Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Τηγανόπιτα με ποντιακά φύλλα περέκ ή μπασλαμά.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Τηγανόπιτα με ποντιακά φύλλα περέκ ή μπασλαμά.

    Κάθε Σεπτέμβρη στο χωριό, οι γιαγιάδες της γειτονιάς μαζεύονταν στην αυλή και κάτω από τις καρυδιές άνοιγαν φύλλα για μια ολόκληρη χρονιά, τόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση τους. Η ζύμη περιείχε απλά...
υλικά, αλεύρι, νερό και αλάτι. Όλη η μαστοριά κρυβόταν στο ψήσιμο πάνω στο σάτσι, τη μεταλλική στρόγγυλη επιφάνεια και στην δεξιοτεχνία των γυναικών να χειρίζονται τα φύλλα. Η εικόνα ήταν εντυπωσιακή τόσο από άποψη τεχνικής όσο και ταχύτητας... είναι σαν βλέπεις σήμερα ένα σεφ να ανοίγει και να πετάει στον αέρα το φύλλο ζύμης πίτσας!


Τα προψημένα ποντιακά φύλλα για πίτα, τα οποία είναι εντελώς υγειινά, χωρίς συντηρητικά,  διατηρούνται εκτός ψυγείου και μεταφέρουν την έννοια της πίτας σε άλλη διάσταση. Επινόησα το όνομα τηγανόπιτα γιατί προφανώς ψήνεται στο τηγάνι. Χρειάζεται μόνο 8 λεπτά ψήσιμο και είναι εξαιρετική για πρωινό, για γρήγορο γεύμα το βράδυ και για γρήγορη λύση σε αιφνιδιαστικές επισκέψεις φίλων στο σπίτι.

Στην συνταγής μας τώρα, για να διαχειριστείς ένα φύλλο περέκ, πρέπει να του δώσεις την ανάλογη υγρασία με ψέκασμα ή βρέξιμο νερού, έτσι μπορείς να διπλώσεις ή να το απλώσεις καλύτερα και ευκολότερα. Το ψήσιμο είναι η εύκολη υπόθεση καθώς το φύλλο είναι ήδη ψημένο.

2 ποντιακά φύλλα πίτας προψημένα
2 αυγά
150γρ φέτα
1 κτσ γάλα
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Παίρνετε ένα φύλλο και το βρέχετε καλά κάτω από τη βρύση.
Βάζετε λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και στρώνετε το φύλλο σπάζοντάς το σε κομμάτια.

Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο.
Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάτε στο χέρι τα αυγά με το γάλα και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Κόβετε τη φέτα μικρά κομμάτια και την πατάτε με το πιρούνι.
Στρώνετε τη φέτα και έπειτα ρίχνετε τα χτυπημένα αυγά. Βρέχετε το άλλο φύλλο και το στρώνετε πάνω στη βάση που έχετε φτιάξει σπάζοντάς το.
Ραντίζετε πάλι με ελαιόλαδο.
Σκεπάζετε με ένα καπάκι.
Βάζετε το τηγάνι στο μάτι  της κουζίνας σε δυνατή φωτιά.  Μόλις ξεκινήσει το τηγάνισμα χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά και αφήνετε για 5’. Κρατώντας το καπάκι σταθερά, αναποδογυρίζετε το τηγάνι. Ακουμπάτε το τηγάνι στο μάτι και με προσοχή μεταφέρετε στο τηγάνι την πίτα που έχει μείνει στο καπάκι (όπως γυρνάτε την ομελέτα).
Σκεπάζετε και αφήνετε για 3’.
Μη ξεγελαστείτε και αφήσετε περισσότερη ώρα την πίτα στο τηγάνι γιατί θα καεί.
Πραγματικά ο χρόνος τηγανίσματος που χρειάζεται είναι ελάχιστος! Μπορείτε να τσεκάρετε αν έχει ψηθεί με προσοχή σηκώνοντας λίγο την πίτα με μια ξύλινη σπάτουλα.
Τα φύλλα μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, στα περισσότερα παντοπωλεία, μανάβικα κ.α. 
άρθρο από http://mindthecook.com/ , http://vatolakkiotis.blogspot.gr/

Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: