Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Ιουλίου 2014

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.!!

Η Αγγλία έκανε την αρχή στην κατοχύρωση κριτηρίων για το ελληνικό γιαούρτι.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε τέλος στην υπόθεση “GreekYoghurt”, με την απόφασή του να είναι οριστική, χωρίς δυνατότητα άσκησης περαιτέρω ενδίκων μέσων.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο το στραγγιστό γιαούρτι που παρασκευάζεται στις ΗΠΑ ως “GreekYoghurt” πρέπει:
- Να παρασκευάζεται, σύμφωνα με μία διαδικασία στράγγισης που αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος
- Να μην περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά και
- Να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

Η νεοϋορκέζικη εταιρεία Chobani του Τούρκου επιχειρηματία Χαμντί Ουλούκαγια κυριαρχεί στην αγορά των ΗΠΑ , κατέχοντας σχεδόν το 50% της αγοράς. Ο Ουλούκαγια ανακυρήχθηκε το 2013 «Διεθνής Επιχειρηματίας της Χρονιάς» από την Ernst & Young κερδίζοντας στο διαγωνισμό της μεταξύ 48 άλλων επιχειρηματιών.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Το παντοπωλείο της γειτονιάς ξαναζεί με τζίρο 10 δισ. το χρόνο.!!

Της ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΟΥΡΟΥΚΕΛΗ
Ολα τελικά σ' αυτή τη ζωή κάνουν τον κύκλο τους, ακόμα και το μπακάλικο της γειτονιάς μας.
Τα παραδοσιακά μπακάλικα επανέρχονται στη ζωή μας, ύστερα από την εισβολή που έκαναν τα σούπερ μάρκετ στη δεκαετία του 70, δείχνοντας ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει στροφή του καταναλωτικού κοινού στην προσωπική επαφή και την εμπιστοσύνη. Για τους παλιότερους αποτελεί επιστροφή στα χρόνια της αθωότητας, τότε που πήγαινες στον μπακάλη για παστές σαρδέλες, χύμα όσπρια και λίγη φέτα... βερεσέ. Οι νεότεροι, όμως, καταναλωτές, μετά τις αλλεπάλληλες διατροφικές κρίσεις, άρχισαν να αντιδρούν στα συσκευασμένα προϊόντα και θέλουν να γνωρίζουν τι ακριβώς βάζουν στο τραπέζι τους.
Προϊόντα
Σήμερα, σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις, τα παντοπωλεία παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, τα οποία επαναφέρουν στο προσκήνιο γεύσεις και αρώματα μιας πιο αγνής διατροφικά εποχής που βασίζονταν σε σπιτικές συνταγές. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείο Ανάπτυξης, τα «εξελιγμένα» μικρά μπακάλικα της γειτονιάς αγγίζουν σήμερα τον αριθμό των 25.000, ενώ ο τζίρος τους ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ τον χρόνο, καθιστώντας σαφές ότι ήρθαν για να μείνουν.
Στα ράφια τους μπορεί κανείς να βρει κάθε Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της ελληνικής γης: Παραδοσιακά τυριά, χειροποίητα ζυμαρικά, ελαιόλαδο, όσπρια, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, παξιμάδια, λικέρ, αποστάγματα, όπως ούζα και τσίπουρα, ακόμη και χειροποίητα σπιτικά σαπούνια από ελαιόλαδο.
Τα προϊόντα αυτά είναι κατά μέσον όρο «τσιμπημένα» κατά 10% από τα αντίστοιχα βιομηχανοποιημένα, γεγονός που αποδίδεται στην περιορισμένη παραγωγή, στη μη χρήση συντηρητικών, αλλά και στο υψηλό μεταφορικό κόστος, αφού έρχονται από διάφορες, πολλές φορές ιδιαίτερα απομακρυσμένες, περιοχές. Κατά την άποψη του πρόεδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτου Καραμίχα, τα πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα είναι και πάλι πιο φθηνά από τα βιομηχανοποιημένα, «αν υπολογίσει κανείς τον χρόνο, τα καύσιμα που ξοδεύει για να πάει στο σούπερ μάρκετ, αλλά και τις άσκοπες αγορές που κάνει στα μεγάλα μαγαζιά».
Μιλώντας στην «Η», ο κ. Καραμίχας αναφέρει ότι η επιστροφή στα μπακάλικα της γειτονιάς ήταν αναπόφευκτη. Όπως εξηγεί, «ο κόσμος έχει πλέον ανάγκη να περπατήσει για να πάει στο κοντινό μπακάλικο, να ανταλλάξει μια φιλική κουβέντα με τον υπάλληλο, να κάνει παρατήρηση αν κάτι δεν τον ικανοποίησε ή ακόμη και να παραγγείλει ένα τρόφιμο που ορέχτηκε αλλά δεν μπορεί να το βρει στο ψυχρό σούπερ μάρκετ».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, θα ξεφύγουμε από την ανωνυμία των τροφίμων αν διαμορφωθεί άλλη σχέση με το λιανεμπόριο. Εξάλλου, τονίζει, τα μικρά παντοπωλεία δένουν πιο καλά με τις μικρές αγροτικές οικονομίες, όπως είναι η ελληνική.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, στα σχέδια της οργάνωσης είναι να υπάρξει στο επόμενο διάστημα μια οργανωμένη στρατηγική για την προώθηση των ελληνικών αγροτικών τροφίμων, με έμφαση στα όσπρια, στα μπακάλικα και γενικότερα στα μικρά μαγαζιά λιανικής πώλησης.
Προτάσεις
Για τον λόγο αυτό, η ΠΑΣΕΓΕΣ αναμένεται να προωθήσει το επόμενο διάστημα υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις προς το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να βρουν κανάλια διανομής οι μικρές παραγωγές περιοχών που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα μεγάλα εμπορικά δίκτυα.
Σύμφωνα με αγροτικά στελέχη, τα νέου τύπου μπακάλικα ανέδειξαν και διέσωσαν εκατοντάδες τοπικά προϊόντα τα οποία κινδύνευαν να εξαφανιστούν από το ελληνικό τραπέζι, όπως για παράδειγμα το μανιάτικο σύγκλινο, το απάκι Ρεθύμνου, ο καβουρμάς Θράκης, η σιφνέικη Μανούρα, τα φασόλια Πρεσπών, το τοματάκι Σαντορίνης κ.λπ.

