Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Κατασκήνωση (camping) , πεζοπορία (hiking – trekking) και συμβουλές επιβίωσης σε φυσικό περιβάλλον.

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Κατασκήνωση (camping) , πεζοπορία (hiking – trekking) και συμβουλές επιβίωσης σε φυσικό περιβάλλον.

Διαβίωση στην φύση, σημαίνει περιπέτεια


Ανέκαθεν ο άνθρωπος εξελίχθηκε και μεγαλούργησε στην φύση καθώς από αυτήν προήλθε και σε αυτή θα καταλήξει, γιατί αυτός είναι ο κύκλος της ζωής και ο άνθρωπος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού που ορίζουμε φύση στην γενική του έννοια.

Στο διάβα των καιρών αξιοποίησε το αρχικό εργαλείο που του παρείχε η φύση, την εξέλιξη. Μέσω αυτού κατάφερε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις (σε συνάρτηση πάντα με το φυσικό περιβάλλον του), που χρειάζονταν ώστε να αναπτύξει σε βάθος χρόνων τον νου αλλά ακόμα και την σωματική επιβίωση στην φύσηιδιομορφία ώστε να βρεθεί στην πλεονεκτική θέση  να μπορεί να δημιουργεί με υλικά που έβρισκε απλόχερα στην φύση.Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τροποποιεί εν μέρει το φυσικό περιβάλλον του βίου του και να το προσαρμόζει στις ανάγκες του με σκοπό  να του προσφέρει άνεση, ασφάλεια, ευημερία, διασκέδαση και γοργή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.


Πλέον αυτό το περιβάλλον, όπου μεγάλο ποσοστό ανθρώπων διαβιώνει, έχει διαφοροποιηθεί σε σημείο που είναι αρκετό ώστε κάποιος να μην μπορεί να επιβιώσει στο φυσικό περιβάλλον των προηγούμενων κοντινών χρόνων που ζούσανε οι προγονοί μας.
Βέβαια αυτό για πολλούς δεν είναι κακό, μιας και έχουμε όλες τις ανέσεις στα πόδια μας, αλλά αγνοούν ότι οποιαδήποτε ανθρώπινο κατασκεύασμα δεν είναι ικανό να αντέξει την «καταστροφή-αναγέννηση» της φύσης, όπως επίσης ότι ακόμα και να μην συμβεί κάποιο φυσικό γεγονός, μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστούμε βασικές γνώσεις επιβίωσης σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν έχουμε μάθει να ζούμε, πόσο μάλλον όταν βρεθούμε σε μία κατάσταση που δεν έχουμε τα εργαλεία που μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς.
επιβίωση στη φύση

Εξάλλου είναι μια γνώση όπου μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε σιγουριά για τον ίδιο μας τον εαυτό και μέσω αυτής να επηρεάσουμε  διάφορα κομμάτια του εσωτερικού κόσμου μας. Αλλά ακόμα και για κάποιον που δεν έχει διάθεση να αφομοιώσει τις γνώσεις αυτές στο 100%, θα μπορεί να βοηθηθεί αφού θα έχει ξυπνήσει μέσα του η λογική της παρατηρητικότητας, της προσαρμογής και της επιβίωσης. Αυτά είναι τα πρωταρχικά μας εφόδια και δεν πιάνουν καθόλου όγκο στης τσέπες μας.


Από την άλλη όμως υπάρχουν άνθρωποι πού τους αρέσει η διαβίωση στην εξοχή και το θεωρούν σαν μία δραστηριότητα που τους γεμίζει ψυχικά και σωματικά. Τέτοιοι άνθρωποι συνήθως δείχνουν την αγάπη τους για την φύση ποιο έντονα και προσπαθούν να την προστατεύουν αφού αυτή τους παρέχει την ηρεμία  και την απόδραση από την καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν μέσα στην ζωή τους.
Camping στην Εύβοια Βέβαια αφού μιλάμε για ανθρώπους και θεωρώντας ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός έτσι ακόμα και σε αυτή την “κατηγορία” υπάρχουν διαφορετικές “ομάδες” και δεν θα πρέπει να έχουμε την αντίληψη ότι εφόσον γνωρίζουμε κάποιον που έχει σαν επιλογή αυτό το στυλ έκφρασης, έχουμε κατανοήσει πλήρως το σύνολο των ανθρώπων αυτής της “κατηγορίας” ως προς τις ιδεολογίες, τον τρόπο έκφρασης-σκέψης,  τις συνήθειες κτλπ, καθώς όπως και σε αστικό περιβάλλον υπάρχουν διάφοροι “τύποι” ανθρώπων, έτσι το ίδιο διακρίνουμε και εδώ, αφού αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται συνήθως από τις ίδιες κοινωνίες.

Το "τσουβάλιασμα" αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται παρεξηγήσεις, λόγο κακής κριτικής ικανότητας και σαν παράδειγμα θα θέσω την εσφαλμένη αντίληψη αρκετών ότι οι κατασκηνωτές μολύνουν το περιβάλλον και αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει για όλους. Αλλά αν ήθελα να κατηγορήσω κάποιον δεν θα ήταν ο κατασκηνωτής αλλά ο άνθρωπος που η παιδεία του είναι τέτοια που  όπου και να βρεθεί θα πετάξει τα σκουπίδια του κάτω, ακόμα και να έχει εναλλακτική λύση για να μην το κάνει, κάτι που είναι κατακριτέο και δεν νομίζω να υπάρχει μόνο σε μία συγκεκριμένη “ομάδα” ανθρώπων.

επιβίωση στη φύση

Σκουπίδια σε πανεπιστημιακό χώρο στην Ελλάδα
κατασκήνωση, οι πεζοπορίες, οι διακοπές, η γνωριμία με τόπους της Ελλάδας αλλά και οτιδήποτε μπορεί να αφορά την διαβίωση - επιβίωση ή την δραστηριότητα εκτός πόλης, είτε για διασκέδαση είτε για επιμόρφωση!

Άρθρο απο : http://diaviosi.blogspot.gr/

Related Posts :Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: