, όπως λένε και οι παλιοί: Σε αυτήν τη δουλειά, τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα!» Κλείνοντας, μας υπενθυμίζει ότι μία επίσκεψη στο ζυθοποιείο, πέρα από ενδιαφέρουσα εμπειρία, δίνει τη δυνατότητα αγοράς φρέσκιας, απαστερίωτης μπίρας, με πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης και η οποία έχει εξαιρετική γεύση.
¦ Η ντόπια μπίρα ενός ξένου Η πορεία Δώδεκα χρόνια μετά Ταυτότητα. Αμιγώς ελληνική. Το δηλώνει, άλλωστε, και η σελίδα της εταιρείας στο διαδίκτυο, greekbeer.com. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1999 από τον Κρις Παπαδήμας, ομογενή από τον Καναδά, ο οποίος μοιράστηκε το όνειρό του για μια ελληνική ζυθοποιία στην Ελλάδα με τον Ντέιβιντ Γουντ και τον Μπάρι Μιούρεϊ. Η πρώτη μπίρα που παρήχθη από τη νεόκοπη ζυθοποιία ήταν φρέσκια, όμως με την αύξηση της ζήτησης η εμφιάλωση αποδείχθηκε απαραίτητη. Ετσι, το πρώτο μπουκάλι μπίρας Ζέος βγήκε δύο χρόνια αργότερα (2001). Στην πορεία, το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εμπλουτίστηκε με δύο ακόμα ετικέτες, τη Mak Lager (γνωστή και ως μακεδονική συνταγή ή Μπλε Μακ) και την Black Mac, μια πλούσια weiss (σταρένια με μαγιά) μπίρα με ιδιαίτερη γεύση.
ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΒΟΝΤΑ haritomeniv@gmail.com
ΦΩTOΓΡAΦIΕΣ: Χάρης Γκίκας gikas@pegasus.gr
πηγη http://www.ethnos.gr
ΖΕΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ Διεύθυνση 1ο χλμ. Ινάχου - Αργους , 21200 , Αργος
Στελέχη Διευθύνων: David Wood
Τηλέφωνα 27510-31400, 6998533050
Faxes 27510-31401
E-Mail david@greekbeer.gr
Ο Χρήστος, έχοντας δοκιμάσει υπέροχες Καναδέζικες μπύρες δεν μπορούσε να βγάλει από το μυαλό του την επιθυμία να δημιουργήσει ένα υπέροχο ελιξίριο αρωμάτων για την Ελλάδα.
Όταν η νοσταλγία για τη χώρα του και το χωριό του έγινε δυσβάσταχτη, συνεταιρίστηκε με έναν ζυθοποιό, τον David Wood και έναν τεχνικό Ζύθου τον Barry Murray για να ξεκινήσει μια ζυθοποιία στην Ελλάδα.
Έτσι γεννήθηκε η «Ζυθοποιία Ζέος»
Από το 1998 οι Έλληνες απολαμβάνουν την φρέσκια βαρελίσια μπύρα Ζέος που δημιούργησε ο David Wood. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ότι καλύτερο υπάρχει από σιτηρά (εισαγόμενα) σε συνδυασμό με το γλυκό αρτεσιανό νερό της Πελοποννήσου. Πολύ σύντομα, η ζήτηση μεγάλωσε για εμφιαλωμένη μπύρα έτσι ώστε οι φανατικοί φίλοι της να μπορούν να την απολαύσουν και στο σπίτι τους αλλά και στα αγαπημένα τους Εστιατόρια και Ταβέρνες. Με την συνεχή αύξηση της παραγωγής να είναι πια γεγονός, ο Χρήστος συνεργάστηκε με τον νεαρό Έλληνα Ζυθοποιό Λουκά Παπαχαραλάμπους, ο οποίος είχε μόλις τις σπουδές ζυθοποιίας στην Ευρώπη και εκπαιδευμένο από τους καλύτερους ζυθοποιούς της Γερμανίας και της Πολωνίας. Η συνεργασία αυτή απέδωσε εκτός από την αρχική Ζέος pilsner, την Mak Lager (γνωστή επίσης και σαν «Μακεδονική Συνταγή» και Blue Mak) για να ακολουθήσει η Black Mak, μια μοναδική μπύρα μαγιάς.