Άρθρο από:


Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Από τη Ζυθοποιία Ζέος, ZEOS στο Άργος της Πελοποννήσου σημαίνει ζύμωση.!

ΣΗΜΕΡΑ το Beer Ecke κατηφορίζει προς το Αργος, στην έδρα της ZEOS Brewing Company, όπου δραστηριοποιείται μία από τις γνωστότερες ελληνικές μικροζυθοποιίες.
Ο Χρήστος Παπαδήμας είναι ο ιδρυτής της ζυθοποιίας, που επέστρεψε με την οικογένειά του από τον Καναδά, έχοντας όμως μεγάλη εμπειρία από τις εκεί τοπικές μπίρες. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με το διάσημο ζυθοποιό του Βανκούβερ, David Wood, και το μάγο της ζυθοποίησης Barry Murray και έτσι η ζυθοποιία ΖΕΟΣ, στον Ιναχο Αργους, έγινε πραγματικότητα.
Με το αρτεσιανό νερό της Πελοποννήσου και τα βασικά κύρια συστατικά της μπίρας, ο David Wood δημιούργησε την πρώτη βαρελίσια παρτίδα της ΖΕΟΣ, το 1998. Αργότερα, όταν οι ανάγκες να εμφιαλωθεί η μπίρα αυξήθηκαν, ο νεαρός ταλαντούχος Λουκάς Παπαχαράλαμπος ανέλαβε δράση και η ζυθοποιία άρχισε να πουλά εμφιαλωμένες μπίρες σε όλη την Ελλάδα.
Ευτυχώς, η βαρελίσια ΖΕΟΣ Pilsner πωλείται στο γνωστό πράσινο πλαστικό μπουκάλι με το λευκό καπάκι και με ημερομηνία λήξης ενός μηνός από την παρασκευή της. Διατηρείται μόνο σε ψυγείο, γιατί είναι απαστερίωτη, γι' αυτό και είναι πολύ δύσκολη η μεταφορά της σε όλη την Ελλάδα.
Ο David Wood είναι διευθύνων, υπεύθυνος σύμβουλος και χημικός ζυθοποιός μαζί. Ο mr. Wood είναι ο χημικός, ο ελεγκτής, ο δοκιμαστής, η ψυχή της ζυθοποιίας και βρίσκεται συνεχώς πάνω από το προϊόν.
Ολες οι μπίρες της ΖΕΟΣ περιέχουν και βύνη σιταριού. Για την Pilsner τους, στα 500 κιλά κριθάρι βάζουν 35 κιλά σιτάρι και 700 γραμμάρια κριθάρι καβουρδισμένο. Στη μικροζυθοποιία ΖΕΟΣ ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούν το ποιοτικό γερμανικό κριθάρι και σιτάρι Bamberg, το οποίο είναι το ακριβότερο στην αγορά. Το τσουβάλι με το μαύρο κριθάρι είναι το καβουρδισμένο.
Η παραγωγή περιλαμβάνει 4 σήματα-μπίρες: την Black Mak -καθαρά για Μακεδονομάχους-, την Pilsner, την απαστερίωτη και τη Μακεδονική Blue Mak, μία για κάθε γούστο με τα απαραίτητα συνοδευτικά της και την ώρα της.
Η Black Mak είναι τύπου Schwarzbier με αλκοόλ 5%, διατίθεται σε συσκευασία 330 ml και 500 ml. Εχει εβένινο χρώμα, αφήνει μία επίγευση καφέ και ελαφρώς λυκίσκου.
Η Pilsner είναι μία τυπική pilsner με αλκοόλ 5%, ξανθό χρώμα και γεύση βύνης, εντονότερη του λυκίσκου.
Η Ζέος Pilsner μη παστεριωμένη, βαρελίσια και σε πλαστικό μπουκάλι του 1 λίτρου. Δεν διαρκεί παραπάνω από 45 ημέρες από την ημέρα παραγωγής της, γι' αυτό δύσκολα θα τη βρείτε στις κάβες. Μπορείτε όμως να την παραγγείλετε. Για αρκετούς γευσιγνώστες τών απαστερίωτων συγκαταλέγεται στο Top -10 των ευρωπαϊκών, όσο υπερβολικό και αν διαβάζεται. Απλά δοκιμάστε τη...Απολαυστικότατη!

Άρθρο απο :

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Βγήκε στην αγορά και η "Καριώτισσα".!

Νέο προϊόν που έχει γίνει ανάρπαστο! 

"Καριώτισσα"

Από 100% Ελληνικό κατσικίσιο φρέσκο γάλα μόνο από την ευρύτερη ορεινή περιοχή της Καρυάς.

Η κατσικίσια "Καριώτισσα" διακρίνεται για το εξαιρετικό της άρωμα και την υπέροχη και πλούσια πικάντικη γεύση. Το χρώμα της είναι άσπρο και είναι σκληρή.
Χρησιμοποιείται ως επιτραπέζιο τυρί στο καθημερινό τραπέζι, στις σαλάτες και στις χωριάτικες πίτες. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες.

Διατίθεται μόνο στα καταστήματα Γαλακτοκομικά "Καρυάς"


Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Το φύτεμα των κουκιών-Παραδοσιακό τραγούδι που αναφέρεται στη Καρυά

Ένας "Καπετάνιος" από τα ορεινά και συγκεκριμένα από την όμορφη Φρέγκαινα της Αργολίδας βρέθηκε σε ένα γλέντι κρητικό.Πάνω στο κέφι σηκώθηκε και είπε σαν γνήσιος Καρυώτης "Ήρθε η ώρα για να χορέψουμε τα κουκιά.Εγώ μπροστά και εσείς με ακολουθείται."


Στήσανε λοιπόν τον παραδοσιακό χορό,μπροστά ο μπαρμπα-Νίκος, ακολουθούσαν άλλα δύο παλικάρια από το Χωριό και συνέχισαν τα ντόπια παιδιά που γρήγορα μπήκαν στο νόημα. Ο χορός ξεκίνησε,αρχικά να τον μιμούνται στο φύτεμα και στα σκαλίσματα και στο τέλος κατάφερε με τις φιγούρες του να τους κάνει ένα κουβάρι,βγάζει την ζωστήρα και όπως ήταν μπλεγμένοι χειροπόδαρα τους αρχίζει στις γρήγορες,εν τέλει,δεν υπήρχε άνθρωπος στο που να είχε αντέξει και να μην είχε πέσει καταγής από τα γέλια.

