Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Τάρτα με πράσο, σύγκλινο Μάνης , ελληνικά τυριά και πορτοκάλι.

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Τάρτα με πράσο, σύγκλινο Μάνης , ελληνικά τυριά και πορτοκάλι.

Μικρή διασκευή συνταγής από την αυθεντική της Foodjunkie και την ευχαριστώ πολύ για την ιδέα!


ΥΛΙΚΑ 
Για τη ζύμη
§                     250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
§                     125 γραμμ. αιγοπρόβειο βούτυρο.
§                     1 κ.γ. ζάχαρη
§                     ½ κ.γ. αλάτι
§                     1 αβγό
§                     50 ml νερό παγωμένο


Τα πράσα σύμμαχος της καρδιάς μας

Για τη γέμιση
§                     1 κιλό πράσα 
§                     150 γραμμ. σύγκλινο Μάνης , ψιλοκομμένο
§                     150 γραμμ. μαλακιά Φέτα
§                     200 ml γάλα (ή κρέμα γάλακτος)
§                     3 αβγά, χτυπημένα
§                     80 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
§                     40 γραμμ. ανθότυρο - μυζήθρα.
§                     αλάτι, πιπέρι
§                     Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.                  Κοσκινίστε το αλεύρι και κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια. Τρίψτε το βούτυρο στο μίγμα μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέστε στο τέλος τον κρόκο και το νερό και ζυμώστε ελαφρά, για λίγο έτσι ώστε να μην χαλάσετε την ελαστικότητα της ζύμης. Βάλτε τη στο ψυγείο για μισή ώρα.
Με γεύσεις από παλιές παραδοσιακές συνταγές,
 τα αλλαντικά ΔΑΓΡΕ παραμένουν το ίδιο αγνά
και σπιτικά, με σεβασμό στην παράδοση,
όπως ξεκίνησαν από την αρχή του εικοστού αιώνα.
2.                  Αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε με έναν πλάστη το ζυμάρι  έτσι ώστε να καλύψετε το σκεύος που θα ψήσετε την τάρτα σας ς.  Τοποθετήστε την ταρτιέρα πάλι στο ψυγείο και αφήστε τη για μία ώρα για να μη μαζέψει το ζυμάρι στο ψήσιμο.
3.                  Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C.
4.                  Τρυπήστε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι. Καλύψτε την τάρτα με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα , ρίξτε μέσα φασόλια/ ρύζι ή τα ειδικά βαριδάκια  και ψήστε για 20 λεπτά. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βγάλτε τη από το φούρνο και αφήστε στην άκρη να κρυώσει.
5.                  Πλύνετέ τα καλά τα πράσα , αφαιρέστε και πετάξτε τα πράσινα μέρη και το χοντρό κάτω μέρος και κόψτε τα σε λεπτές ροδέλες.
6.                  Σε ένα μεγάλο σκεύος, κατά προτίμηση αντικολλητικό ζεστάνετε δυο κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρετε τα πράσα. Ρίξτε λίγο νεράκι και αφήστε τα να μαλακώσουν. Προς το τέλος ρίξτε και το σύγκλινο ή το μπέικον.
7.                  Σε ένα μπολ αναμείξτε  πράσα με το κατίκι  και προσθέστε και το τρίμμα πορτοκαλιού. Απλώστε τα σε ολόκληρη τη βάση της τάρτας .
8.                  Χτυπήστε τα αβγά με το γάλα και ρίξτε τα επάνω στη γέμιση ώστε να την καλύπτουν ολόκληρη.
9.                  Τρίψτε τη γραβιέρα  και το κασέρι από πάνω και ψήστε στους 180ο C για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

  Συνοδευτικό κρασάκι :
Μοσχοφίλερο Σπύρου Φράγκου
 Με απόλυτο σεβασμό στον τόπο και στις παραδόσεις, το οινοποιείο Φράγκου σας καλεί σε μια διαδρομή γεύσης μέσα απο τους αιώνες.Σερβίρεται δροσερό στους 8-10ο C.
Τοπικός οίνος Μοσχοφίλερο, το διαμάντι του ελληνικού αμπελώνα ...
 Υ.Σ.
Η μυρωδιά της τάρτας όταν ψήνεται είναι ασύλληπτη, θα πρότεινα εάν δεν σας ενοχλεί να μην παραλείψετε το ξύσμα πορτοκαλιού, πραγματικά απογειώνει την γεύση.
Εάν κάποιος δεν τρώει λευκά τυριά μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό με άλλο τυρί που λιώνει ήπιας γεύσης, γιατί το σύγκλινο και το πράσο είναι έντονα.

Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin
Δημοσίευση σχολίου