Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Δεκεμβρίου 2014

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Το "Ελληνικό Σήμα" ξεκινά...

Το "Ελληνικό Σήμα", μία καρδιά με την ελληνική σημαία, θ' αρχίσουν να βλέπουν οι καταναλωτές τις επόμενες ημέρες στις συσκευασίες των γαλακτομικών προϊόντων, καθώς και στα αλκοολούχα ποτά.

πηγή φωτο : εδώ
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κος Γ. Γιακουμάτος, το σήμα ελληνικών προϊόντων ταυτοποιεί την ελληνική προστιθέμενη αξία και σκοπός του είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα που δηλώνονται ελληνικά... και η αποφυγή παραπλάνησής τους, η προστασία των συμφερόντων των παραγωγών από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι το "σήμα" αποτελεί μία δωρεάν προσφορά της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας στο πλαίσιο της συμβολής του κλάδου της διαφήμισης για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού σήματος για τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες, όπως αναφέρουν στελέχη της Ένωσης.

Προδιαγραφές...

Για την απονομή του σήματος, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες πρέπει να πληρούν  τις προδιαγραφές που θέτουν οι διεθνείς, κοινοτικές και εθνικές διατάξεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τις επισημάνσεις, την ασφάλεια και την προστασία του καταναλωτή. Επίσης, θα πρέπει από την παραγωγή ή την επεξεργασία τους να προκύπτει εγχώρια προστιθέμενη αξία. Δηλαδή :


  • για τα φυσικά προϊόντα, βασικό κριτήριο είναι η παραγωγή ή εκτροφή ή συγκομιδή, ανάλογα με το προϊόν, στην ελληνική επικράτεια,
  • για τα μεταποιημένα φυσικά προϊόντα, πρέπει ποσοστό της μάζας των συστατικών τους ή της μάζας της βασική α΄ ύλης που χρησιμοποιείται, να προέρχεται από την Ελλάδα (διαφορετικό ποσοστό για κάθε κατηγορία, ενώ εισάγονται και εξαιρέσεις για α΄ ύλες που δεν μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα ή επιτρέπονται και προσωρινές εξαιρέσεις αν υπάρχει έλλειψη σε συγκεκριμένη α΄ ύλη λόγω έκτακτων συνθηκών),
  • για τα λοιπά βιομηχανικά και βιοτεχνικά προϊόντα και υπηρεσίες, κριτήριο απονομής του σήματος ορίζεται το ποσοστό του κόστους παραγωγής που πραγματοποιείται στη χώρα μας.

Στο κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται οι δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη του προϊόντος (όχι όμως και αυτές για προβολή, προώθηση και διαφήμιση).

Τέλος, σημειώνεται ότι οι εταιρείες θα πληρώνουν και κάποιο τέλος..., ανάλογα με το φορέα απονομής του σήματος...

πηγή : εφημ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ 
            της από 20/12/2014

Δηλ. και πάλι εισπρακτικό το μέτρο...ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ!!! 
Και αν είναι μία φορά και έξω τρώγεται...αν συμβαίνει όμως κάθε χρόνο, τότε και αυτό το τέλος, τον τελικό καταναλωτή θα επιβαρύνει...
για το G & M
Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ!!! ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΛΑΙΝΟΥΜΕ...

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Έφαγες του σκασμού τις γιορτές; Πώς να ξεπεράσεις την βαρυστομαχιά!


Απλές συμβουλές που βοηθούν την πέψη

 
Καλά είναι η γαλοπούλα ,τα τυριά μας, το γουρουνόπουλο και οι κουραμπιέδες, αλλά μετά το φαγητό τι γίνεται;

 Επειδή κατέχουμε μεγάλο μέρος της ευθύνης, σου έχουμε λίγες καλές συμβουλές για να ξεπεράσεις εύκολα την βαρυστομαχιά, που ταλαιπωρεί τους περισσότερους χρονιάρες μέρες!


Η δυσπεψία, η πιο ήπια και συνάμα η πιο συχνή επιπλοκή, αντιμετωπίζεται με την ηρεμία και τα ήπια, ζεστά μαλακτικά ροφήματα.
   Η μέντα έχει σπασμολυτική δράση, χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και το αφέψημα από τα φύλλα της βοηθάει στην καλή χώνεψη. Στο τελευταίο μπορείτε να προσθέσετε άγριο γεράνι (για τη μείωση των όξινων εκκρίσεων) ή δεντρομολόχα (για να απαλλαγείτε άμεσα από το στομαχόπονο). Τα αφεψήματα του χαμόμηλου και του φασκόμηλου με λεμόνι λειτουργούν επίσης ως ήπια κατασταλτικά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας .

  Ανθρακούχα αναψυκτικά (κόλες, σόδες κλπ) ενδεχομένως να επιτείνουν το κοιλιακό φούσκωμα. Κάποιο "ζωντανό" γιαούρτι ενδεχομένως να βοηθήσει
Η κανέλα επίσης θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
Μην πίνετε πολύ νερό μετά το φαγητό ή μην χρησιμοποιείτε αντιόξινα ή αντιελκωτικά φάρμακα, γιατί με αυτόν τον τρόπο δυσχεραίνετε την πέψη.


Μετά από ένα βαρύ γεύμα, το καλύτερο φάρμακο είναι το περπάτημα για λίγη ώρα.Περπατήστε. Μόλις φάτε βγείτε λίγο και περπατήστε κάνει καλό και διευκολύνει απίστευτα το στομάχι μας να χωνέψει.

Προσπαθείστε να μην πέσετε για ύπνο αμέσως μόλις φάτε. Δώστε λίγο χρόνο στον οργανισμό σας και μην ξαπλώσετε. Η πέψη διευκολύνεται από μια πιο όρθια στάση και αποφυγή κατάκλισης.

Εάν κάνετε εμετό, δεν θα πρέπει να σας πιάσει πανικός, γιατί το στομάχι «ανακουφίζεται» και η δυσπεψία περνάει πιο γρήγορα.

Εάν τα συμπτώματα δεν περάσουν σε 10-12 ώρες ή εκδηλωθεί και ταχυκαρδία, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό.

Και για την άλλη μέρα......
Την επόμενη ημέρα δεν θα πρέπει να κάνετε το λάθος να παραλείψετε να φάτε γεύμα ή βραδινό, γιατί θα διαταραχτεί η ισορροπία του μεταβολισμού των σακχάρων και αυτό θα οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής στο μεθεπόμενο γεύμα. 
Φάτε κάτι ελαφρύ και σε μικρότερες ποσότητες, περιορίστε τους υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά και πατάτες) και προτιμήστε το λευκό κρέας, το ψάρι, τα 
φρούτα και τα λαχανικά.

   Τηρείστε αυτές τις απλές συμβουλές και θυμηθείτε τις και την επόμενη εβδομάδα που ακολουθούν τα πρωτοχρονιάτικα, γιορτινά γεύματα!


Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Νηστεία με…υποκατάστατα - Υπάρχουν νηστίσιμα τυριά;

    Σε Σούπερ Μάρκετ της γειτονιάς μου που βρέθηκα τελευταία, άκουσα από κάποια κυρία να ζητάει από την πωλήτρια των τυροκομικών προϊόντων «νηστίσιμη φέτα». Σε ερώτησή της, ποιανού παραγωγού είναι, η πωλήτρια ανέφερε γνωστή εταιρεία της Βόρειας Ελλάδας.
Ζητήσαμε από το σούπερ μάρκετ να μας πούνε και τι συστατικά είχε η νηστίσιμη φέτα που είχαν πίσω από τον πάγκο. Δεν ήξεραν, με λίγα λόγια ως καταναλωτές πρέπει απλά να εμπιστευόμαστε και να δεχόμαστε να τρώμε οτιδήποτε χωρίς να έχουμε ιδέα τι συστατικά περιέχει.
Το άκουσμα αυτού του διαλόγου με προβλημάτισε και με παρακίνησε να ξαναγράψω για το θέμα των «νηστίσιμων τυριών», τόσο για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, όσο και για το κέντρισμα του ενδιαφέροντος και του καθήκοντος των αρμόδιων, για την κυκλοφορία των τροφίμων γενικά και των γαλακτοκομικών ειδικότερα, φορέων.
Υπάρχουν «νηστίσιμα τυριά»;
Νηστίσιμα τυριά δεν υπάρχουν και περισσότερο δεν υπάρχει «νηστίσιμη φέτα». Το τυρί «ΦΕΤΑ» είναι το παραδοσιακό εθνικό μας προϊόν, το οποίο παράγεται μόνο από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος και στο μίγμα αυτό το γίδινο δεν ξεπερνά το 30% κατά βάρος. Είναι τυρί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), παράγεται μόνο στην Ελλάδα, με οριοθετημένη περιοχή όλη την ηπειρωτική χώρα και από τη νησιωτική το νομό Λέσβου. Κανένα άλλο προϊόν που δεν παράγεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της «ΦΕΤΑΣ», δεν επιτρέπεται να ονομάζεται «ΦΕΤΑ», ούτε καν να παραπέμπει στην ονομασία αυτή.
Τα διατροφικά παρασκευάσματα που κάποιοι τα βαφτίζουν «νηστίσιμα» και τα κυκλοφορούν στην αγορά ακόμα και με την επίσημη ονομασία «ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ», ή με ονομασίες που παραπέμπουν στη νηστεία, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα κάποιων καταναλωτών με παραπλανητικό τρόπο, και δυστυχώς δεν ελέγχονται, είναι αυτά που επίσημα ονομάζονται «μη γαλακτοκομικά προϊόντα».
    Τα προϊόντα αυτά είναι απομιμήσεις ή υποκατάστατα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Το χαμηλό κόστος παραγωγής τους και ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται στην αγορά έχουν σαν αποτέλεσμα τον έντονο και αθέμιτο ανταγωνισμό προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για να αποτρέπεται κάθε σύγχυση στον καταναλωτή μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων και των υποκατάστατων και για να βελτιωθεί η διάθεση των γαλακτοκομικών προϊόντων στην αγορά με προώθηση της κατανάλωσής τους, το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξέδωσε τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 1898/87 «Σχετικά με την προστασία της ονομασίας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά τη διάθεσή τους στο εμπόριο», με σκοπό την προστασία της φυσικής σύνθεσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, προς το συμφέρον των παραγωγών κτηνοτρόφων καθώς και την προστασία του καταναλωτή.
Στη χώρα μας, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 278186/7-8-2002, καθορίζονται συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του παραπάνω Κανονισμού με στόχο τη στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων γαλακτοπαραγωγών και την αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό η ονομασία «γάλα» προορίζεται αποκλειστικά για το προϊόν της φυσιολογικής έκκρισης των γαλακτοφόρων αδένων θηλαστικών, το οποίο λαμβάνεται με μία ή περισσότερες αμέλξεις χωρίς οποιαδήποτε προσθήκη ή αφαίρεση.
Με την απλή ονομασία γάλα εννοείται ότι αυτό είναι αγελαδινό. Όταν προέρχεται από άλλο ζώο υποχρεωτικά πρέπει να δηλώνεται η προέλευσή του (πρόβειο, γίδινο, κλπ).
Ως γαλακτοκομικά προϊόντα ο Κανονισμός ορίζει εκείνα, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από το γάλα, όπως η έννοιά του ορίζεται παραπάνω. Είναι δυνατό να προστίθενται ουσίες που είναι απαραίτητες για την παρασκευή τους, εφόσον οι ουσίες αυτές δεν χρησιμοποιούνται με σκοπό την ολική ή μερική αντικατάσταση οποιουδήποτε από τα συστατικά του γάλακτος.
Για τα γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιούνται οι ονομασίες: ορός γάλακτος, κρέμα, βούτυρο, βουτυρόγαλα, βουτυρέλαιο, καζεϊνες, άνυδρες λιπαρές ουσίες του γάλακτος, τυριά, γιαούρτι, κεφίρ, κούμις.
Οι ονομασίες που αναφέρονται παραπάνω δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για κανένα άλλο προϊόν, εκτός από αυτά που προέρχονται αποκλειστικά από το γάλα.
Για προϊόντα άλλα από αυτά που προαναφέρονται, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ετικέτες, εμπορικά έγγραφα ή οποιαδήποτε μορφή διαφήμισης που να δηλώνει, να συνεπάγεται ή να υπαινίσσεται ότι το προϊόν αυτό είναι γαλακτοκομικό.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 278186/7-8-02 ως μη γαλακτοκομικά προϊόντα νοούνται τα προϊόντα ως υποκατάστατα ή αναπληρώματα ή απομιμήσεις κ.λ.π. προϊόντων γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία δεν είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού 1898/87 του Συμβουλίου. Σαν τέτοια αναφέρονται:
  • Αυτά για τα οποία χρησιμοποιείται γάλα που υπέστη θερμική επεξεργασία πάνω από 85 βαθμούς Κελσίου με αρνητικές δοκιμές για τα ένζυμα φωσφατάση και υπεροξειδάση.
  • Αυτά που προκύπτουν από δεύτερη μεταποίηση, όπως με χρήση σκόνης γάλακτος, συμπυκνωμένου γάλακτος, καζεϊνών κλπ.
  • Αυτά στα οποία έχουν αλλοιωθεί τα φυσικά συστατικά του γάλακτος, π.χ. αφαίρεση και αντικατάσταση των συστατικών του.
  • Αυτά στα οποία έχουν προστεθεί ξένες ουσίες, γλυκαντικά (ζάχαρη, σιρόπι, κλπ) ή άλλες μη επιτρεπόμενες ουσίες, όπως είναι τα επιδόρπια.
Τα παραπάνω προϊόντα δεν είναι, ούτε πρέπει να λέγονται τυριά ή γιαούρτια, ούτε πρέπει να τοποθετούνται στους ίδιους χώρους πώλησης με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να τα ζητούν σαν τυριά, αλλά να κάνουν χρήση τους όρους: Υποκατάστατο ή απομίμηση ή αναπλήρωμα.
   Κυκλοφορούν στην αγορά και διαφημίζονται στο διαδίκτυο τέτοια προϊόντα με παραπλανητικές ονομασίες που παραπέμπουν σε τυριά και στη νηστεία και πολλά τα βαφτίζουν ξεκάθαρα «νηστίσιμα». Μερικά από αυτά είναι τα: Έδεσμα σε άλμη, Υποκατάστατο τυριού, Φυτικό, VIOFAST-ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ, φαστ-Fast Wellness, Primo, Pertetto, Perla κλπ. Η λέξη φαστ σημαίνει μεταξύ των άλλων και νηστεία. Το «Έδεσμα σε άλμη» στις συστάσεις του αναφέρει: «Αντικαθιστά τη φέτα σε όλες της τις εκδοχές». Τα: Primo, Pertetto, Perla, στις διαφημίσεις τους αναφέρονται ως τυριά. Κανένα από τα παραπάνω προϊόντα δεν είναι τυρί, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν ως προς την ποιότητα κανένα τυρί και πολύ περισσότερο τη ΦΕΤΑ. Η τιμή τους είναι παραπλήσια με αυτή των τυριών, αν και το κόστος τους είναι χαμηλότερο.
 Αν παραδεχτούμε ότι στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία νηστεία είναι μεταξύ των άλλων και η αποχή από κάθε τρόφιμο ζωϊκής προέλευσης, τότε τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα δεν μπορεί να είναι νηστίσιμα,αφού τα περισσότερα από τα συστατικά τους είναι ζωϊκής προέλευσης. Εκτός αν κάποιοι πιστοί βολεύονται να νομίζουν ότι νηστεύουν, καταναλώνοντας προϊόντα υποκατάστασης, τα οποία κάποιοι τους τα προσφέρουν βαπτίζοντάς τα νηστίσιμα, για να εξυπηρετήσουν με δόλιο τρόπο τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα. Βασική πρώτη ύλη στην παρασκευή των υποκατάστατων είναι η σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος, στο μίγμα της οποίας με το νερό προστίθενται φυτικό λίπος και καζεϊνικά. Παρόμοια προϊόντα που παρασκευάζονται με πρωτεϊνες και λίπος σόγιας ονομάζονται παρασκευάσματα σόγιας.
Στο διαδίκτυο ένας ιερέας αναφέρει: «Νηστίσιμη φέτα, νηστίσιμο τυρί και άλλες τροφές νηστίσιμες. Ειδικές συνταγές νηστείας και κάποιες ….αγιορείτικες, το «α» μικρό, γιατί το «Α» κεφαλαίο είναι για τους αληθινούς Αγιορείτες και απανταχού του κόσμου αληθινούς νηστευτές, μοναχούς, κληρικούς και κοσμικούς.
Κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, αλλά τον Κύριο όχι. Νηστεία με …..υποκατάστατα δεν νοείται».
Λάρισα 18 Δεκεμβρίου 2014
Δημήτρης Κουλουκτσής, Γεωπόνος




Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

mastos - Από το χωριό μας με αγάπη.!

   Σας προσφέρουμε τις νέες, αγαπημένες σας γεύσεις

                                                                   από φρέσκα, επιλεγμένα υλικά         
Εξασφαλίζουμε για εσάς τα πιο αγνά - φρέσκα ελληνικά φρούτα πλούσια σε θρεπτική αξία, γεύση και άρωμα. Ο εξοπλισμός της επιχείρησης μας διασφαλίζει τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών των φρούτων ενώ παράλληλα εξασφαλίζει άριστες συνθήκες υγιεινής.

   

    Γαλουχήθηκα και μεγάλωσα σε ένα ιστορικό χωριό την Πρόσυμνα, ακούγοντας ιστορίες από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μου,  περιτριγυρσμένη από μυρωδάτα γλυκά και λαμπερές μαρμελάδες.       Έμαθα πως το έδαφος, ο λαμπερός ήλιος, η εποχή, η φροντίδα τους από τους παραγωγούς , η ώρα συγκομοιδής τους και το δικό μας χάδι προσδίδουν την αξία στα γλυκά κουταλιού και τις μαρμελάδες μας.
    Ο Μυκηναϊκός δρόμος που περνάει από την Πρόσυμνα, μαρτυρά την αξία που είχε αυτή η εύφορη κοιλάδα από την εποχή του Αστερίωνα. Οι τρεις του κόρες, η Εύβοια, η Ακραία και η Πρόσυμνα ήταν οι παραμάνες της θεάς Ήρας  που την ανέθρεφαν με εκλεκτές και ιδιαίτερες τροφές.


    Σπούδασα Διατροφή και Διαιτολογία στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Η διαμονή μου σε αυτόν τον τόπο με γέμισε με νέες γεύσεις, ιδέες και παραδόσεις από πολλά μέρη του κόσμου καθώς η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί πολλούς πολιτισμούς.
    Τα ταξίδια μου στην Μακεδονία, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο μου έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για τα γλυκά κουταλιού και τις μαρμελάδες.
Κάθε ένα βαζάκι Mastos κουβαλάει δυνατές αναμνήσεις και παράδοση γενεών! Με οδηγό την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα δημιουργούμε λαμπερούς πειρασμούς για τον ουρανίσκο σας!
   
   Στα γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες Mastos θα συναντήσετε γεύσεις φυσικές, απαλές και συνάμα έντονες.
   Τα φρούτα μας είναι διαλεχτά από μικρούς παραγωγούς που εμπιστεύονται τη φύση και την αφήνουν ελεύθερη χωρίς λιπάσματα και χημικά εξασφαλίζοντας την άριστη ποιότητα που μας χαρακτηρίζει.
Τα εσπεριδοειδή, δηλαδή τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια είναι βιολογικά και πιστοποιημένα.
   Υπεύθυνος αυτών είναι ο πατέρας μου Χρήστος, που τα φροντίζει με ζήλο σαν πραγματικά παιδιά του. Η αγάπη του για τη φύση μαζί με τις καιρικές αλλαγές τον οδήγησαν σε νέες ποικιλίες με αρωματικές γεύσεις οι οποίες είναι τα κυδώνια, τα δαμάσκηνα καθώς και μια νέα ποικιλία μυλοειδών.
    Η σπιρτάδα σε συνδυασμό με τη γλυκιά γεύση τους, δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο!
  Τα σύκα είναι το δώρο που μας έκανε η φύση μιας και είναι μία άγρια ποικιλία στους παλιούς νερόμυλους, στα Ρωμαϊκά λουτρά και στις όχθες του Αστερίωνα μια κληρονομιά που μας εξασφάλισε ο παππούς μου.
  Το άρωμα και η μεστή γεύση τους θα σας συναρπάσει!
  Τα γλυκά και οι μαρμελάδες μας είναι φυσικά προϊόντα χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά.          Αναδεικνύουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά κάθε φρούτου κατά την επεξεργασία και τα συνοδεύουμε με απαλά αρώματα από φρέσκια αρμπαρόριζα, κλωναράκια βανίλιας και άλλα στοιχεία της φύσης.
  Συνδυάζουμε γεύσεις και φρούτα έτσι ώστε να πετύχουμε συνδυασμούς που θα είναι ευεργετικοί για τον οργανισμό και τον ουρανίσκο μας!
   Έτσι λοιπόν, γεμάτη εφόδια από τη γιαγιά  μου Γεωργία, τη γιαγιά μου Βασιλική, τη γιαγιά Ελένη, τη θεία Μαρία, τις παιδικές αναμνήσεις που αναβλύζουν αρώματα,
τις παραδόσεις μας, την ιστορία του τόπου μου,τις γεύσεις της Ελλάδας καθώς και τις πολύτιμες γνώσεις που πήρα στη σχολή μου, είμαι έτοιμη πια να μοιραστώ μαζί σας το πιο μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, τα γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες Mastos που μαζί με την οικογένεια μου και προπαντός την μητέρα μου Κυριακή δημιουργήσαμε για εσάς!
mastos_logo     Γεωργία Ουλή 
http://www.mastos-nature.gr/
Προσύμνη Αργολίδας
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
τηλ./fax.27510 89263
κιν.6981 531542

Φτιαγμένα με αγάπη

Στόχος μας είναι να παντρέψουμε το παρελθόν με το σήμερα και να κάνουμε τα παραδοσιακά γλυκά πρωταγωνιστές των γευστικών απολαύσεών σας.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

EΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2015

Τα Γαλακτοκομικά Καρυάς, σας εύχονται ολόψυχα


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

&

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ,



με Αγάπη & Υγεία



για εσάς και τις οικογένειές σας.!


Ένα δημιουργικό & ευτυχισμένο 2015 ,να βάλουμε όλοι γερά θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον..!!


Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Η μεσογειακή - κρητική διατροφή...ήταν τρόπος ζωής

Ελληνική διατροφή και ....αιωνιότητα

    Γνωστή και επίκαιρη η Μεσογειακή - Κρητική κουζίνα καθώς και η συμβολή της στην μακροζωία των Ελλήνων.
  Αυτά τουλάχιστον απ' όσα γνωρίζουμε από δικά μας πρόσωπα η απ'αυτά που διαβάζομε σχετικά με τις μαγικές ικανότητες ...που είχαν τα Κρητικά εδέσματα στους κατοίκους του νησιού.
   Σκεπτόμαστε  λοιπόν όλες αυτές τις λιχουδιές που στόλιζαν τα τραπέζια σε μέρες γιορτινές...και μας τρέχουν τα σάλια.

     


    Φανταστείτε λοιπόν το  Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, στολισμένο μ' όλα αυτά τα μικρά  γλυκά, αλλά και ξινά θαύματα , τα οποία έκαναν, από το κρέας του χοίρου που έσφαζαν την παραμονή των Χριστουγέννων.
     Και σας μιλάω φυσικά,για όλα αυτά που μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας:
για το βραστό χοιρινό με  ξυνόχοντρο η με μαγγίρι, την τσιλαδιά , το τηγανιτό συκώτι, το μπεκρή μεζέ, το χοιρινό με σέλινο, τις ομαθιές, το απάκι, τα σύγλινα,   τα λουκάνικα, τις σαλάτες με  λάδι της ελιάς, το εφτάζυμο ψωμί,  το Χριστόψωμο, τα μελομακάρονα τους κουραμπιέδες και τα ξεροτήγανα.
Αυτά τουλάχιστον που θυμάμαι από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι του παππού μου.
Αλλά και το πασχαλινό τραπέζι των κρητικών δεν υστερούσε από λιχουδιές.
  Σούπα με ζωμό όρνιθας άνοιγε την όρεξη, για να ακολουθήσει, η μαγειρίτσα, το κοκορέτσι, το κεφαλάκι του αρνιού που έσφαζαν το Πάσχα  βραστό, το αρνάκι με αγκινάρες, το ψητό στο φούρνο του σπιτιού,  το οφτό κρέας στον κήπο, οι σαλάτες, το Λαμπριάτικο  ψωμί, τα  τσουρεκάκια, και τα καλιτσούνια.
Με την γλυκιά ζάλη της νοσταλγίας,  το κεφάλι γεμάτο από όνειρα και τα απαραίτητα χρήματα στο πορτοφόλι, τρέχουμε στον χασάπη  και το φούρνο της γειτονιάς και γεμίζομαι και εμείς το τραπέζι μας, με όλα αυτά τα όνειρα.
Έτσι λοιπόν ανοίγουμε μόνοι μας με τα δόντια μας τον τάφο μας.
Ξεχνώντας..... τα παραλειπόμενα.
Ξεχνάμε λοιπόν, ότι στον καιρό του παππού μου, η ζωή στην Κρήτη και μάλιστα στην εξοχή ήταν δύσκολη.
Η πλειονότητα των ορεινών Ελλήνων δούλευε στην εξοχή σκληρά, κάθε μέρα.
Με άλλα λόγια υπήρχε σωματική άσκηση και μάλιστα πολλών ωρών, και αυτό  καθημερινά.
Η  παραδοσιακές συνταγές  ήταν συνδεδεμένες  με τις θρησκευτικές  γιορτές.
    Οι Έλληνες νήστευαν σαράντα μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, σαράντα μέρες,  πριν από το Πάσχα., δεκαπέντε μέρες πριν από την Κοίμηση της Παναγίας το δεκαπενταύγουστο, και πολλοί τηρούσαν ακόμα την παράδοση και δεν έτρωγαν  κρέας, αυγά,  τυροκομικά προϊόντα, αλλά ακόμα και λάδι,  κάθε  Τετάρτη και την Παρασκευή.
Χόρτα βραστά, ελιές και παξιμάδι, φρούτα, στόλιζαν αυτές τις μέρες το Κρητικό τραπέζι.
Όπως καταλαβαίνετε η αποτοξίνωση από τις τοξίνες των κρεάτων που γινόταν σ' αυτές τις περιόδους προστάτευε τον οργανισμό τους από τοξίνες, χοληστερίνη αλλά και σάκχαρο.
Ξεχνάμε λοιπόν την θαυματουργό επίδραση που είχε η λιτότητα της   καθημερινής κουζίνας των Κρητικών.
  Και στη βιασύνη μας ξεχνάμε ακόμα και κάτι άλλο, την προέλευση των  εν λόγω προϊόντων.
Το γουρουνάκι για τα Χριστούγεννα, το αρνάκι για το Πάσχα, τις όρνιθες, τα κουνέλια, το μοσχαράκι, τα περιστεράκια, τα ανάθρεφε ο παππούς μου, με τροφές που παρασκεύαζε μόνος του.
Δεν χρησιμοποιούσε ορμόνες, ούτε φυτοφάρμακα, αλλά ούτε έτοιμα λιπάσματα για την καλλιέργεια των φρούτων, των  λαχανικών του και  των σιτηρών του.
Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά !


      Για όλους αυτούς τους λόγους, την ενάλλαξη πλούσιας αλλά και λιτής διατροφής, την καθημερινή άσκηση, τα  ελεγμένα  και οικολογικά προϊόντα,  αλλά και  αναμφισβήτητα, χάριν των γονιδίων των,  οι Έλληνες είχαν μακροζωία !
     
     Για όλους αυτούς τους λόγους σήμερα γινόμαστε πρωταθλητές στην παιδική παχυσαρκία, το παιδικό διαβήτη, και χοληστερίνη, στην αύξηση των καρδιαγγειακών προβλημάτων, των αλλεργιών , των καρκίνων, κλπ.
   
     Γιατί θυμόμαστε μεν τα γιορτινά τραπέζια της γιαγιάς μας, αλλά ξεχάσαμε  δε,  τα καθημερινά λιτά τραπέζια της, καθώς, και τον τρόπο με τον οποίο ζούσε!



                          Άρθρο από:


Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικο «Χωριό Παραγωγών» τοπικών προϊόντων στο δήμο Βύρωνα

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου το νέο ραντεβού με το «Χωριό Παραγωγών»

Το “Χωριό Παραγωγών” θα διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 στο πάρκο της Καραολή & Δημητρίου, με ώρες λειτουργίας από τις 09.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθευτούν περισσότερα από 250 προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές, από 32 παραγωγούς - με πιστοποίηση ταυτότητας - από όλη τη χώρα δίχως μεσάζοντες.

Ενδεικτικά στην αγορά, τα προς διάθεση προϊόντα είναι: αλεύρι,παραδοσιακά αρτοσκευάσματα, αμύγδαλα, αλλαντικά, αυγά, γιαούρτι, γαλακτοκομικά & τυροκομικά είδη, γίγαντες, γλυκά, ελαιόλαδο, ελιές, εσπεριδοειδή, ζυμαρικά, καρύδια, κάστανα, κρεμμύδια, λαχανικά, μανιτάρια, μαρμελάδες, μέλι, ξηροί καρποί, ξύδι, οινοπνευματώδη, όσπρια, ρύζι, σαλιγκάρια, τομάτες, τυριά, χαλβάς,βιολογικά προϊόντα, βότανα, ροφήματα, ντελικατέσεν και άλλα τοπικά προϊόντα.

Το “Χωριό Παραγωγών” αποτελεί μια κοινωνική δράση του Δήμου Βύρωνα καθώς προσφέρονται στους καταναλωτές προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ μέρος των εσόδων της δράσης πηγαίνουν προς τα δίκτυα αλληλεγγύης της πόλης και την Εκκλησία, προς ενίσχυση πολιτών που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας.

Η επόμενη συνάντηση του “Χωριού Παραγωγών” θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον Υπεύθυνο της δράσης κ. Ιωάννη Μαυρίκη στο τηλέφωνο 2132008652 και στο email: xorio@dimosbyrona.gr

Οι συγκοινωνίες που εξυπηρετούν την πρόσβαση στο “Χωριό Παραγωγών” είναι τα λεωφορεία 203 - 204 (Στάση ΙΚΑ), 732 (13η Στάση) και το τρόλεϊ 11 (Στάση Παλιό Τέρμα). Οι κάτοικοι του Βύρωνα μπορούν να εξυπηρετηθούν και από τη Δημοτική Συγκοινωνία.


Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Υμνοι Γερμανών για τη Πελοπόννησο : Εκεί είναι ο παράδεισος του αγροτουρισμού [εικόνες]

Φωτογραφία: Carlo Raciti
Φωτογραφία: Carlo Raciti
-A+A
Τα νησιά κερδίζουν πάντα – είναι μια άνιση μάχη από τη στιγμή που το γαλάζιο της θάλασσας, οι παραλίες και το ξέφρενο γλέντι επικρατούν στις τελικές προτιμήσεις των τουριστών. Για το γερμανικό πρακτορείο dpa, η Ελλάδα είναι σε θέση να προσφέρει και άλλες πιο ουσιαστικές επιλογές σε έναν τουρίστα.
Στη Λακωνία, στο χωριό Γούβες, εκεί όπου κυριαρχεί το πράσινο και ο Πάρνωνας με τον Ταΰγετο και ο χρόνος ακολουθεί ένα ράθυμο σκοπό, οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν μια άλλη ποιότητα διακοπών – μακριά από τον ξέφρενο ρυθμό της διασκέδασης στα πολύβουα νησιά.
Φωτογραφία: Carlo Raciti
Πλαισιωμένη από απέραντους ελαιώνες, αμυγδαλιές και πεύκα, η «Ευμέλια» έχει γίνει το καταφύγιο για πάρα πολλούς τουρίστες όχι μόνο κατά τους θερινούς μήνες. Είναι το δημιούργημα του Φραγκίσκου Καρελά που άφησε πίσω την καριέρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επενδύσει στην οικογενειακή περιουσία. Μέσα σε πέντε χρόνια κατάφερε να φτιάξει ένα μέρος κατάφορτο από δέντρα, βιολογικά λαχανικά, ανθισμένους κήπους, ενώ δεν παραλείπει την εκτροφή ζώων. Παράλληλα, υπάρχουν πέντε παραδοσιακά διακοσμημένα οικήματα στα οποία μπορούν να καταλύσουν οι τουρίστες.
Φωτογραφία: Carlo Raciti
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για μια ξεχωριστή μονάδα, φιλική προς το περιβάλλον, καθώς ακολουθεί την οικολογική τεχνολογία και προσφέρει γεωθερμική θέρμανση και ψύξη. Είναι μια καινούργια μορφή τουριστικού «πακέτου» διαφορετικό από τα παραδοσιακά. «Ευμέλια» σημαίνει αρμονία κάτι που ο χώρος προσφέρει αφειδώς στους Βέλγους και τους Βόσνιους τουρίστες που συρρέουν κατά ομάδες να μπλέκονται με τους ντόπιους σαν να έχουν ζήσει χρόνια σ' αυτόν τον τόπο. Μαθαίνουν τους τρόπους βιολογικής καλλιέργειας, επισκέπτονται τα τοπικά οινοποιεία, φτιάχνουν φυτικό σαπούνι και ζουν μια εντελώς διαφορετική ζωή.
Φωτογραφία: Carlo Raciti
Ο κ. Καρελάς λέει: «Οι άνθρωποι πρέπει να συνδεθούν ξανά με τη φύση. Το καθημερινό στρες είναι συντριπτικό. Πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα». Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν μέρος στις καθημερινές αγροτικές εργασίες, να κάνουν γιόγκα, να κάνουν μαθήματα φωτογραφίας και φυσικά να δοκιμάζουν γεύσεις τοπικών φαγητών που πουθενά αλλού δεν θα βρουν.
Φωτογραφία: Carlo Raciti
Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η 64χρονη Ελένη Γρηγοράκου που διευθύνει μια ρουστίκ ταβέρνα την «Πυροστιά» στην Κουπιά. Η κ. Γρηγοράκου δεν προσφέρει μόνο ξεχωριστά εδέσματα, αλλά παραδίδει μαθήματα μαγειρικής με τον παραδοσιακό τρόπο. Οι επισκέπτες της Ευμέλιας έχουν τη δυνατότητα να την επισκέπτονται και να διευρύνουν το πεδίο των ασχολιών τους. Η ίδια λέει: «Εμείς εδώ στα ορεινά χωριά συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε παραδοσιακά, κάτι που δεν το βρίσκεις στις πόλεις. Εγώ έμαθα να μαγειρεύω από τη μητέρα μου και ακολουθώ πιστά τις συνταγές της. Τώρα είναι καιρός η επόμενη γενιά να μάθει αυτές τις συνταγές που παραμένουν ακόμη άγνωστες».
Φωτογραφία: Carlo Raciti
Από την άλλη η 48χρονη Ζωή Στεργιάδη έχοντας πάρει τα «φώτα» της παραγωγής φυτικού σαπουνιού από τη γιαγιά της, συνεχίζει μια παράδοση που ολοένα και περισσότερο φθίνει. Άρχισε να φτιάχνει σαπούνι από όταν ήταν 10 ετών και τώρα κάνει το χόμπι της επάγγελμα. Τίποτα δεν μένει αναξιοποίητο σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και των μοντέρνων ξενοδοχείων, στη Λακωνία ανθεί ο αγροτουρισμός – μια αγνή, διαφορετική πτυχή σύνδεσης με τη φύση.


Πηγή:  iefimerida.gr 



Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...