Ποιος όμως ήταν αυτός ο χορός..??Ο λόγος για τα "Κουκιά"..!!


«ΠΩΣ ΤΑ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ»
Το τραγούδι που αναφέρεται στο χωριό Καρυά [Κολοκοτρωνίτσι..τηλεοπτικό] και μιλάει για το φύτεμα, το σκάλισμα, το μάζεμα και το φόρτωμα των κηπευτικών προϊόντων και ειδικά των κουκιών. Αξιοποιεί τις κινήσεις απο τη διαδικασία παραγωγής των κουκιών. Ταυτόχρονα με την ακρόαση του τραγουδιού «τα κουκιά»,οι χορευτές μιμούνται , με κινήσεις τις παραπάνω δραστη­ριότητες τη στιγμή που τις ακούνε.

Τον χορό αυτό χορεύουνε στα χωριά  κυρίως την περίοδο των Αποκριών, αλλά και στο γάμο ή στα γλέντια, συνήθως στα τελειώματά τους. Χορεύουν άνδρες, οι οποίοι κάνοντας μιμητικές κινήσεις, αναπαριστούν το φύτεμα, το σκάλισμα, το μάζεμα και το φόρτωμα των κουκιών. 





Πέρασα μωρέ πέρασα, πέρασα από την Καρυά
πέρασα από την Καρυά κι είδα τις Καρυώτισσες
κι είδα τις Καρυώτισσες πώς φυτεύουν τα κουκιά.
Έτσι τα, μωρέ παιδιά, έτσι τα φυτεύουνε
έτσι τα φυτεύουνε οι Καρυώτ΄σσες τα κουκιά.


Ματαξά, μωρέ ματαξά, ματαξαναπέρασα
ματαξαναπέρασα κι είδα τις Καρυώτισσες
κι είδα τις Καρυώτισσες πως σκαλίζουν(τσαπίζουν) τα κουκιά.
Έτσι τα, μωρέ παιδιά, έτσι τα σκαλίζουνε(τσαπίζουνε)
έτσι τα σκαλίζουνε(τσαπίζουνε) οι Καρυώτ΄σσες τα κουκιά.


Ματαξά, μωρέ ματαξά, ματαξαναπέρασα
ματαξαναπέρασα κι είδα τις Καρυώτισσες
κι είδα τις Καρυώτισσες πως ποτίζουν τα κουκιά.
Έτσι τα, μωρέ παιδιά, έτσι τα ποτίζουνε
έτσι τα ποτίζουνε οι Καρυώτ΄σσες τα κουκιά.

Ματαξά, μωρέ ματαξά, ματαξαναπέρασα
ματαξαναπέρασα κι είδα τις Καρυώτισσες
κι είδα τις Καρυώτισσες πώς μαζεύουν τα κουκιά. 

Έτσι τα, μωρέ παιδιά, έτσι τα μαζεύουνε
έτσι τα μαζεύουνε οι Καρυώτ΄σσες τα κουκιά.


Ματαξά, μωρέ ματαξά, ματαξαναπέρασα 
ματαξαναπέρασα κι είδα τις Καρυώτισσες
κι είδα τις Καρυώτισσες πως αλουνίζουν τα κουκιά.
Έτσι τα, μωρέ παιδιά, έτσι τα αλουνίζουνε
έτσι τα αλουνίζουνε οι Καρυώτ΄σσες τα κουκιά.

Ματαξά, μωρέ ματαξά, ματαξαναπέρασα
ματαξαναπέρασα κι είδα τις Καρυώτισσες
κι είδα τις Καρυώτισσες πώς σακιάζουν τα κουκιά.

 Έτσι τα, μωρέ παιδιά, έτσι τα σακιάζουνε
έτσι τα σακιάζουνε οι Καρυώτ΄σσες τα κουκιά.

Ματαξά, μωρέ ματαξά, ματαξαναπέρασα
ματαξαναπέρασα κι είδα τις Καρυώτισσες
κι είδα τις Καρυώτισσες πώς φόρτωναν τα κουκιά.Έτσι τα, μωρέ παιδιά, έτσι τα φορτώνουνε
έτσι τα φορτώνουνε οι Καρυώτ΄σσες τα κουκιά.