Οι μπύρες Ζέος έχουν αποκτήσει τη δική τους μοναδική γεύση και σίγουρα δεν είναι απομιμήσεις άλλων. Μπορούμε να μιλάμε δηλαδή για υψηλής ποιότητας 100% Ελληνικές μπύρες για τις οποίες είμαστε υπερήφανοι.
Ζέος Pilsner. Ασημένιο μετάλλιο γεύσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπύρας ΒΤΙ στις ΗΠΑ Στιβαρή, ελαφρά αρωματική και φρουτώδης. Εξαιρετική στον ουρανίσκο με ισορροπημένη αίσθηση λυκίσκου, γήινη. Μακρά μετάγευση, εξαιρετική για να συνοδεύσει αρνί και καυτερά Μεσογειακά φαγητά. Σκούρο μπουκάλι, 5% αλκοόλ σε 330 και 500 ml. MAK - Lager (Μακεδονική Συνταγή ή BLUE MAK). Ορεκτικό μπουκέτο πρόγευσης, γλυκόπιοτη. Ελαφρά τραγανή γεύση. Η αρχικά γλυκιά γεύση καταλήγει σε ελαφρά πικράδα. Εξαιρετική για να συνοδεύσει ψαρικά, πουλερικά, μοσχάρι. 5% αλκοόλ. Φιάλη μπλε κοβαλτίου σε 330 και 500 ml. BLACK BAK - Μαύρη μαγιάς (weiss). Βελούδινη στιβαρή γεύση. Ισορροπημένα πικρή γεύση με καραμέλα με άρωμα καβουρντισμένου καφέ και ψήγματα γλυκιάς σοκολάτας, καφέ, καραμέλας και καρυδιού. Σκούρο μπουκάλι, 5% αλκοόλ σε 330 και 500 ml.
ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΖΕΟΣ: Η ντόπια μπίρα ενός ξένου!!!! Eνας Καναδός ζυθοποιός βρέθηκε στην Ελλάδα από κάρμα, και εδώ και δέκα χρόνια φτιάχνει μία από τις λίγες ετικέτες αμιγώς ελληνικής μπίρας. Ο Ντέιβιντ γουντ, γενικός διευθυντής της Ζυθοποιίας Ζέος, μιλά για τις «ζυμώσεις» που τον έφεραν εδώ. Οταν ήμουν 14 ετών, στον Καναδά, πήγαινα σε ένα ελληνικό εστιατόριο όπου υπήρχαν διάφορες φωτογραφίες από μέρη της Ελλάδας. Θυμάμαι να κοιτάζω μία από αυτές τις φωτογραφίες και να λέω στον εαυτό μου: κάποια μέρα θα ζεις εκεί. Eτσι, όταν προέκυψε η επαγγελματική πρόταση κι ενώ ήδη έκανα καριέρα ως ζυθοποιός, το είδα όχι μόνο ως επαγγελματική ευκαιρία, αλλά και ως εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρου», απαντά στην ερώτηση για το πώς βρέθηκε από τον Καναδά στην Ελλάδα ο γενικός διευθυντής της Ζυθοποιίας Ζέος. Ζυθοποιός.
Ο Ντέιβιντ Γουντ δοκιμάζει την καινούργια παραγωγή. Ζυθοποιός. Ο Ντέιβιντ Γουντ δοκιμάζει την καινούργια παραγωγή. Πολύ πρόσφατα, την 1η Νοεμβρίου συγκεκριμένα, η εταιρεία έκλεισε ένετεκα χρόνια από την ίδρυσή της και το «γιορτάζει» με εξαγωγές. «Τον Απρίλιο του 2010 ξεκινήσαμε να εξάγουμε στον Καναδά και τις ΗΠΑ, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για επέκταση της εξαγωγικής δραστηριότητας στην Αυστραλία. Προς το παρόν, διαθέτουμε προς εξαγωγή το 10% με 15% της παραγωγής μας (περίπου 25.000 λίτρα), ποσοστό που αναμένουμε να διπλασιαστεί μέσα στον χρόνο», λέει με φανερή ικανοποίηση, αλλά και περηφάνια, για ένα έργο που δεν ήταν εύκολο στην πορεία του. «Η πρώτη μας παραγωγή ήταν 40.000 λίτρα και τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 200.000.
Η ζυθοποιία μας έχει ακόμα μεγάλες δυνατότητες. Αρκεί να σκεφτείτε πως, με τις τωρινές μας εγκαταστάσεις, μπορούμε να φτάσουμε και τα 750.000 λίτρα τον χρόνο, ενώ με μικρή επέκταση μπορούμε εύκολα να προσεγγίσουμε τα 2 εκατομμύρια λίτρα!». Καθόλου άσχημα για μια μικρή επιχείρηση που απασχολεί τέσσερα άτομα μόνιμο προσωπικό -ο αριθμός ανεβαίνει στα δέκα το καλοκαίρι-, το οποίο σκοπεύει να αυξήσει, όσο μεγαλώνει η παραγωγή, συμβάλλοντας με τον τρόπο της και στην τοπική οικονομία. «Για εμένα, η ζυθοποιία είναι κομμάτι του τόπου στον οποίο βρίσκεται, γι' αυτό και το σημείο που θα χτιζόταν ήταν ίσως η σημαντικότερη απόφαση που έπρεπε να πάρουμε. Εδώ (σ.σ. Αργος), ο τόπος είναι εύφορος, ευλογημένος, παίρνουμε εξαιρετικό νερό από την περιοχή Μύλος, το περιβάλλον είναι ιδανικό για μια ζυθοποιία.
Και τις πρώτες ύλες μας προσπαθούμε να τις αγοράζουμε από την Ελλάδα. Γιατί, ξέρετε, αυτή δεν είναι επιχείρηση του ενός ανθρώπου, ούτε της μίας γενιάς. Οταν μια ζυθοποιία πάει καλά, είναι κληρονομιά για τον τόπο στον οποίο βρίσκεται», τονίζει. Αγάπη για τη Ελλάδα
Ονομα. Το Ζέος δεν προέρχεται από το Ζευς (Δίας), όπως μπορεί να υποθέσει κανείς, αλλά από τη λέξη «ζύμωση». Η ελληνική σημαία βρίσκεται στον λαιμό και στο καπάκι της μπύρας. Ονομα. Το Ζέος δεν προέρχεται από το Ζευς (Δίας), όπως μπορεί να υποθέσει κανείς, αλλά από τη λέξη «ζύμωση». Η ελληνική σημαία βρίσκεται στον λαιμό και στο καπάκι της μπύρας. Μιλώντας για τον τόπο, γίνεται φανερό ότι ο κ. Γουντ νιώθει περισσότερο Ελληνας από πολλούς γηγενείς, αν και δεν μιλά ελληνικά. «Οταν έπρεπε να τα μάθω, δούλευα νυχθημερόν», λέει αστειευόμενος.
Στην κουβέντα μας και οι πορτοκαλιές που βρίσκονται παντού γύρω από τη ζυθοποιία -ο Νομός Αργολίδος φημίζεται για τους πορτοκαλαιώνες του- και είναι η πηγή έμπνευσης για το επόμενο προϊόν. «Πειραματιζόμαστε με κάτι που θα περιλαμβάνει πορτοκάλι, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα. Ελπίζω πως θα καταφέρουμε το νέο προϊόν να κυκλοφορήσει μέσα στο 2012». Παραγωγή. Είναι συνειδητά μικρή, για να εξυπηρετεί σωστά τη ζήτηση.
Οσο μεγαλώνει η παραγωγή, θα αυξηθούν και τα σημεία διανομής. Παραγωγή. Είναι συνειδητά μικρή, για να εξυπηρετεί σωστά τη ζήτηση. Οσο μεγαλώνει η παραγωγή, θα αυξηθούν και τα σημεία διανομής. Ο ίδιος έχει αποκτήσει μια καλή εικόνα για το πώς διαρθώνεται η επιχειρηματικότητα στη χώρα. Συζητώντας για τα προβλήματα που έχει μια μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα, μας επισημαίνει ότι αναπόφευκτα σκοντάφτουμε πάντα στη γραφειοκρατία, αλλά και στην παράλογη και υπερβολική φορολόγηση, ακόμα και όταν μια εταιρεία θέλει να εξάγει. «Το κράτος ζητά τόσο πολλά, και μάλιστα προκαταβολικά, κάτι στο οποίο για να ανταπεξέλθει μια μικρή εταιρεία, πρέπει αναγκαστικά να αυξήσει την τιμή των προϊόντων της. Εμείς είμαστε τυχεροί, γιατί αυτοί που αγοράζουν την μπίρα μας δέχονται να πληρώσουν τα σχετικά τέλη, όμως η γενικότερη λογική είναι λάθος. Ειδικά με την παρούσα, δύσκολη κατάσταση, μου φαίνεται ακόμα πιο παράλογο να μη γίνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις εξαγωγές, οι οποίες είναι κέρδος για όλους». Ωστόσο, ο Ντέϊβιντ Γουντ δηλώνει αισιόδοξος. «Παρά τις δυσκολίες και τις τρικλοποδιές κάθε είδους, η παραγωγή μεγαλώνει, ο κόσμος μαθαίνει το προϊόν και το αγαπάει. Εξάλλου, όπως λένε και οι παλιοί: Σε αυτήν τη δουλειά, τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα!» Κλείνοντας, μας υπενθυμίζει ότι μία επίσκεψη στο ζυθοποιείο, πέρα από ενδιαφέρουσα εμπειρία, δίνει τη δυνατότητα αγοράς φρέσκιας, απαστερίωτης μπίρας, με πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης και η οποία έχει εξαιρετική γεύση.
¦ Η ντόπια μπίρα ενός ξένου Η πορεία Δώδεκα χρόνια μετά Ταυτότητα. Αμιγώς ελληνική. Το δηλώνει, άλλωστε, και η σελίδα της εταιρείας στο διαδίκτυο, greekbeer.com. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1999 από τον Κρις Παπαδήμας, ομογενή από τον Καναδά, ο οποίος μοιράστηκε το όνειρό του για μια ελληνική ζυθοποιία στην Ελλάδα με τον Ντέιβιντ Γουντ και τον Μπάρι Μιούρεϊ. Η πρώτη μπίρα που παρήχθη από τη νεόκοπη ζυθοποιία ήταν φρέσκια, όμως με την αύξηση της ζήτησης η εμφιάλωση αποδείχθηκε απαραίτητη. Ετσι, το πρώτο μπουκάλι μπίρας Ζέος βγήκε δύο χρόνια αργότερα (2001). Στην πορεία, το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εμπλουτίστηκε με δύο ακόμα ετικέτες, τη Mak Lager (γνωστή και ως μακεδονική συνταγή ή Μπλε Μακ) και την Black Mac, μια πλούσια weiss (σταρένια με μαγιά) μπίρα με ιδιαίτερη γεύση.
ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΒΟΝΤΑ haritomeniv@gmail.com
ΦΩTOΓΡAΦIΕΣ: Χάρης Γκίκας gikas@pegasus.gr
πηγη http://www.ethnos.gr
ΖΕΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ Διεύθυνση 1ο χλμ. Ινάχου - Αργους , 21200 , Αργος
Στελέχη Διευθύνων: David Wood
Τηλέφωνα 27510-31400, 6998533050
Faxes 27510-31401
E-Mail david@greekbeer.gr