με διάφορες τοπικές παραλλαγές υπάρχει και σε διάφορες ακόμη περιοχές:
Δελλιώνες Σηλυβρίας: Μελωδία και λόγια του τραγουδιού "Πέρασα ξεπέρασα...". Χορός αστείος μετά αστείων και ειρωνικών μιμητικών κινήσεων. Εις έκαστον στίχον όπου υπάρχει η λέξις "έτσι δα" μιμούνται οι χορευταί τας κινήσεις των εργαζομένων. Το άσμα τούτο άδεται προς εμπαιγμόν των εν Νεοχωρίω της επαρχίας Μετρών νεωστί -[Παχτίκος 1905, 240] κατοικησάντων και εχόντων ως πρώτιστον έργον την καλιέργειαν των κυάμων (κουκιών).

Σητεία Κρήτης: Ο χορός των κουκιών χορεύεται όπως και το πιπέρι απαράλλαχτα. Στο τέλος που φορτώνονται γίνονται ζευγάρια και φορτώνεται ο ένας τον άλλον στους ώμους και τον πάει έξω από το σπίτι. Ακολουθούν γέλια και φωνές. Λόγια του τραγουδιού. [Παπαδάκη 1938, 60]

Ηπειρος: Καθώς οι χορευτές τραγουδούν αυτή τη στροφή μ' ένα κίνημα του δεξιού τους χεριού παριστάνουν πώς οι Καριώτες σπέρνανε τα κουκκιά. Επειτα ακολουθούν στροφές του τραγουδιού, που αναφέρουν πώς οι Καρυώτες πότιζαν, μάζωναν, σάκκιζαν και φόρτωναν τα κουκκιά τους. Και σε κάθε στροφή με κινήσεις των χεριών δείχνουν οι χορευτές πώς οι Καρυώτες κάνανε αυτές τις εργασίες. Το τραγούδι αυτό κι ο χορός έχουν πολύ γούστο και σκορπίζουν ευθυμία. Η ιδιορυθμία του χορευτικού αυτού τραγουδιού αξίζει ιδιαίτερα να προσεχτεί. Μάλιστα αυτή η ιδιορυθμία του με παρακίνησε, με βάση αυτό το τραγούδι και με συμπλήρωμα άλλα Ηπειρωτικά τραγούδια κ' έθιμα, να συνθέσω ολάκερο σενάριο χοροδράματος κατά τον Μάη του 1938. Το χορόδραμα αυτό, με μουσική προσαρμογή και ανάπτυξη που έγιναν από τον Κ. Σφακιανάκη, το ερμήνεψε και το έπαιξαν η Σχολή Χορού της Εμμυ Σπεκ-Μελισσινού για πρώτη φορά την 23 του Μάη 1938. Κατόπιν οι μαθήτριές της επανέλαβαν το έργο. [Γιοφύλλης 1958, 10]

Μηλιά Ολυμπίας Αρκαδίας: Χορευόταν κυρίως στις Απόκριες αλλά και σε άλλες διασκεδάσεις, από άντρες και γυναίκες στον ίδιο κύκλο με τις γυναίκες πίσω ή σε χωριστό κύκλο. Το πρώτο μέρος χορεύεται σε Καλαματιανό. Στο δεύτερο μέρος αφήνουν τα χέρια τους και μιμούνται πώς φυτεύανε, βοτάνιζαν κλπ. τα κουκιά. Τραγούδι το "Πέρασα μωρά παιδιά, πέρασα από τη Χαριά, πέρασα από τη Χαριά και φυτεύανε κουκιά.. έτσι τα φυτεύανε οι Χαριώτισσες... τα βοτανίζανε... τα σκαλίζανε...". [Τζαννέτος & Τζαννέτου 1989, 3]

Φιλώτι Νάξου: Μόλις έκανε πως εσουρούπιαζε, σταματούσανε τα αισχροτράγουδα και μ' έναν μιμητικό χορό, πηγαίνανε να δώσουν τέρμα στην ημερήσια αποκριάτικη γιορτή που ο πιο συνηθισμένος χορός ήτανε "τα νικαριώτικα κουκιά" π' άρχιζαν και τελειώνανε"Βρε μια χρονιά που πέρασα από κει στη Νικαριά (δις) είδα πώς τα σπέρνανε οι Νικαριώτες τα κουκιά". Με την επανάληψη του δευτέρου ημιστιχίου του δεύτερου στίχου, γυρίζανε με σημειωτόν προς το κέντρο του κύκλου και σκύβοντας βαθιά εμιμούντο κάθε φορά τη σπορά, το βοτάνισμα, το θέρισμα, το αλώνισμα, το λίχνισμα και τελευταία το σάκιασμα των κουκιών. Με τον τερματισμό της κάθε περίπτωσης επανερχότανε στην αρχική θέση συνεχίζοντες το χορό τους. Με κοινό πάντα τον πρώτο και τον τρίτο στίχο, όλες οι γεωργικές εργασίες που ακολουθούσαν το χορό αποτελούσαν κι από ένα τετράστιχο. "...κι είδα πώς τα σακιάζανε οι Νικαριώτες τα κουκιά, έτσι δα τ' αρπούσανε και τα τουμπανούσανε". Αντί όμως σακιά με κουκιά, τουμπανίζανε τις ντάμες τους. Ο καβαλιέρος αρπούσε τη ντάμα του από τη μέση και την ανετουμπάνιζε απάνω στο στήθος του, πολλές φορές χωρίς αυτή να πατεί χάμαι. Καμιά φορά που σε κάποιο γέρο τύχαινε ντάμα βαριά και δε μπορούσε να τη σηκώσει, οι θεατές από τα γέλια, τα ξεφωνητά και τα χειροκροτήματα δίνανε πιο γρήγορα τον τερματισμό της αποκριάτικης γιορτής. Εδώ άφηναν τις ντάμες κάτω και διαλυότανε ο χορός με γέλια, χαρές κι ευκές απ' όλους πού 'ταν μαζεμένοι, χορευτές και θεατές, στη γιορτή κι άκουες "Και του χρόνου χαρούμενοι χωριανοί!", κι άλλοι ανταπαντούσαν "Κι η αφεντιά σας πολύχρονοι!". [Ψαρράς 1992, 22]

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Πρωτοσέλιδο στην αμερικανική εφημερίδα New York Times έγιναν οι πρωτοβουλίες "Χωρίς Μεσάζοντες"

Οι δημοσιογράφοι της αμερικανικής εφημερίδας βρέθηκαν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν από κοντά διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες από εθελοντική ομάδα πολιτών, αλλά και για να συνομιλήσουν με παραγωγούς που συνεργάζονται και υποστηρίζουν την πρωτοβουλία πολιτών, η οποία έχει δύο χρόνια δράσης.






Στο πρωτοσέλιδο των New York Times (με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 2014), η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στην "προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης με επίκεντρο την κοινωνική οικονομία" (After crisis Greeks work to promote "social" economy).





Γίνεται επίσης αναφορά στις προσπάθειες παραγωγών και οργανωμένων πολιτών σε όλη την Ελλάδα να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να πουλήσουν απευθείας στους καταναλωτές,σαν αποτέλεσμα να φτάνουν τα καλά ποιοτικά προϊόντα από το χωράφι στο σπίτι,χωρίς την διαμεσολάβηση μεσαζόντων. 
Έδωσαν την δυ­να­τό­τη­τα για φθη­νά και ποιο­τι­κά τρόφιμα χω­ρίς κα­πέ­λο α­πό τους με­σά­ζο­ντες και αυ­τός είναι ο βασικότερος λόγος που τα κινήματα αυτά τα αγκάλιασε ο κόσμος.





Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Ανθότυρο, το ευέλικτο


{

Κείμενο ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΟΥ
Φωτογραφίες ΠΕΤΡΟΣ ΑΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Άρθρο από γαστρονόμο
}
Με την απαλή γεύση και τη μαλακή υφή του, παίζει σε πολλά ταμπλό, ταιριάζοντας με λευκά, ερυθρά και γλυκά κρασιά.
Ανθότυρο και παντζάρια
Μια σαλάτα με βάση τα παντζάρια είναι ικανή να παρασύρει το ανθότυρο σε χρωματικές και γευστικές περιπέτειες. Από το συνδυασμό τους απουσιάζει το πικάντικο στοιχείο, το οποίο μπορούμε να προσθέσουμε χρησιμοποιώντας σκόρδο ή φτιάχνοντας μια σάλτσα με πικάντικη μουστάρδα. Το υπόγλυκο παντζάρι και το τυράκι δημιουργούν ένα συνδυασμό που αναζητά ένα ισορροπημένο ροζέ κρασί μέτριας οξύτητας, όπως ένα ροζέ από Αγιωργίτικο. Βάζουμε δίπλα στη σαλάτα μας ένα αλλαντικό από μοσχάρι ή ό,τι περίσσεψε από το χθεσινό βραστό μοσχάρι, κόβουμε και μερικές φέτες ζυμωτό σταρένιο ψωμί και έχουμε ένα εκλεκτό γεύμα!

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»
  • Κτήμα Δρυόπη, Ροζέ
  • Ροζέ του Φεγγαριού, Στροφιλιά
  • Άκρες Ροζέ, Κτήμα Σκούρα

Σε χορτόπιτα
Η ήπια και μαλακή γεύση του ανθότυρου απαλύνει αρωματικά και γευστικά την έντονη παρουσία της χορτόπιτας. Βάζοντας δίπλα τους ένα ποτήρι λευκό κρασί από γηγενείς ποικιλίες, με ελαφριά δομή και ανθικά αρώματα, έχουμε ένα συνδυασμό που φέρνει τα αρώματα της εξοχής στον ουρανίσκο μας και αποτελεί από μόνος του είτε ένα πρόχειρο γεύμα είτε ένα φιλικό τσιμπολόγημα.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»
  • Σεμέλη Λευκός
  • Σελλάδια, Μπουτάρη
  • Νότιος Λευκός, Γαία Οινοποιητική

Σε τυροπιτάκια
Το ανθότυρο συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία σε τυρόπιτες και τυροπιτάκια, κάνοντας τη γεύση τους πιο ανάλαφρη και πιο απαλή. Μεζεδάκι τραγανό εξωτερικά και βελούδινο εσωτερικά, ένα τέτοιο τυροπιτάκι προσελκύει την προσοχή και μας ανοίγει την όρεξη! Αγαπάει τα ελαφριά, αρωματικά κρασιά, με ανοιξιάτικο χαρακτήρα. Επιλέγουμε, λοιπόν, ένα φρέσκο λευκό χαρμάνι ποικιλιών με σπιρτόζικα χαρακτηριστικά, όπως ένα Μοσχοφίλερο, φτιάχνουμε μια πλούσια σαλάτα με πρασινάδες, στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε τα περισσεύματα από βραστό κοτόπουλο (ψιλοκομμένα και περασμένα λίγο σε στεγνό τηγάνι) ή κάποιο αλλαντικό από πουλερικά και απολαμβάνουμε μια σύγχρονη αλλά πάντα γοητευτική εκδοχή της ελληνικής κουζίνας.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»
  • Μαντινεία Αντωνόπουλου
  • Σεμέλη, Ορεινός Ηλιος, Λευκό
  • Astala, Κτήμα Σπυρόπουλου

Ντιπ ανθότυρου
Το ανθότυρο είναι ιδανικό για να φτιάξουμε αλείμματα. Χρησιμοποιώντας λιαστή τομάτα ή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, μπορούμε εύκολα να παρασκευάσουμε πικάντικα ντιπ και να τα συνδυάσουμε με τσαταλάκια, αυτά τα βουτυρένια τραγανά κουλουράκια με το ιδιαίτερο σχήμα και με το μαυροκούκι που στολίζει την επιφάνειά τους. Το βελούδινο με το τραγανό και το πικάντικο με το βουτυράτο δημιουργούν γοητευτικές αντιθέσεις στις οποίες δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Ιδανικά, θα τα συνοδεύσουμε με ένα κρασί λευκό, με ήπιο αρωματικό χαρακτήρα, όπως ένα χαρμάνι με Ροδίτη ή ένα ελαφρύ κόκκινο με απαλές τανίνες - ένα Merlot ή ένα χαρμάνι με Αγιωργίτικο. Στην περίπτωση που θέλουμε να συνοδεύσουμε ένα αρωματικό λευκό κρασί με βοτανικές νότες, όπως ένα Traminer ή μια Βηλάνα, δεν έχουμε παρά να φτιάξουμε ένα ντιπ με ανθότυρο και μυρωδικά και να το συνοδεύσουμε με κριτσίνια. Τα μυρωδικά θα ενισχύσουν τα αρώματα του κρασιού και θα γαργαλίσουν ευχάριστα την αρωματική μας παλέτα.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»
  • Παλυβός, Άνεμος Λευκός
  • Traminer, Κατώγι Αβερωφ
  • Νεμέα, Κτήμα Λαντίδη

image
Με καπνιστή πέστροφα
Άλλη μια καλή ιδέα για ένα ελαφρύ, νόστιμο και γρήγορο  σνακ. Κόβουμε μια δροσερή ανοιξιάτικη σαλάτα με πράσινα λαχανικά, λαδολέμονο και αρωματικά βότανα, και τη συνοδεύουμε με καπνιστή πέστροφα και ανθότυρο, κομμένα σε κομμάτια και τυλιγμένα σε μια λεπτή αραβική πίτα ή, πιο απλά, σε φέτες ζυμωτού ψωμιού, δημιουργώντας χαριτωμένες μπρουσκέτες. Η παρουσία του ψαριού και η έντονη γεύση του μας οδηγούν στην επιλογή ενός κρασιού με ζωηρή οξύτητα και στιβαρό χαρακτήρα. Μια Ρομπόλα ή ένα Ασύρτικο είναι εκλεκτοί σύντροφοι σε έναν τέτοιο συνδυασμό.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»
  • Ασύρτικο, Κτήμα Αργυρού
  • Καλλιστώ, Κτήμα Μερκούρη
  • Ρομπόλα, Gentilini

Σε μους με γλυκό του κουταλιού
Ακόμα κι αν το ενδιαφέρον μας στρέφεται στις γλυκές γεύσεις, το ανθότυρο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για απλές και νόστιμες λύσεις. Μια μους ανθότυρου* συνοδεύει θαυμάσια τα γλυκά του κουταλιού, αποτελώντας το βελούδινο, κρεμώδες χαλί πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τα αρώματα και η γεύση τους. Ένα τέτοιο επιδόρπιο ταιριάζει πολύ ευχάριστα με ένα μοσχομυριστό γλυκό κρασί από Μοσχάτο, αλλά μπορεί να συνοδεύσει καλά και ένα χωνευτικό από απόσταγμα σταφυλής.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»
  • Σάμος Vin Doux, ΕΟΣ Σάμου
  • Μοσχάτο Λήμνου, Κτήμα Χατζηγεωργίου
  • Μπαμπατζίμ, Απόσταγμα Malvasia

* Μια εύκολη μους ανθότυρου γίνεται με ίση ποσότητα ανθότυρου και κρέμας γάλακτος. Χτυπάμε στο μίξερ το ανθότυρο μέχρι να αφρατέψει και το ανακατεύουμε καλά -με σπάτουλα- με την κρέμα γάλακτος, που θα έχουμε χτυπήσει πρώτα σε αφράτη σαντιγί. Αν είστε πολύ γλυκατζήδες, βάλτε και λίγη ζάχαρη.

image
Με πράσινη σαλάτα
Συνδυάζοντας το ανθότυρο με μια πράσινη σαλάτα με ρόδι (στην εποχή του) και ξηρούς καρπούς, και με λίγο ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης, έχουμε στο τραπέζι μας ένα πολύχρωμο πιάτο που θα μας χορτάσει και θα μας προσφέρει ευχαρίστηση μέσα από τη διαφορετικότητα και την καθαρότητα των γεύσεών του. Βάζουμε στα ποτήρια ένα λευκό κρασί με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και ιδιαίτερη φρεσκάδα, όπως ένα «ζωηρό» χαρμάνι με Sauvignon Blanc, και απολαμβάνουμε τις διαφορετικές πτυχές ενός ανοιξιάτικου συνδυασμού.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»
  • Κτήμα Λίγας, Λευκό
  • Ηλιοστάλαχτος Συμεωνίδη
  • Château Nico Lazaridi, Λευκός
 Το Ανθότυρο "Καρυάς" συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο διαγωνισμό γευσιγνωσίας από τους σεφ του γαστρονόμου στα βραβεία γαστρονόμου 2014.




Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...